Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

Tisk

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle amerických autorek Susan Bigelow a Janice Goldberg.

 


Přátelství v 10 krocích

Neteř majitelky irské hospody Peg (Sabina Rojková známá ze seriálu Ulice) se rozhodne, podle své eseje o přátelství, spojit svazkem přátelským dvě zcela odlišné sousedky, které dělí nejen ulička mezi jejich živnostmi, ale především náboženství a dávný spor o vlastnictví budovy.

ruzove bryle1

Spojí je byrokracie

Děj příběhu se odehrává koncem 30. let v Chicagu. V Evropě začíná vzrůstat Hitlerovo řádění vůči židům a majitelka lahůdkářství Rose Fleischmannová (Hana Maciuchová) sleduje celou situaci se vzrůstajícím strachem, protože má v Rakousku sestru s rodinou. Když se dozví o synovcově pobytu v Anglii, rozesílá dopisy všude možně, jen aby mohl dostat povolení přijet do Ameriky. S tím jí pomáhá katolička a majitelka irské hospody Lady O’Rileyová (Zuzana Bydžovská), která se rozhodne kontaktovat i Eleanor Rooseveltovou.

ruzove bryle2

Obě herečky hrají své postavy s citlivostí. Rose je v podání Hany Maciuchové nesmírně starostlivá, tichá a nedůvěřivá. Zato Lady Zuzany Bydžovské je velice svérázná, je jí všude plno a hlavně nikdy neztrácí naději.

Studenta 1. ročníku Státní konzervatoře Sabina Rojková jako třináctiletá Peg se snaží zdatně sekundovat hereckým esům i přes drobné nedostatky.

O tom, jestli vznikne silné přátelství i přes protikladné povahy, které bude korunováno příjezdem synovce, se dozvíte na kamenné i letní scéně Divadla Ungelt.

ruzove bryle3

Zdroj foto: Divadlo Ungelt


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...


Literatura

Yrsa opět přišla s výbornou krimi

katarze 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora vyšel další díl série Freyja a Huldar, tentokrát s názvem Katarze.

 

...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...