Jaká tetička, taková neteř?

Jaká tetička, taková neteř?

Tisk

lary fary perexSlečna Láryfáry je praneteří paní Láryfáry, kterou přivedla v polovině minulého století na svět známá americká spisovatelka Betty MacDonaldová. Její postava byla natolik populární, že se spisovatelky Ann M. Martinová a Annie Parnellová rozhodly navázat a rozvinout nové příběhy. Vymyslely si novou postavu – slečnu Sáru Láryfáry.

Ta přijíždí do malého městečka Javorovice postarat se o domeček a zvířátka své tetičky, která odjela hledat svého manžela k pirátům. Sára pokračuje v léčení zlobivých dětí, se kterými si ubozí rodiče nevědí právě rady. Je totiž stejného názoru jako její tetička, totiž že děti nezlobí, ale trpí dětskými chorobami typu chamtivky, neřeklice, loudalky, chytrolíny, slídivky atd. Na každou tuto nemoc najde Sára Láryfáry nějaký lék.

Nejsem úplně příznivcem trendu, kdy se známé postavy ujme nový spisovatel a rozvíjí její osudy po svém. Velmi často se jedná pouhý odvar původních příběhů. V tomto případě učiním výjimku. Nápad Betty MacDonaldové, která byla skutečně mistrovskou vypravěčkou příběhů a její čtenáři (včetně mě) ji milovali, nezapadl, ale došel dalšího rozvoje díky Ann M. Martinové a Annie Parnellové. Samozřejmě ihned poznáte, že se nejedná o rukopis Betty MacDonaldové; text je psán v podobném duchu, ale je stručnější, je zde méně humorného nadhledu, tolik charakteristického právě pro Betty MacDonaldovou.

Konzistentní zůstává v osobě překladatele: Jana Mertinová bravurně překládala již knihy Betty MacDonaldové Paní Láryfáry (1992), Čáry paní Láryfáry (1993), Farma paní Láryfáry (1993) a Haló, paní Láryfáry (1994). Nyní společně s Petrou Mertinovou odvedly velmi dobrou jazykovou práci a způsobily, že text se přiměřeně podobá svému předchůdci, což je v tomto případě přínosem. Dýchá z něho člověčenství a jistá poetika. Knížka se tak velmi dobře se čte a je jako stvořená pro čtení rodičů menším dětem. Příjemné jsou i ilustrace Zuzany Slánské, které umocňují celkový dojem.

Knížky tohoto typu by neměly chybět v žádné dětské knihovničce. Jsou plné fantazie, humoru, přátelství, pohody a také moudrosti. Umožňují dětem i rodičům uvědomovat si, že nikdo nejsme dokonalí, ale že vždy existuje možnost se zlepšit a stát se pro okolí snesitelnější. Knížka se mi líbí a jsem zvědavá, jestli vyjde ještě nějaké další překvapivé pokračování.

lary fary

Kouzla slečny Láryfáry/ z anglického originálu Missy Piggle-Wiggle and the Whatever Cure
Autorky: Ann M. Martinová a Annie Parnellová
Ilustrovala: Zuzana Slánská
Překlad: Jana Mertinová a Petra Mertinová
Jazyková korektura: Kateřina Matoušková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Lucie Mikešová
Žánr: literatura pro děti a mládež
Vydavatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 227
Zdroj foto: Fragment

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bylinková první pomoc

Bylinky perNová kniha Bylinková první pomoc nejenom splní svůj účel, ale výrazně se liší od většiny doposud vydaných publikací na toto téma. Autor se zaměřil nejen na první pomoc, ale také na všechny další informace, které by měl každý začínající bylinká...


Literatura

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...