Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

Tisk

KminTelefonuje kamarád, je v nedalekém autoservisu. Čeká, až mu opraví auto. ”Přijď na kávu,” navrhnu. ”Proto volám,” zasměje se. Vím, že kávu má rád. Teď káva před ním na stole chladne a on roztržitě kontroluje mobil. ”Problém s autem?,” nedá mi. ”Ne, se synem a ženou. A našim úplně malým synem,“ kývne rukou. Sedíme nedaleko zeleninové zahrady. “To je kmín? Dá se pěstovat jen tak?,“ řekne zaraženě. „Nať pořád, semínka na druhý rok, dvouletá, mrazuvzdorná,“ překvapím ho. “Co máš se ženou a dětmi?“ vyzvídám. “Větší syn nechce jíst, že má křeče. Žena nechce kojit a mrňous chce jíst. Tedy pít. Je hladový,“ sype ze sebe. „Všichni chtějí jíst a kojit, ale nejde to,“ vysvětluje. ”Kmín!” řeknu bez vysvětlení. ”Na křeče, podporuje laktaci, tedy kojení,” upřesním.

”Ještěže jsem k tobě přišel,” oznámí kamarád. „Ještěže sis všiml kmínu,“ vrátím mu to. „Křičel na mě,“ usměje se. Slíbím: ”Pošlu recept. Zabírá semínko i nať, ta je jemnější. Vezmi si ze zahrady,“ řeknu. „Studená káva je pro krásu,“ zasměju se a podívám se na kamaráda, v rychlosti dopije kávu a běží dál. Ze servisu přijde sms, auto je v pořádku. „Bude i celá rodina,“ uklidním ho. Potvrdil to později jeho telefonát. ”Kmín je zázračný,” oznámil, ”a tvé pokusy také. Vždyť kdo dnes pěstuje kmín?,“ dobírá si mě.

Expresní léčivá kmínová zapražená polévka

5 polévkových lžic oleje, 2 polévkové lžíce másla, 2 zarovnané polévkové lžíce hladké mouky, 5 hrníčků vody (1 hrnek, 250 ml), 1 polévková lžíce kmínu, sůl, nasekaná čerstvá kmínová nať (ze zahrady, z parapetu)

V hrnci zahřejeme olej, přisypeme kmín, smažíme do prvního zavonění. Přidáme máslo, necháme rozpustit, takto s olejem se nepřepálí, zaprášíme moukou. Za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme, necháme přejít varem. Vaříme 5 – 10 minut. Do hotové polévky vmícháme nasekanou nať. Polévku vychutnáme teplou, po lžících. Prohřeje žaludek, uvolní křeče. Kmín, semínko i nať usnadní trávení, zrychlí metabolismus. Pokud nemáte nať, postačí semínko.

kmin

Léčivé účinky kmínu

Kmín luční je mrazuvzdorná dvouletá rostlina. Nať je k dispozici již první rok, semínko až druhý po přezimování. Sbíráme, když je okolík zhnědlý, necháme ho proschnout pár dní, pak z něj vytřeseme – vymlátíme semínka. Postačí i kmín z obchodu, ze semínka jej vypěstujeme během celého roku na parapetu. Kmín je staré, účinné koření a přirozený konzervant. Podporuje trávení, léčí trávicí problémy, plynatost, nadýmání, průjem, zklidňuje žaludek. S horkou vodou – například v polévce. Podporuje imunitu, neutralizuje volné radikály, pomáhá s dýcháním. Dezinfikuje, omlazuje. Má mnoho železa, což je výborné pro zdravou krev. Proto je kmín pomoc pro kojící matky, těhotné ženy, při menstruaci. Rovněž má mimořádně mnoho vápníku a ten kojící mámy – ale nejen ony, pro zdravé a pevné kosti potřebují.

Rasca vnat.Maly

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika FotoGrafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Teď už jen sklízíme z bohaté úrody celoživotní inspirace

houser200Mám ráda české autory, ostatně, tohle už jsem říkala několikrát. Nejen proto, že domácí produkci tak nějak nejlépe rozumím, ale v neposlední řadě i proto, že jsem sama autorka. Ráda se nechávám inspirovat a obohacovat názory zkušenějších a úspěšných sp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lunární kalendář Krásné paní 2024 opět pohladí po duši

mesic-zahradnikem-krasne-pani-special-2024-vizualVydavatelství Krásná paní opět letos připravilo k prodeji Lunární kalendář i diář na rok 2024. Těšit se tentokrát můžete na tolik aktuální téma Voda je život…Ten...


Literatura

Kritikou neprávem přehlédnuté Češtinářky

cestinarky perexČeštinářka Tereza Trhlíková, autorčino alter ego, přirovnává souboj s českým školstvím a stále formálnější maturity k boji Dona Quijota. "Kdyby se Don Quijote pokusil svést souboj s českým školstvím, pokorně by se za p...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

film a architektura 200Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí,...