Přírodní tip na posílení imunity

Přírodní tip na posílení imunity

Tisk

sirupPZimní období přeje otužování, posílení imunity, ale také rýmě, chřipce a nachlazení. Na všechno je lék z přírodní lékárničky. Vyzkoušíte? Pár minut v mrazu v krátkých rukávech: nenachladnete! Pokud nejste zastánce cíleného otužování, můžete si ho dávkovat spontánně. Nemusíte se totiž obávat, že při kratším pobytu na čerstvém vzduchu nachladnete, přestože jste nedostatečně oblečeni. Mikroorganismy způsobující nachlazení mají rády teplo,  v němž se rychle rozmnožují. Hrozba je jinde: stačí, když někdo nemocný ve vašem okolí kašle. Rovněž si dejte pozor na podání rukou.

Jste nachlazený a kýcháte? Spolehněte se na lipový čaj: lipový čaj je pro vás ten pravý. Kašlem se organismus efektivně brání infekci tak, že se snaží zbavit bakterií, které by mohly napadnout dýchací cesty a vyvolat nemoc. Škodliviny, spouštěč problémů, jsou z plic odstraňovány obrovskou rychlostí. Chcete-li organismu pomoci, spolehněte se na lipový čaj – obsahuje účinné rostlinné složky: flavonoidy, éterické oleje a jiné součásti, které bojují proti zvýšené teplotě, vyčerpávajícímu kašli, bolesti krku a hlavy. Stejně účinný nejen pro zdraví je anýz: rozhodně nepatří jen do perníků, ačkoli vzpomínka na vánoční svátky potěší srdce v každé chvíli zcela jistě.

Připravte si anýzový čaj: Je to snadné. Zalijte 1 polévkovou lžíci celého anýzu, nebo čajovou mletého, půl litrem vřelé vody a nechte 5  až 10 minut louhovat. Pokud máte rádi, přidejte citron, cukr či med.

Anýz využijete i na způsob 2v1. Zabírá na unavenou pleť, což oceníme vždy, ale zejména při nemoci. Anýz opět zalijte jako při přípravě čaje. Nahněte se nad parní lázeň a deset minut relaxujte s přivřenýma očima. Kořenitý zázrak nejen oživí tvář. Rovněž uvolňuje ucpané dýchací cesty, což je v období častého nachlazení a chřipky užitečná informace.

Bylinkový sirup: Bylinkový čaj je výborný, sirup navíc praktický, stačí zalít vodou. Plný hrnec bylinek zalijeme vodou, necháme přejít varem, hodinu louhovat, scedíme, přidáme 1 kg cukru, zahřejeme na 75 až 80 stupňů, aby se zachovaly prospěšné látky, teplotu odměříme teploměrem, mícháme, cukr necháme rozpustit, plníme do čistých lahví, skladujeme na chladném tmavém místě.

sirup

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lepek odhalen: Nebuďte střevo a chraňte si střevo!

lepek perexNejrůznější diety patří mezi frekventovaná témata. Kromě touhy zhubnout existují i další důvody, proč se různí lidé stravují jinak. Poměrně velkou skupinu tvoří takzvaní bezlepkáři, se kterými jako by se v poslední době roztrhl pytel. Je to jen m...


Literatura

Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

malej-ny 200Tvorbu této knihy Malej NY jsem sledovala prostřednictvím autorova profilu na Instagramu a byla jsem na ni moc zvědavá. A to přestože k popsanému prostředí mám hodně daleko.

 

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Krvavý boj za skotskou svobodu

statecne srdceTěžký historický film Statečné srdce (1995) ztvárňuje něco, co je v období každé krize velmi aktuální. I když zabíjet není právě nejlepší řešení, můžeme se podívat, jak se daly řešit podobné problémy kdysi dávno.

...