Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

Tisk

KminTelefonuje kamarád, je v nedalekém autoservisu. Čeká, až mu opraví auto. ”Přijď na kávu,” navrhnu. ”Proto volám,” zasměje se. Vím, že kávu má rád. Teď káva před ním na stole chladne a on roztržitě kontroluje mobil. ”Problém s autem?,” nedá mi. ”Ne, se synem a ženou. A našim úplně malým synem,“ kývne rukou. Sedíme nedaleko zeleninové zahrady. “To je kmín? Dá se pěstovat jen tak?,“ řekne zaraženě. „Nať pořád, semínka na druhý rok, dvouletá, mrazuvzdorná,“ překvapím ho. “Co máš se ženou a dětmi?“ vyzvídám. “Větší syn nechce jíst, že má křeče. Žena nechce kojit a mrňous chce jíst. Tedy pít. Je hladový,“ sype ze sebe. „Všichni chtějí jíst a kojit, ale nejde to,“ vysvětluje. ”Kmín!” řeknu bez vysvětlení. ”Na křeče, podporuje laktaci, tedy kojení,” upřesním.

”Ještěže jsem k tobě přišel,” oznámí kamarád. „Ještěže sis všiml kmínu,“ vrátím mu to. „Křičel na mě,“ usměje se. Slíbím: ”Pošlu recept. Zabírá semínko i nať, ta je jemnější. Vezmi si ze zahrady,“ řeknu. „Studená káva je pro krásu,“ zasměju se a podívám se na kamaráda, v rychlosti dopije kávu a běží dál. Ze servisu přijde sms, auto je v pořádku. „Bude i celá rodina,“ uklidním ho. Potvrdil to později jeho telefonát. ”Kmín je zázračný,” oznámil, ”a tvé pokusy také. Vždyť kdo dnes pěstuje kmín?,“ dobírá si mě.

Expresní léčivá kmínová zapražená polévka

5 polévkových lžic oleje, 2 polévkové lžíce másla, 2 zarovnané polévkové lžíce hladké mouky, 5 hrníčků vody (1 hrnek, 250 ml), 1 polévková lžíce kmínu, sůl, nasekaná čerstvá kmínová nať (ze zahrady, z parapetu)

V hrnci zahřejeme olej, přisypeme kmín, smažíme do prvního zavonění. Přidáme máslo, necháme rozpustit, takto s olejem se nepřepálí, zaprášíme moukou. Za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme, necháme přejít varem. Vaříme 5 – 10 minut. Do hotové polévky vmícháme nasekanou nať. Polévku vychutnáme teplou, po lžících. Prohřeje žaludek, uvolní křeče. Kmín, semínko i nať usnadní trávení, zrychlí metabolismus. Pokud nemáte nať, postačí semínko.

kmin

Léčivé účinky kmínu

Kmín luční je mrazuvzdorná dvouletá rostlina. Nať je k dispozici již první rok, semínko až druhý po přezimování. Sbíráme, když je okolík zhnědlý, necháme ho proschnout pár dní, pak z něj vytřeseme – vymlátíme semínka. Postačí i kmín z obchodu, ze semínka jej vypěstujeme během celého roku na parapetu. Kmín je staré, účinné koření a přirozený konzervant. Podporuje trávení, léčí trávicí problémy, plynatost, nadýmání, průjem, zklidňuje žaludek. S horkou vodou – například v polévce. Podporuje imunitu, neutralizuje volné radikály, pomáhá s dýcháním. Dezinfikuje, omlazuje. Má mnoho železa, což je výborné pro zdravou krev. Proto je kmín pomoc pro kojící matky, těhotné ženy, při menstruaci. Rovněž má mimořádně mnoho vápníku a ten kojící mámy – ale nejen ony, pro zdravé a pevné kosti potřebují.

Rasca vnat.Maly

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika FotoGrafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Zobrazit další články autora >>>