Majoránkový čaj pozdního léta na kašel, chřipku, nachlazení

Tisk

Majorankovy caj Fotor. Mala.Je konec léta a v zahradě mi kvete majoránka. K léčení zabírá v plném květu. Obvykle kvete od července do srpna, při pěkném slunečném počasí až do září. Letos teplo majoránce přeje, takže ještě kvete. Jako prevenci proti podzimní chřipce jsem udělala čaj z čerstvých květin. Zbývající květiny jsem zamrazila a trochu z nich usušila. Pojďte si společně se mnou připravit lahodný majoránkový čaj

Majoránkový čaj je výborný proti kašli, nachlazení a chřipce. Mně chutná čistý nebo s citrónovou šťávou. Přidat do teplého čaje, ne horkého, abyste zachovali prospěšné látky, můžete med a citrónovou šťávu. Citronová šťáva je pro obsah kyseliny citrónové přirozeným konzervantem. Čaj nezmění chuť, ačkoli ho budete vlažný popíjet celý den. A ani když na něj zapomenete.

Bolí vás hrdlo? Vložte k bylince pár plátků očištěného na tenké plátky nakrájeného nebo nahrubo nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Majoránkový čaj pozdního léta

1. Příprava čaje je jednoduchá, vyplatí se dodržet postup. Čerstvé květy majoránky krátce propláchněte studenou vodou. Dejte do běžného čajníku – postačí hrst. Do 250 ml čajového šálku maximálně 1 polévková lžíce.

2. Přelijte vroucí vodou a nechte louhovat 2 - 4 minuty. Tolik pro lahodný a účinný čaj stačí. Majoránku neluhujte déle, než doporučuji. Čaj nebude chutný ani účinnější. Máte-li rádi silný čaj, přidejte majoránku, ne čas.

3. Dá se připravit i ze sušené majoránky. Na velký čajník 2 zarovnané polévkové lžíce. Na 250 ml šálek 1 čajová. Sušenou bylinku louhujte maximálně 10 minut.

4. Pokud máte chřipku, kašlete, pije čaj 3krát denně 1 týden. Potom tři dny přestaňte a podle potřeby pokračujte. Za jeden den vypijte maximálně jeden litr.

Dobré vědět: Majoránku lze ze semínka pěstovat i na kuchyňském parapetu po celý rok. Suší se lístky, kvítky a pupeny. Já majoránku mrazím a mám vždy po ruce. Z mrazničky je výborná i k dochucení jídla. Čerstvá majoránka nebo z mrazničky, mrazení je nejvíce šetrný způsob konzervace, je účinnější, než sušená. Rovněž je jemnější. Není jen koření k jídlu, na podporu trávení a proti nadýmání. Má v sobě omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu, železo, fosfor, zinek, měď, selen, mangan, vápník. Při prvních příznacích nemoci ji pomáhá zvládnout. Zůstává vytrvalý bojovník proti chřipce, kašli. Zklidňuje, pomáhá proti stresu a nespavosti.

Majorankovy caj Fotor. Mala.

Fotografie, text, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>