Ideální sváteční čtení? Romantika!

Ideální sváteční čtení? Romantika!

Tisk

Vanoce na skotskem hrade200Vánoce na skotském hradě je název knihy Donny Ashrcroftové, která v říjnu vyšla v nakladatelství Cosmopolis. Pokud hledáte vánoční romantický příběh, nenechte si ji ujít!

 

 

Obvykle romantické knihy tohoto typu příliš nevyhledávám, ale tentokrát jsem udělala výjimku ze dvou důvodů: za prvé mě nalákala vánoční tématika a do adventního období se mi titul hodil a za druhé jsem se opravdu těšila na Skotsko, kde jsem letos strávila jedinečnou dovolenou.

Zatímco vánoční tématiky jsem si v knize užila do sytosti a moc se mi líbila, ohledně země whiskey to tak neplatilo. Tento nápoj tam sice pili, ale jinak kromě toho, že tam byla velká zima, by se děj mohl odehrávat téměř kdekoliv. Snažila jsem si tedy alespoň představovat nějaký pěkný hrad, kterých jsme viděli desítky.

Hrdinkou příběhu je obětavá, moc hodná a všemi oblíbená Belle. Ta jednoho dne narazí do staré paní Ediny Lachlanové, což je vdova žijící samotná na nedalekém hradě v Evergreen Castle. Z nehody vyvázne s poraněným kotníkem a Belle se na základě své povahy a také částečně kvůli pocitu viny rozhodne o ni pečovat a přestěhuje se k ní. Dělá jí tak společnost a postupně se s ní sbližuje. Bellu čeká také seznámení s Ediným vnukem, právníkem Jackem. Tomu se vůbec nelíbí, že by u babičky měl bydlet někdo cizí a je vůči Belle a jejímu přístupu značně skeptický. I Belle si o něm myslí své a snaží se držet si odstup…

Děj této knihy je předvídatelný, ale v tomto případě to vůbec nevadí, protože se jedná o odpočinkové čtení a titulu to také díky jeho atmosféře odpustíte. Mezi ústřední dvojící funguje dobrá chemie, většina postav je velmi sympatická a je zajímavé sledovat osudy a vývoj všech. Do toho se chystá vánoční besídka, plní se nejrůznější sny a nechybí ani čtyřnozí parťáci.

„Belle zůstala vzhůru dlouho do noci, ozdobila stromek koulemi a zlatými třásněmi a na jeho špičku vyrobila velkou zlatou hvězdu. Kolem krbové římsy a přes jednu ze vzdálenějších stěn se táhl řetěz vánočních světélek. Dlouhý jídelní stůl byl pokrytý červeným ubrusem a připravený na dnešní hodinu. Edina seděla v čele jako královna. Měla na sobě sametový červený plášť, který Belle našla v její šatní skříni, kostkované kalhoty a tlustý bílý svetr. Jako doplněk ke svému oblečení si Edina vybrala pár okázalých náušnic a krásný diamantový diadém – šestý, který měla na hlavě od té doby, co se k ní Belle nastěhovala.“ (str. 25)

Pokud hledáte nějaké sváteční čtení, tak Vánoce na skotském hradě jsou skvělou volbou a určitě potěší čtenářky Julie Caplinové, která tuto knihu doporučuje. Necelých tři sta stran uteče jako voda a určitě vám zanechají úsměv na tváři a dobrý pocit!

Donna Ashcroftová svou první knihu napsala se svou nejlepší kamarádkou, když jí bylo 12. Tehdy si uvědomila, že miluje psaní. Vystudovala angličtinu a lingvistiku, udělala si kurz copywritingu a 15 let pracovala ve vydavatelství. Z copywritera na volné noze se pak stala správkyní webových stránek a tím konečně získala čas na psaní příběhů. Napsala několik romantických knih, po Vánocích na skotském hradě následuje i léto zde a v jejím portfoliu je více nejen vánočních feel good knih. Donna žije v Hertfordshire se svým vlastním romantickým hrdinou Chrisem, dvěma teenagery (Erren a Charlie) a dvěma nevrlými kočkami (Dylan a Daisy). Více o ní najdete na webu donna-writes.co.uk.

Vanoce na skotskem hrade

Vánoce na skotském hradě
Autor: Donna Ashcroftová
Překlad: Lucie Libovická
Žánr: beletrie, romantika
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 288
Hodnocení: 80 %

https://www.grada.cz/vanoce-na-skotskem-hrade-13826/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chia semínka, hit poslední doby

kucharka chia perexChia semínka jsou hit poslední doby. Ale jen velmi málo kuchařek se nějak výrazněji odklání od tradičních chia pudingů a sladkých dezertů. Autor této minikuchařky do toho ovšem na ten malý formát, šlápl opravdu ve velkém stylu. ...


Literatura

Série s Freyjou a Huldarem je u konce

ticho 200Necelého půl roku po předchozí knize Panenka vyšel královně islandské krimi Yrse Sigurðardóttir další, tentokrát poslední díl s názvem Ticho.

 

...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Pražský výběr - Symphony Bizarre: Koncert na stříbrném plátně

prazsky vyber200Velkolepý koncert Pražského výběru na stříbrném plátně s názvem Symphony Bizarre ukáže vystoupení kapely v O2 aréně v prosinci roce 2016. Pražský výběr tehdy převedl divákům více, než jen rockový koncert. Ke svému výročí připravil bombast...