„Často se říká, že dějiny píšou vítězové, ale tady žádní vítězové nejsou“

„Často se říká, že dějiny píšou vítězové, ale tady žádní vítězové nejsou“

Tisk

vitezove200Knihou s názvem Vítězové se uzavírá trilogie Medvědín od Fredrika Backmana. Fanoušci tohoto severského spisovatele i čtenáři předchozích dílů by si ji rozhodně neměli nechat ujít!

 

 

 

O čem jsou Vítězové prozradí anotace, která je tentokrát skvěle napsaná a jen naznačí, kam se to vše bude ubírat: „Od událostí, o nichž nikdo nechce mluvit, uběhly dva roky. Všichni se snažíme posunout dál, jenže cosi v tomhle lese to člověku nikdy úplně nedovolí. Jsme město se smutkem v srdci a násilí zde visí ve vzduchu, máme rádi pohádky s dobrým koncem, ale vlastně jsme tušili, že tahle mezi ně nepatří. Tentokrát to začíná vichřicí a končí střelbou. Někdo, kdo byl dlouho pryč, se vrací domů. Někdo nás opouští navždy. Někdo se zamiluje, někdo sní o NHL a někdo o pomstě. Někdo usíná vedle své nejlepší kamarádky, někdo se pokouší vzkřísit manželství a někdo se snaží ochránit své děti. Někdo nenávidí, někdo bojuje, někdo popadne zbraň a zamíří ke stadionu. Ne všichni, za koho jsme bojovali, se dočkají šťastného konce a ne všichni, které milujeme, zestárnou.“

Návrat do Medvědína a jeho okolí nebyl vůbec složitý, setkáváme se zde se starými známými i s nějakými novými postavami, kdy je každá dobře vykreslena. Fredrik Backman zde navíc připomíná minulé události, a hlavně jde vidět, že trilogii završuje s předem jasným plánem. Ten ostatně také čtenářům postupně servíruje – především na koncích kapitol prozrazuje, co se stane v budoucnu a udržuje tak čtenáře v napětí. Předešlé díly – Medvědín a My proti vám – jsem poslouchala jako audioknihy, tudíž jsem z knihy, a ještě tak obsáhlé, měla trochu obavy. Ty však byly naprosto zbytečné, protože Vítězové se četli skoro sami.

Při čtení jsem si říkala, že hrdinové dostali od osudu pěkně naloženo, není tu snad nikdo, kdo by měl jednoduchý život, nebo byl šťastný. Ale právě i v tomto podle mě spočívá autorova oblíbenost, že dokáže ukazovat život takový, jaký je a pracovat s emocemi. Ty se ve mně při čtení jednotlivých stránek také pěkně mísily, někde jsem se usmívala a představovala si některé situace, jinde jsem se neubránila slzám v očích. Pokračování ve čtení bylo vždy jako navrácení se ke starým známým…

Kromě skvěle promyšleného příběhu a vykreslené atmosféry (obojí podle mě Backman výborně umí) jsem si užívala také nejrůznějších silných myšlenek a citátů zdobících text.

„Takové už je tohle město, kde se vše může změnit a lidé proměnit. Kde si zvládáme hrát, ačkoli plíce křičí. Možná proto, že jsme zvyklí snášet tmu jak kolem nás, tak v sobě. Možná proto, že máme blízko k divočině. Ale hlavně asi proto, že jsme jako všichni ostatní lidé na všech ostatních místech: kdybychom neměli zítřek, co bychom měli jiného?
Je mnoho druhů vůdcovství, ale to, které letos prokážou Velkoměšťák, Amat a Bobo, nemíří vpřed, nýbrž vzad. Zpět k tomu, čím jsme. Občas je největším vůdcem ten, kdo zná cestu domů.“ (str. 620)

Vítězové přináší spoustu nečekaných situací a celkově jsou hodně dobrou knihou a uzavřením série. Po přečtení jsem se chvíli cítila prázdná, že musím hrdiny z Medvědína a Hedu opustit, ale jsem ráda, že se k nim mohu kdykoliv vrátit a vám to doporučuji také!

Fredrik Backman (nar. 1981) se od svého debutu Muž jménem Ove z roku 2012 stal mezinárodním fenoménem. Hollywoodská adaptace tohoto románu s Tomem Hanksem v hlavní roli zamířila do českých kin v únoru 2023 pod názvem Muž jménem Otto. Backmanovy knihy jsou přeloženy do více než čtyřiceti jazyků, přičemž pět z nich se umístilo v žebříčku bestsellerů zveřejněném v The New York Times. Velký úspěch slaví i s románem Medvědín (2016, česky 2017), který se stal knihou roku na webu Goodreads a jehož seriálovou adaptaci natočila stanice HBO. Na něj poté autor navázal pokračováním My proti vám (2017, česky 2018) a završením celé trilogie je román Vítězové.

vitezove

Vítězové
Autor: Fredrik Backman
Překlad: Helena Matocha
Žánr: román
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2023
Počet stran: 645
Hodnocení: 93 %

https://www.hostbrno.cz/vitezove/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chceme osvěžit zapadlá srdce kapkou poezie

poezie 200KLADNO/ BUŠTĚHRAD – Mám to štěstí, že je mohu řadit mezi své přátele. Je to dvojice, která je ojedinělá v tom, že se jim podařilo spojit dva zdánlivě odlišné žánry – poezii a hudbu, které se k sobě ale báječně hodí. Dělají to takovým způsobem, že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Banda 1: Karty jsou rozdaný

banda karty jsou rozdany200Jméno světového komiksu Garth Ennis (Hitman, Punisher, Preacher) spolu s Darickem Robertsonem (Transmetropolitan, Fury) nám přináší příběhy jednoho uskupení, které nemá obdoby.

...

Literatura

Koho reprezentují Jazyky reprezentace?

altŽijeme ve světě, kde v každém okamžiku každým svým gestem, mimickým záchvěvem, tónem promluvy i jejím obsahem dáváme najevo nejen svůj postoj, ale zároveň nabízíme ostatním, aby naše vyjádření dekódovali, ať již naše záměry chápou či nikoli. Přitom tentýž znak mů...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...