O důležitosti přátelství v koncentračním táboře

O důležitosti přátelství v koncentračním táboře

Tisk

me pritelkyne z Rav

Polská autorka Magda Knedler přichází s další knihou z prostředí koncentračních táborů, která vyšla pod názvem Mé přítelkyně z Ravensbrücku. Prolíná se zde minulost a  přítomnost, vzdálené časové roviny propojuje pevné pouto přátelství mezi ženami zkoušenými osudem.

Linie příběhu, odehrávajícího se se za druhé světové války, sleduje osud několika žen, které se musely potýkat s příšernými životními podmínkami a neustálým strachem o život vlastní či blízkých v německém koncentračním táboře Ravensbrück. Skončilo v něm například i mnoho žen z Varšavského povstání.

Druhá dějová linka přibližuje příběh spisovatelky, která stála za vydáním knihy právě z tohoto prostředí. Odehrává se takřka v současnosti a vedle jiného obsahuje pátrání po osobách, které se v daném textu vyskytovaly, a samozřejmě o jeho tvůrkyni.

Podobnost s předchozí knihou

Na první pohled to může vypadat trochu zamotaně. No, vlastně to tak chvílemi i je. Musím hned na úvod přiznat, že tato kniha rovněž obsahuje některá negativa, která zmiňovali čeští čtenáři. Často skáče v čase, najdete v ní možná až moc vypravěček a chvílemi je trochu víc filozofická. Ale osobně mně tohle zase tolik nevadilo, jen je prostě znát podobný styl, jako v případě Porodní sestry z Osvětimi.

Menší porce násilí, více vztahů

Ale nyní už budu jen chválit. Celý koncept tohoto díla mě vlastně dost zaujal. Na jednu stranu máte možnost poznávat prostředí zmíněného koncentráku, které bylo, stejně jako v mnoha jiných případech, prostě strašné. Odehrávaly se zde neskutečné zrůdnosti. Z textu je ovšem povětšinou spíše cítíte, než že by byly detailně popsány. Magda Knedler se prostě v násilí nevyžívá a daleko větší prostor dává silným vztahům mezi vězeňkyněmi a drobnostem, jež prohlubují jejich přátelství. S ústředními postavami vás přitom seznámí opravdu dopodrobna, včetně pohledů na jejich předválečnou minulost i okolností jejich zatčení.

A potom je tu ona druhá část. Dobrodružně pátrající po záhadách z minulosti, které ovšem nemusejí být nikdy odhaleny. V ní se setkáte s ženou, která příběh o přítelkyních z Ravensbrücku publikovala. I o ní se toho dozvíte dost. Velký prostor dostávají její komplikované vztahy nejen s muži, ale i s vlastní rodinou.

Poetický jazyk i silné momenty

Chvílemi mi přijde styl psaní i jazyk opravdu dost filozofický a poetický, ale tímto způsobem prostě Magda Knedler píše. Když vám to „sedne“, budete nadšeně očekávat každou její knihu. Najdou se zde i momenty, které působí až hrůzostrašně. Autorka k jejich umocnění používá suchých frází typu „A pak už nebyla“. Tím říká, že dotyčná osoba zemřela. Uvidíte, že v textu si těchto obratů hned všimnete a umocní náladu celého vyprávění.

Osobně začínám přicházet na chuť románovému pojetí skutečných událostí druhé světové války, jenž může být stravitelnější pro mnohem větší sortu čtenářů. A o to, podle mého, jde i v tomto případě. Není zde důležité přijít s co největším počtem mrtvých a důkladným popisem jejich smrti, ale ukázat maličkosti, které měnily životy.

Mé přítelkyně z Ravensbrücku jsou nakonec zajímavým svědectvím o strašlivém místě v Německu, kde ženy přicházely o svou důstojnost, krásu i život. Zároveň zde ovšem rovněž platilo, že blízký vztah s druhým člověkem vás mohl často i zachránit.

Přítelkyně 450

Mé přítelkyně z Ravensbrücku

Autor: Magda Knedler

Originální název: Moje przyjaciólki z Ravensbrück

Nakladatelství: Kontrast, 2021

Žánr: Román, Historie

Počet stran: 432

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/565731-me-pritelkyne-z-ravensbrucku.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...


Literatura

Padesátá léta ve Švédsku dětskýma očima

dziny 200Šestým dílem Pravé americké džíny se dostáváme do druhé poloviny série Velké století, kterou nám přináší oblíbený švédský spisovatel Jan Guillou. Prostřednictvím rodiny Lauritzenů se dozvídáme o švédských a norských dějinách dvacátého století. Tentok...

Divadlo

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocen...

Film

Nejhledanější muž - Philip Seymour Hoffman v hlavní roli špionážního dramatu. Napsal mu ji John le Carré

Nejhledanejsi muz 200Dlouho očekávaný snímek A most wanted man (Nejhledanější muž) na motivy románu Johna le Carrého (autora bestsellerů Jeden musí z kola ven a Nepohodlný) vstoupil 4. září do českých kin. Nedávno zesnulý herec, kte...