Podlehněte kouzlu Divokých kvašených nápojů

Tisk

divoke kvasene napoje200Díky knize Divoké kvašené nápoje od Pascala Baudara si doma budete moci vyrobit nejrůznější druhy piva, vína, limonád nebo medoviny a mnoha dalšího. Neváhejte a pojďte do toho!

 

 

Kniha se nejprve zabývá minulostí, představuje základy domovarnictví a věnuje se hledání divokých kvasinek. Poté se Pascal Baudar zaměřuje na cestu chuti a metody vaření. Až v další části knihy přináší recepty na piva z cukru, melasy a sirupu, původní a venkovská vína a medoviny, původní a léčivé nápoje nebo přírodní fermentované nápoje. V závěru se nachází informace o autorovi a doslov od Divoženky v kuchyni Denisy Šimlové. Ta zde upřesňuje, co je v našem prostředí možné použít a také láká k experimentům.

Autor si mě získal hned úvodním slovem, kde popisuje, že by si přál, aby čtenáři nebrali recepty jako pevně dané postupy, ale spíše jako obecné koncepty a nápady, které jim umožní blíže poznávat a používat ingredience z jejich okolní přírody. Ta pravá zábava podle něj spočívá ve vynalézání a vaření vlastních nápojů. „Inspirujte se postupy, které najdete na následujících stranách, a zkuste přijít s originálními recepty,“ vyzývá. Na straně 18 zase zdůrazňuje, že žádná pravidla neexistují a že se máme řídit jediným pravidlem: pokud vám výsledek chutná, tak se dílo povedlo!

Kniha mě velmi překvapila především tím, co všechno je možné a jak to může být jednoduché. Autorovy rady jsem doslova zhltla a už se moc těším, až něco vyzkouším. Nalákalo mě například zázvorové pivo, pivo s bylinkovým čajem ze sáčku nebo květové víno označené jako bezové šampaňské. Exotický a zaručeně osvěžující musí být nápoj s názvem tepache vyrobený se slupek a listů ananasu. Lákavé jsou i divoké limonády louhované zastudena, do kterých lze dát rostliny posbírané na procházkách nebo nekvašené limonády obsahující kyselinu citronovou a jedlou sodu.

Také jsem se dozvěděla spoustu zajímavých a nových informací. Jako například o druzích medoviny. Znáte melomel (ovocnou medovinu), pyment (medovinu s hroznovým moštem), nebo cyser (medovinu s jablky)?

Divoké kvašené nápoje mě velmi mile překvapily a budou mít čestné místo mezi mými kuchařkami. Jedná se o studnici inspirace a chce to opravdu jen zkoušet! Já do toho v létě půjdu, co vy?

Pascal Baudar je autor a výzkumník z Los Angeles, který se zajímá o sběr jedlých rostlin, snaží se přispět k záchraně tradičních pokrmů a prakticky se věnuje divokému kvašení. Věnuje se jak praktickému, tak teoretickému výzkumu moderních i tradičních metod konzervace potravin, bylinkářství a etnobotaniky. Sehrál roli v několika televizních pořadech jako odborný konzultant v problematice divokých potravin a objevil se v mnoha článcích magazínů jako je Times, LA Weekly, Los Angeles Times nebo The New York Times. Více informací o jeho kurzech tradiční konzervace potravin a vaření divokých piv najdete na jeho stránkách www.urbanoutdoorskills.com.

divoke kvasene napoje

Divoké kvašené nápoje
Limonády, piva, medoviny
Autor: Pascal Baudar
Překlad: Tomáš Roztočil
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 304
Hodnocení: 88 %

https://www.grada.cz/divoke-kvasene-napoje-12788/


 

Zobrazit další články autora >>>