Jídlem proti rakovině

Tisk

jidlemprotirakovine 200Ucelená kuchařka, věnovaná velmi aktuálnímu tématu stravování v období léčby diagnostikovaného rakovinného onemocnění i po jeho ukončení, na našem knižním trhu dlouho chyběla. Vzhledem k tomu, jak počet těchto onemocnění vzrůstá a staví rodinné příslušníky před problém, jak nemocnému členu rodiny vařit, čemu se vyhnout atd., je to velmi přínosný příspěvek.

Je známo, že zdravá strava významně napomáhá k udržení tělesné i duševní síly. Cílem této krásné knihy je pomáhat lidem, kteří se léčí s touhle nemocí, zažívají změny tělesné váhy, změny chuti k jídlu, změny schopnosti vnímat chuť či polykat a další potíže a kteří potřebují přehodnotit své stravovací návyky.

Předmluvu k této knížce napsala dr. Clare Shawová, která současně ověřila všechny zařazené recepty. Tato registrovaná dietoložka se v roce 2004 stala první nutriční konzultantkou v oboru onkologie v Londýnské nadaci Royal Marsden NHS Foundation Trust (mimochodem, této nadaci je věnováno 50 % honoráře za knihu). Nutriční zásady pak převedla do chutných receptů Catherine Phippsová.

V úvodu knihy autorky stručně vysvětlují, co je rakovina, jaké druhy léčby existují a jak onkologická léčba ovlivňuje stravu. Dále rozebírají překážky zdravého stravování během léčby, jako je malá chuť k jídlu, změny chuti, bolavá ústa nebo krk, sucho v ústech, obtíže s polykáním atd. Odpovídají na časté otázky, dávají nejrůznější tipy, jak si s danou situací poradit.

Potěšilo mě, že jsou v knize uvedené české zdroje, jako např. komplexní onkologická centra, dětská onkologická centra, hematoonkologická centra, odkazy na ostatní zdravotnická zařízení poskytující onkologickou péči, Českou onkologickou společnost a Ligu proti rakovině. Součástí jsou i nejrůznější přehledy a tabulky.

jidlemprotirakovine

V praktické části jsou uvedeny recepty pro období léčby a po skončení léčby. Recepty jsou sestaveny tak, aby chutnaly celé rodině, nejen marodovi. Tato část je řešená jako klasická kuchařka, obsahující 150 receptů, využívaných Londýnskou nadací Royal Marsden NHS Foundation Trust. Recepty jsou často převzaty od známých předních šéfkuchařů a autorů, jako Mary Berryové, Nigelly Lawsonové, Ruth Rogersové, Ricka Steina a mnoha dalších osobností. S chutí jsem si některé z nich vyzkoušela a jsou opravdu lahodné. U každého je uvedeno množství, kalorická hodnota, složení bílkovin, tuků, cukrů a vlákniny. Kde je potřeba, jsou uvedeny i obměny a tipy. Vše je doprovázeno fotografiemi Georgie Glynn Smithové. V závěru nechybí rejstřík receptů pro snadnější orientaci.

Tahle kuchařka mě opravdu potěšila. Určitě potěší nejen onkologické pacienty a jejich rodinné příslušníky, ale i naše nutriční terapeuty a vlastně kohokoliv, kdo rád vaří a zajímá se o zdravý životní styl.

Jídlem proti rakovině /z anglického originálu The Royal Marsden Cancer Cookbook
Autor: Clare Shawová, Catherine Phipps
Přeložila: Helena Hartlová
Žánr: zdraví, kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 256
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.


 

Zobrazit další články autora >>>