Česká kapela Jelen sa pripravuje na turné na Slovensku

Česká kapela Jelen sa pripravuje na turné na Slovensku

Tisk

DSC 0260Skupina vznikla pod vedením Jindra Poláka, ktorý sa v 15 rokoch zamiloval do gitary a začal skladať svoje prvé piesne. Prešiel si rôznymi kapelami až našiel správnych muzikantov do kapely. V roku 2011 sa dostal do štúdia Martina Ledviny, aby tam natočil niekoľko svojich piesní na demo. V tej dobe začala skupina koncertovať a potrebovala názov. Natáčala sa pieseň Jelen a jej názov sa použil aj na názov kapely. Kapelu Jelen si v roku 2013 všimla speváčka Kateřina Marie Tichá a prizvala ich k točeniu svojej piesne Tančíme spolu. Tichá za ňu získala nomináciu na objav roku vo výročnej ankete Český slavík s štatút stáleho hosťa kapely. Kapela Jeleň získala viacero ocenení medzi najvýznamnejšie patrí cena Anděl v kategórii Objev roku.

Viac o kapele pre Kultúru 21 prezradil Jindra Polák

Mohli by ste predstaviť vašu kapelu?

V súčasnej zostave fungujeme asi štyri roky, odkedy som sa stretol s Martinom Kasalom a Ondrejom Málekom a dali sme dokopy kapelu. Začali sme sa baviť, čo robíme a rozhodli sme sa dať hudbu dokopy. Chvíľku sme hrali v štyroch  ešte spolu s gitaristom a postupne ako sme nahrávali, začínal som stretávať chalanov a nabaľovalo sa to. Teraz nás je sedem a sme skôr hudobné hnutie ako kapela.

Prečo práve Jelen?

Názov kapely vznikol po rôznych návrhoch, keď niekto z chalanov prišiel s názvom Jelen  podľa našej prvej piesne. Na tom som povedal, že len cez moju mŕtvolu. Bavili sme sa o tom a premýšľam som o ňom, nakoniec mi došlo, že je to super názov. Ako náhle vylezieme na pódium a povieme my sme Jelen tak to nabudí publikum takou dobrou energiou. Odvtedy hráme a prvá vec, ktorá sa nám podarila bolo koncertné turné Divokého Billa, na ktorom sme sa predstavili ako jeho predkapela. Postupne sa to začalo nabaľovať. Zahrali sme si vo väčších sálach, kde sa nabaľovali skvelé náhody a šťastné udalosti. Dostali sme cenu Anděla ako kapela roku, nahrávali sme s Janou Kirschner, čo bolo úžasné, potom turné ... . Je to skvelé.

Stali ste sa kapelou roka, dostali ste Anděla, čo to pre Vás znamená?

Znamená to pre nás strašne moc. Sme prvá kapela, pre ktorú je primárne hranie. Nerobíme to primárne pre ceny, ale preto, že nás to baví a teší nás,  že  sa nás rozhodla hudobná akadémia oceniť. Je to pre nás obrovská podstata, veľmi si to vážime.

Plánujete turné po Slovensku?

Na Slovensku sme hrali asi dvakrát v Bratislave, ale to je zatiaľ všetko. Slovensko a  slovenskú muziku máme radi. Čo sa týka turné, plánujeme sa na Slovensko pozrieť na jeseň v rámci turné Desmod. Dúfam, že to bude pekné.

Foto: Lenka Meravá a Ján Vlk - Dreamwolf


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Karpianus: "Nora je hrdinkou!"

tereza karpianus divadlo 21 noraJiž za pár dní, v úterý 18. prosince, se uskuteční divadelní premiéra klasického dramatu od Henrika Ibsena. Divadlo D21 představení pečlivě připravuje několik měsíců a Kultura21 se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...


Literatura

Série Naturalista řeší Temný vzorec

temny vzorec 200V říjnu vyšla u nakladatelství Kalibr další kniha Andrewa Maynea ze série Naturalista, nápaditý thriller Temný vzorec. A já už chápu, proč je kolem toho takové haló! Pokud vás autor Andrew Mayne také míjel, měli byste to napravit.

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...