Friluftsliv

Friluftsliv

Tisk

friluftsliv 200Hygge, lykke, lagom, sisu…V posledních letech k nám proudí ze severu Evropy spousta inspirace o tom, jak zpomalit, zlepšit si život, vychutnávat si maličkosti, zkrátka jak žít jinak. Všechny v sobě určitým dílem zahrnují i přírodu, avšak pojem, o kterém pojednává tento článek, je celý založený na pobytu na čerstvém vzduchu.

 

Hned na začátku si můžeme odhalit, co v překladu slovo znamená - friluftsliv je složeno ze tří norských slov - volný, vzduch a život - která poprvé spojil známý norský dramatik a spisovatel Henrik Ibsen. Přestože pojem pochází z norštiny, jeho obsah „pobyt na čerstvém vzduchu” je poplatný v celé severské společnosti.

Do všech možných detailů této přírodní filozofie nás zasvěcuje autorka, původem Švédka, která ale část života prožila ve Spojených státech amerických, a tak jako přidanou hodnotu uvádí rozdíly v přístupu evropského Severu a USA.

Friluftsliv znamená pobyt v přírodě za každého počasí každý den - užít si čerstvého vzduchu a přírody kolem, zastavit se, být v přítomném okamžiku. Rozhodně tedy nejde o nějaké soutěžení, měření, překonávání se. Děti ze severu Evropy jsou od malička naučené, že se každý den chodí ven, nehledě na počasí, protože přece neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Stejně tak i severská miminka spí venku v kočárku, takže láska k pobytu na čerstvém vzduchu se pěstuje (téměř) od prvního dne.

Velký rozvoj friluftsliv zažil během pandemie koronaviru,a to zcela jistě nejen na Severu, ale i jinde na světě. Tento přístup je dokonce podporovaný vládou, například prostřednictvím tzv. allemansrätten, což je veřejná přístupnost krajiny, doslova právo všech lidí na pobyt v přírodě. V severských zemích platí, že můžete pobývat kdekoliv a také požívat plody přírody, pokud tam není udělený zákaz, ale to bývá opravdu málokde… Tedy velmi podobně jako u nás, takže nás Čechy to zas tolik nepřekvapí, nicméně třeba ve Švýcarsku byste si nemohli jen tak vyjít do lesa a volně si nasbírat třeba borůvky nebo houby. V Americe je zase potíž v tom, že málokterá část půdy je veřejná, jelikož je kladen důraz na osobní vlastnictví.

Autorka tedy přibližuje nejen filozofii friluftsliv, ale přidává i praktické rady - jak vařit venku, co si sbalit, jak rozdělat oheň. Kniha se zabývá i závažnějšími tématy, například jak pobyt v přírodě může pomoci s léčbou deprese.

Při své návštěvě Osla jsem sama zažila víkendový friluftsliv. Pěkně pohodlně jsme dojeli metrem na konečnou stanici Hauger a vyrazili jsme na výhledy na horu Kolsåstoppen. Dopředu jsme si zjistili, že trasa je jednoduchá, zvládnou ji i důchodci. Jenže oni mysleli norské důchodce. Přestože jsme z Česka na výšlapy poměrně zvyklí, norský terén pro mě rozhodně nebyl to pravé ořechové. Se svými 158 centimetry jsem měla v části cesty opravdu problém lézt po obrovských hladkých balvanech a záchytné body nikde. Ale Norů bylo všude plno, maminka s miminkem v šátku vyběhla, jako by nechumelilo…Kromě výhledů jsem si z výletu odnesla i ponaučení, že pokud Norové píšou, že to zvládnou i důchodci, já bych to spíš měla vzdát. Třeba jako Are Kalvø, jehož knihu Hory, peklo, ráj si můžete přečíst, abyste se seznámili i se stinnými stránkami pobytu v přírodě.

Kniha přináší historii friluftsliv, praktické rady, osobní příběhy mnoha lidí, kteří si dali závazky pobývat na čerstvém vzduchu co nejvíce a čerpat tak pozitivní energii z přírody. Přidanou hodnotou je srovnání se situací v USA. Kniha je dobře srozumitelná a přístupná komukoliv, kdo se do tajů friluftsliv chce ponořit.

Já už tedy jen čekám, kdy se objeví na českém trhu kniha o islandském přístupu þetta reddast, který znamená přibližně „to se spraví, to se vyřeší“, abychom měli kompletní přehled o životních filozofií evropského Severu.


Další články o životních přístupech na Severu:

Hygge https://kultura21.cz/spolecnost/16313-udelame-si-to-hygge-recenze

Lykke https://kultura21.cz/ostatni/18028-lykke-mike-wiking

Sisu https://kultura21.cz/historietradice/18877-sisu-katja-pantzar

Lagom https://kultura21.cz/spolecnost/17945-zivot-ve-stylu-lagom
https://kultura21.cz/spolecnost/17789-lagom-niki-brantmarkova

friluftsliv


Friluftsliv - Skandinávský průvodce životem venku
Autor: Linda Åkesonová McGurková
Překlad: Markéta Kliková
Žánr: osobní rozvoj a styl
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2023
Počet stran: 343
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: www.jota.cz

https://www.jota.cz/friluftsliv.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nevíte, co vařit ze zeleniny? Inspirujte se Zeleninovou kuchařkou

Zeleninova kucharka200Nakladatelství Smart Press pro velký čtenářský úspěch připravilo druhé vydání knihy „Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl“ od autora Petra Klímy. Oproti prvnímu vydání došlo pouze k vizuální změně (změna grafiky),...


Literatura

Když země vydává svědectví dávných zločinů a dvířka minulosti nejdou pořádně otevřít

May perexSouostroví Vnějších Hebrid je kousek země, k němuž sedí nejlépe přívlastek drsná. A jakoby drsné podnebí formovalo charaktery obyvatel ostrovů, jakoby severní vichry přivály pohnuté osudy lidí. Přes to všechno ale souos...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...