Kuchařka pro milovníky rýže i zahraniční kuchyně

Tisk

ryze200Nakladatelství Esence přineslo na český trh skvělou knihu Rýže – Recepty z celého světa. Pojďte do ní nahlédnout!

 

 

 

Kniha začíná předmluvou, následuje kapitola Vše o rýži a recepty jsou rozděleny do těchto částí: svačinky a finger food, sushi a mnoho dalšího, saláty a misky, polévky a eintopfy, rizoto a nic jiného, one pot – rýže z jednoho hrnce, smažená rýže z pánve, rýže +- přílohová rýže a sladká rýže a dezerty. V samotném závěru je rejstřík. Jako naučné i názorné jsou pak stránky například o principech některých pokrmů (například mléčné nebo smažené rýže).

I mimo receptů se tak čtenáři dozví spoustu zajímavostí, které mohou být až překvapivé. Mě zaujalo, že ročně se sklidí ve zhruba 115 zemích přibližně 600 milionů rýže, a z toho 90 % v Asii nebo že japonské slovo „gohan“ pro rýži je synonymem pro jídlo. Zajímavé také je, že se v Japonsku sní kolem 60 kilogramů rýže na hlavu a rok. Mnozí ocení i stránky o druzích rýže nebo její přípravě a třeba se jako já dozví něco nového také o sushi.

U každého receptu se nachází informace s názvem a mapkou státu odkud pochází, krátký úvod, tip používané rýže, rozpis surovin a několika krokový postup. Samozřejmě nechybí (až na několik málo výjimek) ani celostránkové fotografie. Recepty v knize vůbec nejsou jednotvárné, nebo nudné a také se netočí jen kolem nějakých tradičních jídel, které by člověk v podobné kuchařce čekal. Právě naopak pocházejí z nejrůznějších států a jsou plné zeleniny i spousty různého koření.

Vyzkoušet bych chtěla opravdu spoustu receptů a souhlasil se mnou i manžel, který se mi při čtení díval přes rameno. Líbil se mi hned první recept z Korey na hovězí maso bulgogi v salátových listech, rýžový salát s uzeným masem a arašídy z Laosu, nebo americký salát z divoké rýže s batáty. Dobré by mohly být i italské pikantní arancini plnené klobásou salsiccia, květákové biryani s jogurtem, íránský tahchin s jehněčím a špenátem, co se peče v zapékací míse nebo japonský pokrm omu raisu, což je smažená rýže v omeletě. Na podzim přijdou vhod i husté polévky, jako například turecká polévka z horských pastvin, brazilská kuřecí polévka pomáhající při nachlazení a žaludečních potížích nebo třeba chowder z divoké rýže s kukuřicí a batáty. Netradičně působil tuňákový sushi burger s arašídovou omáčkou a vděčná jsem byla i za inspiraci na mnou oblíbené rýžové misky.

Jak je patrné, tak tato kuchařka nebude u nás v domácnosti jednou z mnoha, ale stane se naším společníkem a inspirací. Jsem za to opravdu ráda, doporučuji ji i vám a doufám, že nepůjde o poslední vydanou kuchařku těchto autorů.

Martin Kintrup žije na statku na okraji Münsteru. Už 18 let úspěšně působí jako autor a nyní jako foodstylista. Za tuto dobu vydal více než 50 kuchařských knih, z nichž některé získaly ocenění. Jeho ochranná známka: kreativní recepty plné koření a čerstvých bylinek, inspirované jeho vlastní zahradou.

Tanja Dusyová se může ohlédnout už za 20 lety zkušeností editorky a autorky kuchařek. Od mládí zkouší, ochutnává a nahlíží kuchařům přes rameno, inspiraci čerpá při cestování.

ryze

Rýže - Recepty z celého světa
Autor: Martin Kintrup, Tanja Dusyová
Překlad: Marta El Bournová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 216
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/638671-ryze-recepty-z-celeho-sveta.html


 

Zobrazit další články autora >>>