Máme doma vegana

Tisk

vegan200Název nově vydané kuchařky a možná i častěji slýchaná věta v českých domácnostech. Protože etická rostlinná strava se stále více dostává do popředí. Možná je to viditelné více v zahraničí, ale ani u nás nezůstáváme pozadu. A inspirací v podobě kuchařek není nikdy dost.

 


Na co můžete těšit?

Jako obvykle je i tato kuchařka rozdělená do kapitol. Můžete se těšit na: Snídaně a brunch, snacky a drobnosti, polévky a dušená jídla, burgery, sendviče a wrapy, těstoviny, luštěniny a zrniny, saláty a přílohy, jídla z jednoho hrnce, dezerty. Já osobně jsem se nejvíc těšila na kapitoly polévky a jídla z jednoho hrnce. Hned jsem také dvě polévky vyzkoušela uvařit a mohu je doporučit. Jedná se o indickou kořeněnou s červenou čočkou a batátovou polévku s arašídovým máslem. Původně jsou obě polévky obohacené o obiloviny - první jmenovaná je v receptu s kamutem a druhá s teffem, ale jelikož jsem je vařila na večeři, nechtěla jsem to přehánět se sacharidy.

Suroviny

Nicméně obě potraviny (kamut i teff) se dají ve zdravých potravinách pořídit i u nás v Česku. Zvlášť na setkání s teffem se těším, jelikož má velmi zdravé složení a patří k bezlepkovým potravinám. Jiné ingredience uvedené v kuchařce může být těžší sehnat - je na receptech znát, že pocházejí původem z Británie - ciderový ocet, šípkový prášek, omáčka sambal oelek, tamarindová omáčka, kořenící směs Old Bay, gomasio,  ocet z hnědé rýže, freekeh, melounová ředkev a co mě dostalo nejvíc je holubí hrášek. Musím říct, že jsem chvíli googlila, abych měla představu, o co kráčí a i díky tomu jsem zjistila, že ve specializovaných obchodech by se většina uvedených potravin dala koupit, ale v běžných obchodem byste hledali marně. Nejčastěji se v receptech objevuje quinoa, teff, plocholistá petržel a panko strouhanka.

V kuchařce najdete i upravené klasiky jako  hummus se špenátem nebo guacamole z fazolek mungo nebo třeba paellu s kešu ořechy. U mě doma musím ještě určitě vyzkoušet pilaf z freekehu s třešněmi a pistáciemi, ale sezóna třešní je ještě před námi. Salát z krvavých pomerančů s fenyklem a vlašskými ořechy zní taky dobře, že? Ano, v původním receptu je i řepa, ale tu záměrně vynechávám, jelikož nejsem její fanoušek.

Jak to vidím?

Co je určitě plus této kuchařky je shrnutí toho, co je veganství, doplněný o krátký úvodní přehled o tom, jak na veganský jídelníček,  jak získat klíčové živiny, jak pracovat s veganskými náhražkami, jak živit mladého vegana, jak nakupovat a číst etikety a celá tato část končí ukázkovým jídelníčkem na 6 dnů, který je samozřejmě složený z jídel uvedených v kuchařce.

Veganská strava je jednoduchá na přípravu, můžete mít radost, že svým jídlem nezatěžuje matku Zemi a s těmito recepty vám určitě inspirace vydrží na dlouhou dobu. Sama se těším na zbytek pokrmů, které jsem si označila k objevení a věřím, že i vy najdete své favority.

vegan

Máme doma vegana
Autor: kolektiv
Překlad: Jitka Rákosníková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.kosmas.cz
https://www.euromedia.cz/mame-doma-vegana/kniha/12224/


 

Zobrazit další články autora >>>