Romská kuchyně vás překvapí

Romská kuchyně vás překvapí

Tisk

caro romskej kuchyne200Nad romskou kuchyní jsem nikdy nepřemýšlela a neměla s ní spojený žádný konkrétní pokrm. Proto jsem byla zvědavá, co bude obsahem knihy Čaro rómskej kuchyne, která se mi dostala do ruky.

 

 

 

Kniha začíná předslovem, úvodem, obrazovým obsahem a následují samotné recepty. Nejprve ty na polévky s masem a bez masa, na hlavní jídla, a to jak na tradiční masité pokrmy a masové speciality, tak i na bezmasitá jídla se zeleninou, houbami, nebo obilninami. Nechybí ani návody na chleba a pomazánky, sladkosti a nápoje. Závěrečná část knihy se věnuje i magii a bylinkách a na úplném konci najdou čtenáři zajímavou statistiku, použitou literaturu, informace o autorovi a poděkování.

Autor v jeho úvodním textu uvádí, že cílem kuchařky bylo zbavit se předsudků. Na křtu, kterého se účastnila naše redaktorka Lenka Meravá, pak na odpověď, jaká je romská kultura odpověděl toto: „Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď. Som rád, že dnes môžem dať odpoveď. Rómska kultúra je postavená na jednoduchosti, na čerstvých a prírodných surovinách. Nie sú tam žiadne chemikálie. Nepotrebujete veľa riadu a ani veľa surovín,“ uviedol motív knihy autor.

Přečtěte si reportáž ze křtu knihy: Aká je rómská kultúra - Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď

V receptech mě zaujalo, kolik se v nich nachází vnitřností a pro nás ne tak tradičních podobných surovin, stejně jako některých bylinek. Na spoustu pokrmů jsem však dostala chuť a moc ráda je vyzkouším. Líbila se mi třeba polévka z listů řepy a uzených žeber, kopřivová polévka, kuřecí paprikáš, plněné kachní krky, džatky na paprice (noky z bramborového těsta), brambory na sladkokyselo i přílohy jako romský chléb marikla, nebo táborový chléb. A zajímavý je i kynutý koláč se sladkým zelím, který ocení především manžel jakožto milovník všeho se zelím.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte kouzlo romské kuchyně

Čaro rómskej kuchyne je rozhodně dobrá kuchařka a její vznik má určitě smysl. Je dobře udělaná, není šitá horkou jehlou jako některé jiné tituly a musím říct, že se těším na její druhý díl!

Mgr. Peter Pollák, Ph.D. se narodil 20. dubna 1973 v Levoči. Je otcem 6 dětí a v čase vydání knihy i trojnásobným dědečkem. V dětství ho rodiče vedli k samostatnosti, a to včetně vaření. Bylo to nutné, protože máma pracovala do večera a otec byl týdně v zahraničí. Peter Pollák během vojny vyzkoušel profesi kuchaře, poté pracoval na stavbách v Čechách, kde opět využil svou praxi v kuchyně a vařil pro celou partu. Zkušenosti s přípravou jídel získal i od svého otce, který ho brával na rodinné zabijačky. Svůj nadšený vztah k vaření uplatnil i v bratislavské parlamentské ubytovně jako první romský poslanec Národné rady Slovenskej republiky a následně jako zplnomocněnec vlády pro romské komunity. Od roku 2019 vaří Peter Pollák romské speciality pro sebe a kolegy z Evropského parlamentu.

caro romskej kuchyne

Čaro rómskej kuchyne
Autor: Peter Pollák
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Peter Pollák
Rok vydání: 2022
Počet stran: 158
Hodnocení: 87 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak může všímavost pomáhat v terapii?

Všímavost a Já

Kniha Všímavost a Já od nakladatelství Portál má nádherný obal, který naznačuje jemnost a snovost. Jak je to s jejím obsahem? Když jsem knihu otevřela, malinko jsem se lekla. Čekala jsem totiž seberozvojovou literaturu na téma m...


Literatura

DRUHÁ DCERA

druha200První setkání s člověkem bývá většinou o vzájemném „oťukávání“.  Podobné to je i v případě neznámého spisovatele. S Lauren Willg jsem se setkala poprvé a nelituji toho.  

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Týždeň slovenského filmu 2016

tyden slovenskeho filmu 200Prehliadka Týždeň slovenského filmu 2016, ktorá sa koná od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére sa predstaví domácou tvorbou uplynulého roka. Nadväzuje tak na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol m...