Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví

Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví

Tisk


zivi-mrtvi 200Nakladatelství Crew nás nepřestává zásobovat (už čtyřikrát ročně!) kvalitní postapokalyptickou dávkou v podobě černobílého komiksu Živí mrtví Roberta Kirkmana. V srpnu jsme se dočkali osmnáctého dílu s názvem Co přijde pak, který nám poodhaluje tajemství za tajemným záporákem Neganem. Dokáže si komiks udržet čtenáře i přes konverzačnější atmosféru?


Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003. Do češtiny se začala překládat v roce 2009.

Obálka osmnáctého dílu sází na postavu, která všechny příznivce komiksu (i seriálu) zajímá v současné době nejvíce – na Negana. Při seznámení s novým velkým záporákem jsem se obávala, že tady budeme mít druhého Guvernéra, ale mé očekávání se naštěstí nevyplnilo. Tento díl spíše naznačuje, co vše by se mohlo stát v této nové komunitě, ve světě, kde figuruje zlo – které ale nepředstavují zombie, touláci, ale člověk.

Ačkoliv mi někdy přijde, že Kirkman se vyčerpává a své nápady recykluje, tak vždy potěší, když přijde s něčím, co člověka posadí na zadek a jen si řekne „páni, to jsem nečekal.“ A přesně takový pocit mám z nepředvídatelného Negana. Co všechno má v rukávu? O co mu vlastně jde? Jak si dokáže udržet autoritu a nikdo mu šéfování nepřebere? Jak se dostal ke svému dobrému bydlu? Otázek mám nespočet a tak doufám, že časem aspoň na některé dostaneme odpověď.

zivi mrtvi 18 obrazek

Co přijde pak začíná nedávno po událostech z předešlého dílu a ukazuje nám, že Rick se navenek vzdal, ale přesto boj s novým protivníkem nevzdává. O samotném Neganovi a fungování jeho osady se dovídáme skrze rozmluvy s našimi hrdiny. Podíváme se na zoubek jeho domovu a rodinnému uspořádání, ale i netradičnímu až kastovnímu systému, který zavedl. A představí se nám také nový nečekaný spojenec, král Ezekiel, o kterém se ale více dovíme až v díle následujícím.

Osmnáctka by mohla být považována za jakousi vsuvku plnou rozmluv a nahlížení do rozdílných skupin. Bylo to vskutku něco, na co nejsme u Kirkmana zvyklí, a možná i to je důvodem, proč mě to tak zaujalo. Řekla bych, že pravidelné čtenáře to buďto potěší jako mě, nebo tomuto intermezzu na chuť jen tak nepřijdou.

zivi-mrtvi18 200

Název: Co přijde pak
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 18. díl série Živí mrtví
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2016, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seznamte se se slackline a gibbonem Markem Smolkou!

slackline smolka200Marek Smolka je členem českého národního týmu Gibbon Slacklines a jedním z organizátorů soutěží tohoto mladého dynamického sportu. Jedná se o balancování, chození, trikování a freestyle na natažen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ve vlaku potkala sympatickou ženu a svěřila jí tajemství. A pak už nic nebylo takové, jako předtím

Cizinky ve vlaku perexSelena Murphyová má na první pohled dokonalý život. Bydlí v nádherném domě, má přitažlivého manžela a dva roztomilé syny a skvělou práci v nakladatelství, které vede její nejlepší kamarádka. Jenže pak odhalí, že ji manžel...


Literatura

Paynův Zázrak v plechovce

Zazrak v plechovce200Téměř sedmdesátiletý Američan C. D. Payne rozhodně nelení a pokračuje v chrlení poutavých knih. Tu poslední s názvem Zázrak v plechovce českým čtenářům klasicky přináší nakladatelství JOTA.

 ...

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...