Dobrodružná výprava po stopách matriarchálních společností

Dobrodružná výprava po stopách matriarchálních společností

Tisk

kde zeny vladnou200Cestovat je v dnešní době velmi jednoduché. Ráno se probudíte doma a odpoledne už se můžete procházet kolem Seiny, projíždět se na kole kolem kanálů v Amsterdamu nebo si prohlížet laponské rukodělné výrobky na Kauppatori v Helsinkách. Díky tomu poznáváme tradice jiných zemí a učíme se o rozdílech. Autoři představované knihy se vydali kolem světa, aby našli tradiční matriarchální společnosti.

 

 

Na své cestě navštívili Mexiko, Indonésii, Indii a Čínu. Úkol byl vytyčený jasně – najít místa, kde vládnou ženy a mají tradičně rozhodovací a přednostní dědická práva. U tamních obyvatel autoři zjišťovali, jak jsou místní s tímto systémem spokojeni a zda matriarchát vydrží tlak moderní doby.

V knize se tak objevují Zapotékové z Tehuantepecké šíje (Mexiko), Minangkabauové (Sumatra, Indonésie), Mosuové (Čína) a Khásíové (Indie). Všude najdete ženy, které mají na starosti rodinnou kasu, ze které vydávají peníze svým mužům dle své libosti, jak naznačuje obálka cestopisu. Ale nejsou to jen rodinné finance, o kterých ženy rozhodují. Často se kromě domácnosti věnují i obchodu nebo jiné práci, která celou rodinu živí, často se jedná o fyzicky velmi náročnou činnost. Rodinný majetek dědí dcery, jméno získávají po matce. Pokud se žena rozhodne, že už s otcem jejích dětí nechce žít, muž si musí sbalit věci a odejít ke své původní rodině. Představované společnosti však nežijí zcela identicky, jsou zde malé nuance – například někde dědí majetek nejstarší dcera, jinde nejmladší atd.

V Mexiku jsou Tehuánky úspěšnými obchodnicemi, které si neustále stěžují na své muže. Kvůli společenskému postavení navštěvují nekonečné fiesty, i když by raději odpočívaly. Co by na to totiž řekli lidi, kdyby se neukázaly… Mladí lidé často sledují telenovely a touží po moderním životě v blahobytu. Zda se jim podaří změnit jejich osud, se dozvíme za pár let.

Na ostrově Sumatra u kmene Minangkabaů, kteří se hlásí k sunnitskému islámu, můžeme pozorovat, jak jsou dívky podporovány ve vzdělání. Odjíždějí do větších měst na univerzity a sní o úspěšném životě. Některé studují, odjedou pracovat do velkoměst, ale počítají s tím, že se jednou vrátí zpět do rodinného kruhu, aby pomáhaly.

Z území Mosuů v panenské přírodě se postupně stává zábavní park. Mužští turisté přijíždějí především proto, aby viděli krásné ženy, které jsou prý svolné k určitému obchodu. Tyto domněnky vychází z tradice navštěvujícího manželství, kdy muži se svými ženami nesdíleli dům, ale jen občasně lože. Do květinových pokojů tomu určených můžete ve vybraných domech nahlédnout.

V Indii u kmene Khásíů zase najdete mužské organizace, které bojují za změnu, za zavedení patriarchátu, který je obvyklý na většině míst na Zemi. Těmto mužům jde především o to, aby měli právo na své děti, které v aktuálním stavu ztrácejí po tom, co se s nimi ženy rozloučí. Jsou i tací, kteří jsou s nynějším systémem spokojení. V cestopise se dozvíte mnoho dalších podrobností a konkrétních příběhů. Pro srovnání jsou uváděny i citace z etnologických a antropologických spisů z dřívějších let.

Oba cestovatelé používali kresby, aby navázali kontakty s místními lidmi. Ty můžete vidět v knize vedle dalších ilustrací nebo fotografií. Popsané společnosti blízce připomínají kmeny na ostrově Siberut, o kterých napsal Josef Formánek. Je tedy s potěšením, že naši krajané objevují tajemný svět a o své zážitky a poznatky se s námi rozdělí. Věřím, že se rádi dozvíte něco nového a vyvolá to ve vás aspoň na chvíli vnitřní monolog „co by, kdyby“. Jaký asi bude příští projekt Kateřiny a Simona?

Kde ženy vládnou

Autor: Kateřina Karásková, Simon Bird

Žánr: naučná literatura

Nakladatelství: Krigl

Rok vydání: 2016

Počet stran: 392

Hodnocení: 90 %                                          

Zdroj foto: www.databazeknih.cz

kde zeny vladnou


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený...


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...