Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Vyšly další Téměř zapomenuté recepty

Tisk

temer zapomenute recepty200Michaela Smolová se opět pustila do tvorby kuchařky a v nakladatelství Grada tak vyšly Téměř zapomenuté recepty 2. Kuchařka má tentokrát podtitul Klenoty rakousko-uherské kuchyně.

 

 

 

Autorka v úvodním slovu popisuje, že recepty z obou knih si původně zapisovala pro své děti s tím, že měla v plánu jim předat ucelenou sbírku jejich rodinných receptů, které sesbírala od jejich babiček, maminky, které má od své kmotry nebo babičky jejího muže. „Ale nakonec jsem se rozhodla, že si ho nenechám jen pro sebe a své děti, jsou to recepty, které jsou generacemi otestované a odzkoušené, a proto fungují a hlavně chutnají,“ doplňuje.

Recepty jsou v knize rozdělené na: sváteční recepty, chlév, pečivo a slané recepty, drobné zákusky, moučná jídla, na kafíčku, tradiční kynuté recepty, ovocné recepty a pochoutky. U každého receptu je krátký úvod, informace o množství, seznam přísad, srozumitelný postup a také celostránková fotografie. V úvodech se dozvíte spoustu zajímavostí, například u vánočky se můžete dočíst, že v Rakousku se pekla na Svátek všech svatých, rozdávala se sirotkům jako poselství od jejich zesnulých rodičů a symbolizovala tak spojení mezi světem živých a mrtvých. To jsem nevěděla a zaujalo mě to.

Záložku jsem si ihned dala na domácí bramborový chléb, který musím vyzkoušet především z toho důvodu, že vypadá hodně podobně jako ten, co jsme v dětství jedli na dovolené. Dále mě na první přečtení zaujaly pařené buchty, tyrolský závin s mandlovou náplní a lité trdlo. Překvapil mě také recept na Non plus ultra, které máma dělávala každé Vánoce a táta vždy říkal, že takový název neexistuje. A hle, zde je recept i s legendou o Héraklovi a na fotce mnohem preciznější provedení, než na jaké jsme byli zvyklí.

Téměř zapomenuté recepty 1 vycházely především ze slovenské kuchyně a byly mi tak bližší, ale zde je zase více novinek a tím pádem i inspirace. Je tak kam sáhnout, což se cení. Obecně se mi Téměř zapomenuté recepty moc líbí, protože je z nich znát, že jde opravdu o ověřené recepty. Navíc jsou kuchařky takové čisté a poctivé a také je v nich hodně receptů, což dnes bohužel není samozřejmostí.

Michaela Smolová z lásky k dobrému jídlu a sladkostem vymyslela blog Sisters Bakers, do kterého zatáhla i svou mladší sestru Katarínu Dimoulatos. Ta pracuje jako matrikářka a bydlí se svým řeckým manželem a dvěma dětmi v rodinném domě se zahrádkou. Na blogu se dnes nachází plno receptů. Velkou vášní Michaely je pečení, ale také je mámou, manželkou a marketingovou konzultantkou na volné noze. Ráda hraje na klavír, venčí psa, nebo posedává a debatuje s rodinou.

temer zapomenute recepty

Téměř zapomenuté recepty 2
Klenoty rakousko-uherské kuchyně
Autor: Michaela Smolová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 176
Hodnocení: 87 %

https://www.grada.cz/temer-zapomenute-recepty-2-13027/


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks
Banner

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

Nevíte, co vařit ze zeleniny? Inspirujte se Zeleninovou kuchařkou

Zeleninova kucharka200Nakladatelství Smart Press pro velký čtenářský úspěch připravilo druhé vydání knihy „Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl“ od autora Petra Klímy. Oproti prvnímu vydání došlo pouze k vizuální změně (změna grafiky),...


Literatura

Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

eskalator perexDamián je obyčejný kluk. Nevyniká krásou, inteligencí, talentem, smyslem pro humor ani roztomilostí. To by možná ani nevadilo, kdyby nebyl jediným průměrným a nezajímavým dítětem ve skupince sedmi sourozenců.

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...