„Jsme citoví analfabeti”

„Jsme citoví analfabeti”

Tisk

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři dle svých vlastních životních zkušeností.

 

Na prknech smíchovské scény uvidíte v roli Johana, vysokoškolského profesora, Michala Dlouhého a jeho manželku Mariannu, právničku, obsadila půvabná Michaela Badinková. Čtveřici na jevišti doplňuje ve dvojroli Barbara Lukešová a Kamil Halbich.

Název hry je doslovný. Z hlediště mají diváci možnost vidět krátké scény z manželského života Johana a Marianny. Být u vývoje zamilovaného páru, který teprve objevuje, co všechno společný život obnáší.

sceny 3

Jsme na divadle, očekáváme tedy drama, ne pohádku o dokonalém štěstí. To přichází, když se Johan přiznává, že se zamiloval do velmi mladé dívky Pavlínky. Marianně to zamíchá celým dosavadním životem, ztrácí půdu pod nohama. Manželé prochází různými fázemi, rozchází se, vrací se, hledají jinde...dokonce si zkouší říkat pravdu a nic než pravdu. Má to ale smysl?

Herci jsou na scéně neustále v pohybu. Představení musí být fyzicky náročné - to pobíhání sem a tam, tahání partnera zpět, vyhazování ho pryč a věčný křik. Diváci však dění na scéně vnímají humorně, přestože se jedná po většinu hry o vážné a vyhrocené situace. A rozhodně je z hlediště podle reakcí znát, že v některých scénách vidí návštěvníci sami sebe.

sceny 2

Pro mě nezatíženou sňatkem to byl jasný signál k tomu pokračovat v nespěchání. A co vy ostatní, risknete večírek u Švandů?


Scény z manželského života
Ingmar Bergman
Hrají: Michaela Badinková, Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Barbara Lukešová
Režie a úprava: Vladimír Strnisko
Překlad: Zbyněk Černík
Kostýmy: Michaela Červenková
Scéna: Adam Pitra
Hudba: Ota Balage
Švandovo divadlo na Smíchově

Představení: 12. dubna 2019
Hodnocení: 70 %
Foto: Alena Hrbková, Švandovo divadlo
www.svandovodivadlo.cz/inscenace/561/sceny-z-manzelskeho-zivota/2637


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá z profesí mě obohacuje něčím jiným

archiv Jana ChládkovámZpěvačka, rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Jana Chládková je velkou milovnicí zvířat, ráda cestuje a v roce 2023 vydala své třetí CD. Přiznává, že práce v rozhlase je také jejím velkým ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...


Literatura

„Život je nekonečný řetězec kuriózních absurdit“

mam se dobre 200Mám se dobře, ale špatně to snáším je název knihy, která loni vyšla Jiřímu Raichlovi. Po humorněji laděných předchozích titulech je nyní tématem historie.

...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...