Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Tisk

Zdrave a syrove 200Hurá, konečně nějaká ta kniha o syrové stravě (vitariánství, raw food) od české autorky. A jsem si jako obyčejná ženská, kulinářská experimentátorka a mlsná kočka, naprosto jista, že paní Radku si zamilujete. Nejen pro její velice sympatická zjev a projev, ale hlavně pro ty zvláštní a lákavé dobroty, kterých v knize najdete více než stovku. Navíc, recepty ve stylu syrové stravy jsou uspořádany na jaro, léto, podzim a zimu. Čímž inspirují i normální jedlíky konvenční stravy, protože na mnoho ingrediencí prostě zapomínáme, ač mají zrovna sezónu.


Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. K syrové stravě přišla v podstatě náhodou ve chvíli, kdy bojovala s cukrovkou.  Náhle zjistila, že je to právě to, co hledá.  Při pohledu na její svěží vzhled a mladistvost byste nehádali, že tato žena žije se svou věčnou souputnicí – diabetem. Raw food probírá z mnoha hledisek a stále dochází k názoru, že je to pro lidské tělo nejlepší způsob stravování, při kterém tělo prosperuje a riziko nemocí se tak snižuje na naprosté minimum.

Vlastní zkušenost je nenahraditelná

Ostatně můžete si to zkusit sami. Opravdu stačí pár dnů na syrové stravě a pocítíte to, co popisuje drtivá většina lidí, kteří s vitariánstvím mají svou zkušenost.
Čím více jsou potraviny, které konzumujete, nabity energií, tím budete energičtější  a zdravější. Jakmile zvýšíme energii fyzického těla, vybředneme ze zoufalství a nemoci. To nám umožní nově porozumět světu a zdraví. Vitalita, kterou můžeme dosáhnout, je nepopsatelná, nezbývá než ji zažít. Tělo je úžasný nástroj se zabudovanými samoléčebnými a čisticími mechanismy, který si plně uvědomuje sám sebe. Tělo může být tak zdravé, že vám ani nepřijde, že ho máte. Žádné bolesti, žádné nemoci, pouze čistá energie. Chcete-li tuto čistou energii zažít,musíte čistou energii konzumovat. Vždyť je to tak jednoduché….“


Jednoduché a asi nejvýstižnější. Osobně jsem zkusila raw food pouze na pár dnů nebo nárazově, jeden dva dny, a ze své zkušenosti mohu říct: Zkuste to teď… na jaře, v létě, když je obrovský výběr ovoce a zeleniny. A nejen proto, v zimě jsem měla při svých pokusech vždycky nepříjemný pocit chladu a toužila jsem po tučném, slaném, sladkém a hlavně hodně ohřátém. Takže to moc nešlo. Syrová strava také přirozeně ochlazuje organismus a platí také, že pokud začnete nyní, tělo si přes léto zvykne a zimní čas pro něj už nebude tak náročný. Přesto tady autorka velmi dobře pocity chladu zmiňuje a také radí, jak proti nim bojovat.

Zdrave a syrove

Z receptů jsem byla unešena!

Už jsem několik – ba dokonce dost – syrových receptů prošla a nikdy mne tak úplně nenadchly. Tady ale pochopíte základ. Z namočených kešu oříšků se naučíte dělat krém, který hravě nahradí majonézu do salátů nebo do dortových krémů… z máků mléko (to mimochodem naprosto nemá chybu!),  naučíte se sušit v domácí sušičce, například strouhanou řepu se slunečnicovými semínky alá „burgery řepánky“… a objevíte také nové chutě v různých kořeních a přírodních dochucovacích omáčkách. Jakoby se před člověkem rozprostřel jiný odstín kulinářského umu a mlsné jazýčky budou nadšeny.


Nemusíte totiž nakonec být vitarián, abyste neocenily pestrou škálu jednoduchých nápadů!
A navíc… když zrovna nejde elektrika a nefunguje sporák, tak se takové nápady určitě hodí. Anebo když jste proste jen líní mýt nádobí nebo je venku velké horko, nebo tisíc dalších nebo… až to jednoho dne bude proto, protože SYROVÁ STRAVA JE PROSTĚ NEJLEPŠÍ.
Nesmírně inspirativní kniha plná nápadů, které opravdu nevaří z vody (jako některé předchozí knihy o raw food nebo internetové stránky), ale plně využívá umělecké fantazie této úžasné autorky!


Autorka knihy: Radmila Zrůstková
Vydalo nakladatelství Eminent
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Autorka: Radmila Zrůstková
Foto v knize: Zuzana Šlechtová, Radmila Zrůstková

www.eminent.cz


 

Zobrazit další články autora >>>