Za hrou spokojenosti a úsměvů se skrývá domácí násilí

Za hrou spokojenosti a úsměvů se skrývá domácí násilí

Tisk
ImageŘíká se, že žárlivost k lásce patří a že nelze milovat a přitom nežárlit, ale i tady platí staré známé “všeho moc škodí”. Nejinak je tomu i v tomto případě. Když se ze žárlivosti stane nemoc, přináší jen bolest, slzy a utrpení a ničí životy všech zúčastněných. A není příliš možností, jak situaci řešit. Buď se “nemocný” v případě, že si vůbec je ochoten svoji nemoc připustit, začne léčit nebo se musí ostatní vymanit z jeho vlivu.


První cesta mi nepřipadá příliš reálná, druhá je velmi obtížná a potřebuje hodně odvahy. O tom, že to jde, své čtenáře přesvědčuje knížka úspěšné slovenské spisovatelky Táni Keleové – Vasilkové.

Nataša je dvaačtyřicetiletá úspěšná fotografka. Má podobně úspěšného manžela - právníka, dva dospívající syny, zařízený dům i finanční zajištění. Svému okolí se jeví jako šťastná a spokojená žena. Jen málokdo dokáže pochopit, že tohle štěstí je jen zdánlivé. Vojta je chorobně žárlivý a své ženě neustále žárlivými scénami ztrpčuje život.

“Emílie otevře dveře. “Čekala jsem tě už včera,” usmívá se.
Má víc tváří a podob, pomyslí si Nataša. Víc tváří jako všichni. Jako já.
“Vyskytly se nějaké rodinné záležitosti, které jsem nemohla odložit.”
Nejdřív mě manžel hrubě obvinil z toho, co jsem neudělala, potom mě víceméně znásilnil a nakonec si na veřejné pláži hrál několik hodin na ideálního partnera. Natřel mi krémem záda, donesl kávu a zmrzlinu, pozval mě na večeři. Vsadím se, že mi ho všechny ženy kolem záviděly. I já sama sobě bych záviděla, kdybych nevěděla, jak to ve skutečnosti je.
“Chápu, tak pojď dovnitř a nestůj tu jako dřevo.”


Předchozí ukázka dokonale vystihuje to, co ve velké většině případů není zvenčí vidět. Autorka má výjimečnou schopnost zachytit a vyjádřit pocity hrdinky, se kterou se čtenář dokáže ztotožnit. A já jsem při čtení mnohokrát zatínala pěsti i zuby v situacích popisujících střety dvou hlavních aktérů.

Kde je ale hranice, kterou nelze překročit, a za kterou nelze ustoupit? Nataša tuto hranici nalezla shodou náhod po patnáctiletém manželství, ve kterém setrvává nejdřív kvůli dětem, potom proto, že rodina pro ni vždy byla to nejdůležitější a nedokázala si představit, že by mohla začít jinak.

Žádné týrání a pokořování se však nedá snášet do nekonečna a tak se i ona začne bránit. Jde to pomalu a je velice komplikované vystoupit ze stereotypu. A když už Nataša najde sílu k rozhodnutí od manžela odejít, osud pořádně zamíchá kartami…

TÁŇA KELEOVÁ-VASILKOVÁ se narodila v roce 1964 v severočeském městě Chomutov, ale ve svých čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Od roku 1994 se věnuje psaní. Na svém kontě má řadu velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy např. Máma pro Veroniku, Cukr a sůl, Květiny pro Lauru nebo Modrý dům.
Autorka žije v Devínské Nové Vsi, je vdaná a má tři děti.

TÁŇA KELEOVÁ-VASILKOVÁ, Nataša

Rok vydání: 2009
Počet stran: 296
Vydalo: Nakladatelství Noxi

Zdroj foto: librum.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen na první porevoluční koncert Karla Kryla v Kroměříži vzpomíná Jana Knapková

jana2Není proč se divit, že průvodkyní Expozice Karla Kryla v Kroměříži je právě žena, která organizovala první Karlův koncert v Kroměříži v květnu 1990. Ing. Jana Knapková je nejen sympatická, a navíc muzikální dáma, zná písničkářovu tvorbu, ale t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Gordon Smith: Zprávy z druhého břehu

200litJe to kniha mrazivá, nebo naopak hřejivá? Asi záleží na tom, jaký máte vztah k člověku, jehož životní poslání se nazývá „médium“. Tedy zprostředkovatel zpráv od našich mrtvých blízkých nám živým. Gordon Smith patří ke špičce v tomto oboru a pravidelně vystu...


Literatura

Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

picasso200Snad se nenajde nikdo, kdo by neznal věhlasného mistra kubismu Pabla Picassa. Muž ověnčený slávou a velkou přízní žen. I přesto, že je příběh knihy Vařila jsem pro Picassa smyšlený, můžeme doopravdy vědět, zda k něčemu podobnému nedošlo?

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Všechno nejhorší 2

vsechno nejhorsi  perexVysokoškolačka Tree byla nucena pořád dokola prožívat ten samý den, na jehož konci ji vždycky zabil vrah v masce maskota její univerzity. Z téhle časové smyčky se dostala tak, že odhalila totožnost svého vraha a poslala...