Skvělá učitelka Samin Nosratová

Tisk

sul tuk200Vaření by mělo přinášet každému radost z dobře vykonané práce, nemělo by být pouhou povinností a mělo by vést ke kýženému výsledku. Podle Samin Nosratové všichni dokážeme skvěle vařit ze všeho, co doma najdou. Musíme jen uvolnit vlastní fantazii a naučit se dobře ovládat čtyři základní prvky: sůl, tuk, ocet a žár. Kdo se to správně naučí, je vítěz.

 

Rady do kuchyně

Kdo rád jí, snaží se přijít na kloub přípravě pokrmů, které mu chutnají. Potřebuje vědět, co se kombinuje s čím, aby výsledek byl jedinečný. Samozřejmě je jednodušší si nechat navařit a být obyčejným jedlíkem. Jenže to není ono. Jak se stát správnou kuchařkou či kuchařem? Na to má návod právě autorka velké návodné publikace. Pokud se do ní začteme, brzy pochopíme kuchařské náležitosti a časem s jistotou nachystáme na talíře i to, co jsme baštili v restauraci či u známých. Ovšem na začátku musí být kousek teorie a znalost kuchařských základů.

Sůl, tuk, ocet žár aneb Jak dobře vařit je skvělým návodem, kterak se stát slušnou hospodyňkou, dobrým kuchtíkem. Zároveň je jedinečnou knihou, která se čte doslova jako román. Zkušenosti Samin Nosratové a její příjemný přístup k práci nedělá ze čtenáře pouhého žáka. Autorka v něm vidí partnera, parťáka, kterému objasní, jak dobře postupovat při přípravě chutné krmě. Najednou vidíme, že to není vůbec nic těžkého. Pěkně, krok za krokem, se dostaneme od potravin k plnému talíři.

Čtyři prvky

Co je velmi důležité, jsou kapitoly, které se věnují jednotlivým prvkům, které autorka považuje za základ celého vaření. Tady se dozvíme, kterak správně solit, jakou zvolit sůl, k čemu je který tuk vhodný, proč je nutná kyselost a co dokáže patřičný žár. Tyto zásady je třeba dobře pročíst, pochopit, nastudovat a vzít si za vlastní. Při následném procvičování u plotny už jde všechno samo. Brzy zjistíme, že i knedlíky s vajíčkem se mohou stát neopakovatelným pokrmem a ozdobou našeho jídelníčku.

Všechny kroky, které autorka popisuje, jsou doplněny názornými a přehlednými ilustracemi Wendy MacNaughtonové. Vše je na nich rozepsáno a rozkresleno do detailů. Po pečlivé teoretické přípravě se v druhé části kuchařky dostaneme k jednotlivým receptům. Nakonec nám autorka poradí, jak správně vytvořit menu k důležitým událostem.

sul tuk

Název: Sůl, tuk, ocet, žár aneb Jak dobře vařit
Autor: Samin Nosratová
Ilustrace: Wendy MacNaughtonové
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 480
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.leda.cz


 

Zobrazit další články autora >>>