Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové aneb labužníkův ráj v Litomyšli

Tisk

gastroslavnosti 2000Od 13. do 19. května v Litomyšli probíhá druhý ročník gastronomických slavností, pořádaných k poctě a oslavě nejslavnější české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, která v čase národního obrození povýšila vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Hospodyňky učila, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i estetické. Snažila se též přimět zkušené kuchařky, aby nepodléhaly stereotypu a experimentovaly. Tyto stále moderní požadavky provázejí i letošní slavnosti.

 

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli jsou týdenní akcí pro laickou i odbornou veřejnost s vyvrcholením ve formě gastrofestivalu pod širým nebem na litomyšlském Smetanově náměstí. Zúčastní se jí hotelové školy Pardubického kraje, přední kuchařští odborníci z celé republiky a nejlepší restaurace regionu. Prezentovány budou zejména regionální výrobky a česká kuchyně, doplňkem bude mezinárodní účast z partnerských měst ze Slovenska, Nizozemí a Japonska. Tváří slavností jsou Filip Sajler a Ondřej Slanina, oblíbení kuchaři z televizního pořadu Kluci v akci. Pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR a vedení Pardubického kraje slavnosti pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci s Městem Litomyšl a SOŠ a SOU Polička. Partnerem akce je Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. Prezidentem slavností je Václav Šmerda, předseda pobočky Východní Čechy Asociace Kuchařů a cukrářů České republiky.

Vyvrcholení festivalu se odehraje v sobotu 19.května, kdy mimo jiné proběhne soutěž o nejlepší domácí bábovku, burza rodinných receptů, oblastní kolo Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkového guláše, školička vaření a pečení pro děti a večerní koncert s tancem.

gastroslavnosti kotlikovy gulas

Výběr z programu:

pátek 17.5. Sajler na pivě aneb „Kluk v akci“ vaří s plzeňským Prazdrojem (sál hotelu Zlatá hvězda od 18 hodin)
sobota 18.5. Pocta Magdaleně Dobromile Rettigové (od 10 hod 30 min) poklona kuchařů u hrobu M.D. Rettigové, vystoupení sboru Paní a dívek, průvod na Smetanovo náměstí

Gastrofestival na Smetanově náměstí (od 11 hodin) program na pódiu - Filip Sajler a Ondřej Slanina, stánková prezentace vybraných restaurací se soutěží O nejlepší svíčkovou, soutěž dvoučlenných družstev hotelových škol Pardubického kraje, prezentace hotelových škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích, prezentace výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení, prodej místních produktů a regionálních potravin, škola carvingu – dekorativní vyřezávání ovoce, škola otevírání ústřic (stánek Asociace kuchařů a cukrářů), Slovenská kuchyně (Salaš u Franka, partnerské město Levoča), Holandské sýry (partnerské město Roden), Japonská kuchyně (příprava a ochutnávka japonských pokrmů s prodejem tradičních výrobků, partnerské město Matsumoto), Ukrajinská kuchyně (restaurace U Kolji), Hudební vstupy zajišťuje hudební skupina Vencaband a Lidová hudba Matúša Ondruša z Levoči neděle 19.5. Sousedská husička na Smetanově náměstí od 11 hodin (společný oběd Litomyšlanů a příznivců Litomyšle- pečená husí stehna se zelím a variací knedlíků, plzeňské pivo) Den otevřených dveří v zámeckém pivovaru a jízdárně (14.00, 15.00, 16.00) - součástí prohlídek je ochutnávka piva z okolních minipivovarů. Sraz je v zámeckém infocentru.

gastroslavnosti 1

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové
Místo a čas konání: Litomyšl od 13.do 19.5. 2013
Pořadatel: Smetanova Litomyšl, o.p.s.

Zdroj informací a fotografií: gastroslavnosti.cz, autor: František Renza


 

Zobrazit další články autora >>>