Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

Tisk

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá právě pomocí zázraků.



Jirko, vítám Tě u našeho rozhovoru. Pověz nám na úvod, v čem tkví tajemství tvé metody? S trochou nadsázky by se mohlo zdát, že umíš čarovat.

Ale ne, tak tomu není. Při konzultacích s klienty pracuji mimo jiné s takzvanou zázračnou otázkou. Je to technika rozhovoru zaměřená na hledání toho, co opravdu přináší zlepšení klientovy situace, kvůli níž za mnou přišel. Tuto myšlenku úspěšně rozvinula americká terapeutka korejského původu Insoo Kim Berg se svým manželem Stevem de Shazerem na konci minulého století. V konzultacích se jim velmi osvědčila.

Jak tedy ta zázračná otázka zní?

Základ terapeutické změny spočívá v představě, co by bylo jinak, kdyby se stal zázrak a problém by neexistoval. Variací této na první pohled podivné či až příliš jednoduché otázky je nespočet. Když se taková otázka vhodně položí, lze z ní vyčíst mnoho věcí. Ty pak reálně mohou pomoci najít řešení klientova problému. A tak se nakonec zázrak ani stát nemusí a řešení nacházíme hned na místě. Výhodu vidím například v tom, že se příliš nebavíme o problému a jeho příčinách, ale brzy přejdeme rovnou k hledání řešení. Zázrak je taková účinná zkratka. Tohle je něco, co mě na tom fascinuje a baví.

Kdo jsou vlastně tví klienti a jak se k tobě mohou dostat?

Mým klientem je každý, kdo má zájem a chuť na sobě něco změnit. Nerozhoduje věk ani cokoli jiného. Jde spíše o to, říct co mě trápí a s čím si nevím rady. Sám vím, že překonání počátečního ostychu z návštěvy terapeuta nebo kouče není snadné. Ale mnohdy stačí jedna konzultace, aby se věci pohnuly novým směrem. Pro klienty od ledna otevírám kancelář na Kvítkové ve Zlíně, ale je nutné se nejprve telefonicky objednat. Všechny potřebné informace jsou na mém webu www.poradenstvi-zlin.cz.

jiri vlcek logo

Mluvils také o koučování. Co to vlastně znamená "koučovat"?

Pojem kouč známe zejména ze sportu. Tam však koučové fungují spíše jako trenéři a koučovací přístup využívají jen občas. Kouč v mém pojetí je odborník na vedení rozhovoru, který vás přiměje stát se zodpovědným za váš vlastní život. Je to někdo, kdo zajistí, že využijete veškerý váš potenciál k dosažení vašich cílů. A právě k tomu slouží má kancelář, které proto říkám prozaicky koučovna. A o zázraky také není nouze.

Přeješ si ty sám nějaký zázrak?

Vždy přeji všem lidem, aby se jim splnilo to, po čem touží a nebáli si o to v novém roce říct.

jiri vlcek

Více informací naleznete na webu www.poradenstvi-zlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Blanka Kovaříková: „Těžko odpouštím těm, kteří se dopouštějí křivd a podvodů…“

blanka kovarikova foto zdenek kovarikŘečeno s mírnou nadsázkou - novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková ráda zkoumá životy lidí z černobílých fotografií a filmů. Literatura faktu v jejím podání rozhodně není „suchá“, sa...


Literatura

Práce policisty člověka může změnit

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...