Dnes se hodí vařit jednoduše a chutně

Dnes se hodí vařit jednoduše a chutně

Tisk

uvareno jednoduse a chutne200Nakladatelství Esence vydalo další kuchařku Eriky Pilátové. Po knize Mám napečeno přichází titul Uvařeno jednoduše a chutně.

 

 

Autorka mě zaujala hnedka v krátkém úvodu, kde psala, že nemá ráda, když někdo říká, co se smí a co ne s tím, že každý má jiné chutě, jiné návyky a vyrůstal v jiném prostředí. „Pokud si najdete v této knize, byť jediný recept, který si zamilujete, budu ráda. I pokud se jí budete jen kochat, budu ráda. A pokud vás bude bavit celá, budu šťastná,“ dodává zde.

Na úplném začátku najdete rady, co s bylinkami a následují recepty rozdělené do těchto kapitol: Polévka je grunt, Co dům dal, Z jednoho hrnce, Bez masa, Maso bude a Slané pečení. Na konci je zase stránka tipů co s rajčaty a také rejstřík.

U každého receptu je informace o době přípravy a pečení, seznam surovin (nejčastěji na čtyři porce) a popis přípravy. Ten je napsán velmi jednoduše a také stručně – ve většině případů se vejde do jednoho odstavce. Přesto je však srozumitelný a jasný. Nechybí ani krásné a čisté fotografie pokrmů.

„Dýňové špagety
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření 30 minut

Potřebujete (na 4 porce): 1 balení špaget, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 300 g dýně, 2 lžíce másla, 150 f balkánského sýra nebo fety, sůl, pepř

Dýni nastrouhejte na hrubém nebo jemném struhadle. V hlubší pánvi zahřejte máslo. Opečte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nahrubo nakrájený česnek a dýni. Vše společně opečte. Směs pak osolte a opepřete. Podle chuti můžete vmíchat oblíbené bylinky. Špagety uvařte podle návodu. Vmíchejte je do pánve s dýňovou směsí. Přijdete rozdrobený sýr a poté špagety rozdělte na talíře.“ (str. 38)

Z jídel mě hodně zaujala studená kefírová polévka z červené řepy, kuřecí závitky s batáty a balkánská věc s mletým masem, kuskusem, zeleninou a balkánským sýrem. Tyto chutě si dovedu představit společně a už se těším, až to vyzkouším.

Spousta receptů mi připomínala jídla, na která nedám dopustit. Pracuji z domova a je tak pro mě důležité si připravit nějaký rychlý a jednoduchý pokrm. V mém případě je jeho základem často právě například kuskus nebo těstoviny a zelenina. Proto pro mě návody nebyly překvapivé, spíše šlo o inspiraci, co můžu k sobě spojit a jak svůj jídelníček obměnit. Kdo však tápe nad tím, co si připravit rychlého a hlavně dobrého, tuto knihu by si rozhodně neměl nechat ujít!

uvareno jednoduse a chutne

Uvařeno jednoduše a chutně
Autor: Erika Pilátová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/586159-uvareno-jednoduse-a-chutne.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kouzelník ze Lhasy. Novic, kvantový fyzik a prastaré tajemství

Kouzelník ze LhasyKdyž vtrhne Rudá armáda do Tibetu, je Tändzin Dordže, novic buddhistického kláštera, pověřen misí, která dá jeho životu skutečný smysl. V nejtemnější hodině své vlasti má překročit strmé štíty Himalájí a vynést do bezpečí dva starobylé posvátné texty nevyčíslitelné ...


Literatura

Velká kronika rodiny Simpsonových

simpsonoviNakladatelství Jota přichází s novou knihou Matta Groeninga, stvořitele legendární rodiny Simpsonových. Tentokrát se nejedná o další komiksové vydání, ale o jedinečnou kroniku rodiny, která sahá až k úplným kořenům. Kniha Simpsonovi: rodinná histori...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...