Osho a jeho myšlenky o odpuštění

Osho a jeho myšlenky o odpuštění

Tisk

osho 200Osho, indický myslitel a duchovní učitel, který je známý po celém světě a stále vzbuzuje ohlas, přestože už více než třicet let není mezi námi. Možná už máte nastudované jeho přednášky, já jsem spíše začátečník a teprve se po jeho světě rozhlížím. Dnes vám chci představit novou knihu, která shromažďuje jeho myšlenky o odpuštění.

 

 

Poprvé jsem jméno Osho slyšela při poslechu jednoho výkladu karet a žasla jsem, jak jsou jeho Zen tarotové karty překrásné. Jako první knihu jsem si přečetla Harmonii těla a mysli. Už zde bych upozornila na to, že Osho sám knihy nepsal, jedná se vždy o přepisy jeho přednášek nebo diskuzí.

Pokud pracujete na svém seberozvoji, odpuštění bývá jedním z prvních kroků –⁠ odpustit pryč nahromaděné negativní myšlenky a emoce a nechat místo těm novým, lepším, pozitivním.

Smutná pravda je, že ať se na našem životě n podepsal kdokoliv, je jen a jen na nás vyřešit si způsobené problémy, které nás drží při zemi, nenechají nás se rozvíjet, jak chceme, protože jsme se zasekli například na pocitu zrady, nepochopení nebo nespravedlnosti.

„Dokonalá upřímnost nemůže poskytnout žádnou záruku. Dokonalá upřímnost je tak upřímná, že nemůže nic slíbit.”

Kniha je rozdělena do pěti okruhů: prvním je Odpuštění: ideál a skutečnost –⁠ zde vybírám jako nejzásadnější myšlenku „nepřenášej odpovědnost na situaci, ale na sebe“. Když se zamyslíte, kolikrát jste chtěli svést své nezdary právě na situaci, ale nehledali jste problém přímo u sebe?

Ve druhé části nazvané Vina, hřích a pokání hovoří Osho o původním významu slova hřích, což je zapomnětlivost. Ve čtvrté části Schopnost nechat minulost za sebou upozorňuje Osho na to, že nás paměť drží v minulosti, nikdy nám nedovolí být v přítomnosti. To je jeden z velkých úkolů – umět se oprostit o minulost, nehrabat se v ní, nevracet se, stejně ji nezměníme. Ne že bychom v sobě neměli nést poučení, které minulost přinesla, ale to je asi tak vše, co bychom s sebou měli vláčet.

Dále v knize najdete kapitoly Už ne mnoho, ale jeden a Hoď první kamenem. Osho v tomto příběhu odkazuje na křesťanství, v knize ale mluví také například o buddhismu nebo konfuciánství.

Věřím, že je Osho provokativní i dnes, natož v době, kdy žil (1931–1990). V této sbírce bylo pro mě tolik nového, že si budu muset knihu přečíst nejméně ještě jednou, na první čtení je tam spousta nových myšlenek a netradičních pohledů. V každém případě si myslím, že nikomu neuškodí, aby nakoukl do trochu jiného světa, osvojil si velmi odlišné postoje a otevřel se světu zase trochu více.

osho

Odpuštění – Síla odpuštění tkví ve zlobě
Autor: Osho
Překlad: Tomáš Piňos
Žánr: duchovní literatura, osobní rozvoj a styl
Nakladatelství: Pragma
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.knizniklub.cz 
www.pragma.cz/#nase-knihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lenka Sobotová: Suchý konce

suchy konce perexDuševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v h...


Literatura

Mix žánrů: Gideon Devátá

gideon devata 200V květnu vydalo nakladatelství Host první díl zamýšlené trilogie novozélandské autorky Tamsyn Muirové s názvem Gideon Devátá. Jedná se o těžko popsatelnou kombinaci hned několika nesourodých žánrů s osobitou atmosférou nepoznaných sv...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...