Za pokladem na hrad Karlštejn

Za pokladem na hrad Karlštejn

Tisk

Poklad karlstejn 200Jednou z hlavních událostí letošních oslav 700. výročí narození Karla IV. je výstava Karlštejnský poklad - kultura císařského dvora Karla IV. Výstava byla otevřena 7. května na Karlštejně. Kromě výstavy Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., která bude otevřena po celou sezonu, chystá správa hradu Karlštejn na celou sezonu řadu akcí, unikátních prohlídek a mimořádná představení.

Karlštejnský poklad tvoří dva soubory zlatnických prací vesměs z druhé poloviny 14. století. První obsahuje reprezentativní kusy nádob na pití. Je zde například zlacená miska s emailovou výzdobou s motivy exotických vodních ptáků sloužící na ředění vína vodou, dvě stříbrné číše s perlovcovou lištou, nebo nízká stříbrná a zlacená miska s podobiznou ženy a panovnickou korunou z dílny Petra Parléře.

Poklad karlstejn 1

Početnější část souboru tvoří módní doplňky – šperky, knoflíky a další předměty. Unikátem pokladu je schránka na vonné bylinky a masti. Jde o vzácně zachované pouzdro kulovitého tvaru, které se nosilo zavěšené u pasu.

Poklad karlstejn 2

Knoflíky a oděvní spinadla se začaly užívat s příchodem módy úzkých šatů a kabátců do Čech z francouzského prostředí; dosáhly největší obliby právě v době Karla IV. a jeho první manželky Blanky z Valois.

Poklad karlstejn 3

Karlštejnský poklad byl na Karlštejně ukryt pravděpodobně v době nebezpečí husitských válek, když hrad obléhala v letech 1421 a 1422 vojska pražanů. Od té doby zůstal 600 let uschován ve zdech hradu; až do objevení při restauračních pracích na konci 19. století. Na 387 předmětů bylo nalezeno zedníky. Po roce 1947 a likvidaci jeho soukromého muzea pak poklad putoval do fondu Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

hrad2Císař Karel IV. zanechal v Čechách řadu významných stavebních a uměleckých památek; méně je však těch náležejících k dennímu životu panovníka, jež osobně používal a které dokládají životní styl jeho doby. Za takovou památku lze označit právě karlštejnský poklad. Jde o unikátní památku uměleckého řemesla z období vrcholného středověku vážící se bezprostředně k hradu Karlštejn. Výstava potrvá do 31. října 2017.

www.npu.cz, www.hradkarlsten.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Žít a nechat žít – jak oslavit život? Vlastní smrtí...

ZIT A NechatArtur je muž středního věku, který žije v dobré čtvrti v bezdětném manželství se svou ženou Afrou, v řadovém domku jakých je v jeho čtvrti plno. Pracuje jako vedoucí skladu v toaletních potřebách. Každý den je jako ten předchozí a jedinou světlou v...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Šestý ročník filmového festivalu Expediční kamera putuje po ČR a SR, dorazí i do Doks!

EK-perexFilmový festival Expediční kamera odstartoval již 19. února v pražském kině Aero a festival následně putuje do dalších 220 českých a slovenských měst. Slavnostně ukončen bude 1. a 2. dubna v brněnském kině Scala. Na mnoha místech se můžete těšit na dop...