Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

Tisk

batman200V listopadu nám nakladatelství Crew nadělilo různorodé příběhy z Gotham City pod názvem Batman 6: Hřbitovní směna. Aby bylo jasno, mluvíme o sérii, kterou má pod palcem ostřílený a komiksovou komunitou vážený Scott Snyder. Spoustu neokoukaných historek a vedlejších příběhů spojuje jediné – temný rytíř Batman v tak trochu jiném světle, než jak jsme na něj zvyklí. 

 

 

Scott Snyder (* 1976) platí v komiksovém světě za veličinu, ale pro neznalé jej raději krátce představíme. Jedná se o amerického scenáristu komiksů, který si renomé vydobyl právě sérií Batman, ale znát ho můžete i ze sérií Americký upír či Bažináč.

Máme před sebou směsici samostatně stojících povídek ze série Batman podle Snydera a Capully. Pokud vám to zatím nic neříká, připomínám tituly v češtině: Soví tribunál, Soví město, Smrt rodiny, Roku Nula – Tajné město a Roku nula – Temné město. Jak je v této sérii zvykem, musím se zastavit u obálky a pochválit ji, jelikož z ní vyzařují všechny atributy našeho protagonisty. Cítíme temnotu, osamění a snad i depresi, ale zároveň záblesk naděje.

batman1

Velkým plusem je mnoho kreslířů, kde si každý čtenář může vybrat styl, který právě jemu sedne. Snyder jede, i když občas příběhy poněkud pokulhávají kvůli vytržení z kontextu. Chybí jednotící prvek, aby byla dodržena jakás takás kontinuita a aby se čtenář neztrácel. Nejvíc mě oslovil příběh z Arkhamova ústavu Stáří, kde Batmana čeká plánovaný zkušební útěk ze zařízení, ale nakonec má úplně jiné problémy. Naopak nejméně mě bavila povídka Bludičky. S tím mám ale možná jen osobní problém, protože mi vadí, že když už autoři neví, čím příběh nabušit, vecpou tam nadpřirozeno a magii. Ale chemie mezi Batmanem a Supermanem byla zajímavým zpestřením.

Lidské bytosti jsou od přírody nespokojené a vždycky si najdou nějaký důvod, proč být nespokojeni. To se samozřejmě vztahuje i na čtenáře. Navíc, každý pes jiná ves. Já osobně ale tvrdím, že Batmana není nikdy dost a Snyderova verze a vlastně celá vize je jen krůček od dokonalosti a proto vám ji vřele doporučuji!

 

batman2

Název: Hřbitovní směna

Autor námětu a scénáře: Scott Snyder, Marguerite Bennettová, Gerry Duggan, James Tynion IV

Kresba: Greg Capullo, Drew Geraci, Sandu Florea, Matteo Scalera, Danny Miki, Marc Deering a další

Obálka: Greg Capullo a Fco Plascencia

Překlad: Martin D. Antonín

Žánr: akční superhrdinský komiks

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, brožované i pevné

Počet stran: 224

Hodnocení:  80 %

www.crew.cz

batman3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová nerada štípá dříví a luxuje

Yvona-Zertova 200Dne 20. 11. 2012 vyšla kniha Cibulka v pyžamu. S Alešem Cibulkou ji napsala Yvona Žertová, režisérka legendárního rozhlasového pořadu Tobogan. Je spoluautorkou již ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Angeles Arrien: Druhá polovina života

druhapol200Možná ani nemusíte být v druhé polovině života, abyste ocenili moudrost této jemně tyrkysové knížky. Je to kniha, která čistí, vede dál a zbavuje strachu ze změn, které jsou přirozené a které můžeme cítit třeba tak, jak autorka popisuje, jako před...


Literatura

Menna van Praag: Dům v ulici Naděje

Dum v ulici nadeje 200Autorka je již proslulá svými „čokoládovými šťastnými knihami“ které umí vést sladce, hebce, s jednoduchým, přitom tak provázaným dějem a lehkým duchovním podtextem, a to dodržela i v této knize. Děj je sice víc roztrhaný, n...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...