Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Tisk

safranMěla jsem chuť na šafrán. Mám ho ráda v rizotu i těstovinách. Rýžové těstoviny jsem měla nedávno – čili rýži a těstoviny v jednom. Chuť na jedno i druhé tedy chyběla. Na quinou byla intenzivní. Rovněž na chilli, eidam, sýr s bílou i modrou plísní, olivy. Neváhala jsem a bylo z toho šafránové quinotto. Nebo všechno, na co mám chuť v jednom. 

Co mi totiž chybělo, byl čas. Čas na postupné vaření risotta jak se patří včetně stání u sporáku. Zároveň čas pokročil a věděla jsem, že nic těžkého na žaludek s osmaženou cibulí, česnekem není dobrá volba. Jít spát hladová jsem odmítla jako první - neusnula bych. Se žaludkem plným risotta jak se patří se záplavou sýru a másla bych spala těžko, pokud vůbec. Šafránové risotto zachránilo mě, můj žaludek i můj spánek – vařilo se samé a o necelou půl hodinu jsem měla vidličku plnou lahodného pokrmu. Navíc, šafrán je léčivý a podporuje trávení. Stačí ho opravdu špetka - jak se říká o šafránu.

1 porce - pokud více, vynásobte podle aktuálního hladu a zájmu strávníků

Připravte si:

40 - 50 g quinoy (u mě barevná, dejte, jakou máte - bílou, červenou, černou, barevnou)
sůl
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (stačí špetka)
čerstvě v hmoždíři podrcený zelený pepř (můžete i černý, barevný)
šafrán (špetka pravého nebo nepravého šafránu - žluť barvířská, případně kurkumy)
1 polévkovou lžící másla (propuštěného másla ghí, oleje)
150 - 200 g zeleniny dle vaší volby (u mě vše z mrazničky: nakrájená tykvička hokkaido, mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice, nasekaná chilli paprička, olivy)
1 hrst sýra nakrájeného na kostičky dle vaší volby (u mě z mrazničky eidam, sýr s modrou plísní, sýr s bílou plísní)
nasekanou petrželku a celerovou nať (u mě z mrazničky)

Postup:

1. Quinou jsem na sítu propláchla studenou vodou. Takhle určitě nebude hořká.
2. Dala do hrnce, zalila vodou asi 2 - 3 centimetry nad quinou, osolila. Přidala šafrán, muškátový oříšek, zelený pepř. Olivy, měla jsem vcelku nakrájela a spolu se sýrem dala z mrazničky – aby povolili na talíř. Polovinu petrželky a celerové natě spolu se zeleninou dala ke quinoa. Nechala svařit a pod pokličkou na minimu za asi 15 – 20 minut doměkka uvařila.
3. Pokud se voda nevyvařila a zůstala, quinou pořádně slijte, aby v ní nezůstala ani kapka. Jinak budete mít kaši. Do horké vmíchala vidličkou máslo – vidlička oddělí zrníčka – polovinu sýra a oliv.
4. Quinotto jsem dala na zbylý sýr na talíři –  neodolatelně ho roztopí. Posypala zbývající natí a jde se na to! Ze středu, kde je sýr! Máte rádi natahující se žvýkačkový? Tak neváhejte, přesně takový je a všechna ta lahodná dobrota kolem. Hladoví nebudete!

Určitě vás zajímá:

Quinoa je jedna z mála rostlin, která má v sobě celý protein. Čili obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Právě ty si organismus neumí vytvořit sám. Přijímáme je ze stravy. Quinoa udrží zdravé pevné kosti, předejdete osteoporóze neboli jejich řídnutí. Má omega 3 mastné kyseliny pro zdravé srdce, komplexní sacharidy udrží stabilní hladinu cukru v krvi, chrání před chudokrevností. Jako jedna z mála rostlin obsahuje riboflavin, podpoří trávení a zdravé vlasy, poškozené opraví, zajistí růst nových. V nabídce je bílá – jemná, černá a červená – chuťově výraznější. Váháte? Dejte si všechny najednou a rozhodněte se pro quinou tříbarevnou. Barevná trojice najednou je příjemná a harmonická. Barevně i chuťově.

Základní příprava:

Quinou jsem propláchla, takhle určitě nebude hořká, dala do hrnce. Přidala vodu asi 2 - 3 centimetry nad quinou. Osolila a na minimu pod pokličkou za 15 - 20 minut uvařila. Hotovou můžete, nemusíte propláchnout. Quinoa je výborná příloha namísto rýže, brambor. Zastoupí těstoviny, zavářku do polévky. Polévku zahustí, chutnat bude i bez jíšky. Bezlepková quinoa je skvělá se zeleninou, sýrem, čímkoli. Na slano i na sladko.

Namísto pravého šafránu – měsíček lékařský:

Pročišťuje krev a upravuje krevní oběh. Je bylinné antibiotikum. Uvolňuje napětí, křeče, organismus zbavuje škodlivých látek. Obsahuje vitamín C a lykopen, účinný antioxidant, který posiluje zejména při zátěži zdraví organismu. Ten ho dobře přijme, když měsíček projde krátce varem a je tepelně upravený například uvařený spolu s quinoou.Měsíček lékařský můžete použít čerstvý nebo sušený: oranžové nebo žluté okvětní lístky.Výborný je i jako čaj, stačí zalít a nechat 5 - 10 minut louhovat. Dobře se také kombinuje s jinými bylinkami, například meduňkou, mátou, šalvějí.

safran

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Fotografie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Řeka pod hladinou – hra na samotné výspě teritoria život

Na knižním trhu se nedávno objevil titul, který by si zasloužil multižánrové zařazení. Řeka pod hladinou s podtitulem Vědomím proti času totiž není pouhým dobrodružstvím, ale románem s mnohem širším, filosoficko-psychologicko-vědeckofantastickým přesahem. Vypráví o muži, jehož v červnu roku 2018 objevili indiánští lovci na břehu řeky Tatshenshini v oblasti Yukon a přivezli jej s vážným poraněním do Nemocnice sv. Pavla ve Vancouveru. Neznámý v bezvědomí je později identifikován jako vodácký průvodce z Čech.

Bílá vlčice

Na první pohled mě Bílá vlčice zaujala svou nádherně ilustrovanou obálkou, která láká k samotnému prozkoumání obsahu knihy. Pojďme se tedy společně ponořit do dobrodružství maličké Pětky a jejího věrného druha havrana Raaka, který ji doprovází na její místy i strastiplné životní pouti. Budete zažívat nezměrná dobrodružství v hlubokých lesích, podél řek i na rozsáhlých pláních v samotném srdci hor, kdy se radostné chvíle, budou střídat s těmi smutnějšími, avšak rozhodně vás nenechají vydechnout.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Fanouškovství i historie nejúspěšnějšího českého klubu

Úspěšný český autor Ota Kars přichází s dalším dílem, které se tentokrát věnuje jeho vášni pro fotbal. Fotbalová škvára je další knihou vydanou ke 130. výročí od založení letenského klubu. Popisuje jeho historii tak trochu jiným způsobem.

Čtěte také...

Spoustu veganských výrobků si můžete vyrobit doma sami

veganska kucharka 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha z edice Zkuste to doma sami od kolektivu Smarticular. Tentokrát je nazvaná Veganská kuchařka a obsahuje 123 veganských alternativ připravených zdravěji a udržitelněji bez průmyslově ...


Literatura

Pomocnice s tajemnou minulostí. Protivná manželka. Přitažlivý manžel. Kdo z nich je skutečná oběť?

Pomocnice perexMillie to v životě nemá snadná. Po deseti letech strávených ve vězení se snaží začlenit zpátky do normálního života, avšak je to pro ni náročné. Když získá práci v nádherném domě Niny a Andrewa Winchesterových, je nadšená.

...

Divadlo

Komediomat začal novou sezónu zostra!

komediomat atomPrázdniny se přehouply a nejen ve Zlíně začala nová divadelní sezóna. Právě v rámci ní se v Baťově městě opět ukázala improvizační show Komediomat, která sice bojovala s hranicí morálnosti, ale o to byla vtipnější.

Film

Francouzi se opět představují

festival francouzskeho filmu200Již po devatenácté se ve dnech 23. až 30. listopadu 2016 koná Festival francouzského filmu, a to nejen v Praze, ale také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V převážné většině se jedná...