Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Tisk

klaste200V Českém Krumlově se koncem listopadu pro veřejnost otevřel opravený komplex klášterů minoritů a sv. Kláry z poloviny 14. století. Rekonstrukce trvala více než pět let. Jedna z nejvýznamnějších památek města až donedávna unikala zájmu odborné i laické veřejnosti.

 

Unikátní trojklášteří je po zdejším zámku druhým největším památkovým objektem v Českém Krumlově, který patří k nejnavštěvovanějším místům v České republice.Revitalizací areálu klášterů získal Český Krumlov v historických objektech moderní kulturně-vzdělávací centrum. Návštěvníci si mohou v areálu prohlédnout výstavy věnované středověkému klášteru minoritů, umění a lidským dovednostem a výstavu o životě klarisek, nebo o historii pivovarnictví v regionu. Součástí areálu jsou i řemeslné dílny; kovářské, knihtiskařské, nebo sklářské a lidé se při prohlídce dostanou i pod historické krovy klášterů. K zajímavostem patří i venkovní expozice orloje, či jeřábu. Kláštery v Českém Krumlově budou nabízet programy pro odbornou i laickou veřejnost po celý rok. Cílem je zprostředkovat návštěvníkům klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.

klaste0

 

Kláštery a jejich historie

Rozsáhlý soubor budov klášterního komplexu minoritů a klarisek se rozprostírá na mírných svazích severního meandru řeky Vltavy při východní straně Latránu.
Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století držiteli jihočeského panství – Rožmberky. Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap, zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu a barokní přestavbu, probíhající v 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.
V pohnuté novodobé historii byl krumlovský klášter využíván jako vojenské učiliště, sloužil k ubytování panských úředníků, později zde sídlily různé vzdělávací instituce, či se zde skladovaly nejrůznější komodity; to se neblaze podepsalo na stavu objektů. Část z nich byla ještě v 90. letech 20. století využívána k sociálnímu bydlení a před začátkem komplexních oprav v roce 2014 byly některé interiéry i fasády v dezolátním stavu.
Celý areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery přibližují široké veřejnosti klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.
 
www.ckrumlov.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...