Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

Tisk

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

 

 

Předseda Akademického senátu JAMU doc. Mgr. Roman Novozámský zahájil dnešní zasedání dvě hodiny před polednem a přivítal přítomné senátory i tři kandidáty na rektora. Přítomno bylo všech dvanáct senátorů, čtyři z nich potom on-line, a to z epidemických či zdravotních důvodů. Předseda konstatoval, že senát je usnášeníschopný. Celé zasedání bylo tlumočeno do českého znakového jazyka a také přenášeno on-line na platformě YouTube, kde mohla akademická obec a veřejnost pokládat trojici kandidátů své dotazy.

Kandidáti si vylosovali pořadí představení svých koncepcí v tomto pořadí. Jako první vystoupil MgA. Petr Michálek, jako druhá prof. Barbara Maria Willi, Ph.D. a na závěr doc. MgA. Vít Spilka. V prvním kole volby obdržela prof. Barbara Maria Willi, Ph.D. pět platných hlasů, doc. MgA. Vít Spilka jeden platný hlas a MgA. Petr Michálek šest hlasů. Senátoři hlasovali on-line v informačním systému JAMU.

jamu 1

Ve druhém kole volby proběhla nejdříve debata s oběma kandidáty současně. Postupující prof. Barbara Maria Willi, Ph.D. následně obdržela pět platných hlasů a MgA. Petr Michálek sedm hlasů. Předseda AS JAMU doc. Mgr. Roman Novozámský poté zkonstatoval, že v druhém kole byl rektorem zvolen MgA. Petr Michálek. Tento stávající ředitel Městského divadla Zlín a vítězný kandidát rektorské volby JAMU ve svém projevu mj. vzpomněl své tři klíčové pedagogy a osobnosti, které při svém studiu na brněnské akademii potkal: profesory Bořivoje Srbu, Evu Stehlíkovou a Miroslava Plešáka. „Chci být především rektorem komunikace. Nejsem fanouškem principu začínat zas a znova od nuly. Vyznávám kontinuitu. Umím se ptát a umím lidi spojovat,“ poznamenal vedle jiného ve svém projevu Michálek. Jeho funkční období potrvá čtyři roky.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...


Literatura

Pro nejmenší jsou tady nová okénková leporela

jedeme-na-vylet 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella a Max se objevila nová edice čítající zatím dvě leporela Jedeme na farmu a Jedeme na výlet.

...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Dobové detektivní drama Úsvit má plakát z dílny hollywoodské designérky Desi Moore

plakát ÚSVIT film (2)Několik dní před světovou premiérou, která se odehraje 1. července v Hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary, tvůrci zveřejňují plakát k filmu Úsvit. Autorkou plakátu je renomovaná hollywoodská designérka Desi Moore. Ve filmové...