Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Tisk

jerry 200Není to tak dlouho, co mě zaujaly obrazy, které vystavuje v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu v Praze malíř Jaroslav Jerry Svoboda. Má za sebou řadu výstav a prezentací nejen doma, ale i zahraničí. V nejbližší době vystaví svou nejnovější tvorbu společně s Jakubem Velochou v pražské galerii ASSO. Ale nejen o této aktuální výstavě je následující rozhovor.

 

V současné době vystavujete v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu, ale čeká Vás i další pražská výstava, kterou máte společnou s dalším výtvarníkem…

Ano, chystám se vystavovat se svým kamarádem Jakubem Velochou, který je nejen malířem, ale i architektem. Bude to druhá výstava v galerii ASSO. Na přelomu roku 2019 a 2020 jsem tam měl samostatnou výstavu.

Co všechno vystavíte v pražské galerii ASSO? Jak byste tuto výstavu charakterizoval?

Předem bych rád poděkoval vedení galerie, a i Jakubovi za tuto možnost s ním vystavovat. Vlastně jsem se k němu tzv. přidružil jako host. Tato výstava je tematicky odlišná od té předchozí samostatné v ASSO. Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky. Již jenom název výstavy "Divná doba-Strange Time" to naznačuje. Není mi lhostejné ten strach, tlak a chaos, který má velmi negativní efekt na dost lidí, a to nejen u nás, ale i vlastně skoro po celém světě. Musel jsem reagovat.

jerry foto1

Kolikátá to bude pražská výstava? A kterých výstav, i ty, které jste absolvoval v zahraničí, si nejvíc považujete?

Bylo jich asi tak deset. Považuji si tu minulou výstavu v galerii ASSO a i tu nadcházející, a také tu nynější v ARTVARIU. Dále si považuji výstavu v galerii Portheimka, kde jsem se zúčastnil putovní výstavy na téma "Zápas s Andělem". Takto byl nazván i můj obraz, který byl k vidění i v muzeu Vysočiny v Jihlavě a v Chebském muzeu. Nadále je to výstava projektu "Střelnice", kde jsem vystavoval v bohužel dnes již zaniklé galerii U Řečických. Mimo jiné je to Galerie Vltavín, kde jsem se zúčastnil charitativní výstavy a aukce, která byla k vidění v rezidenci tehdejšího primátora hlavního města Prahy a v galerii Karolinum. V Praze jsem měl výstavu také v dnes již v zaniklé galerii Art Bistro na Letné. Před dvěma lety jsem vystavoval v Art Gallery - Pražská kavárna, a celkem nedávno jsem měl výstavu v nově otevřené galerii Jakubec Gallery, která je pod záštitou aukční síně obrazyvaukci.cz. Přes tuto aukční galerii jsem se zúčastnil dvou důležitých charitativních projektů, a to na obnovu tornádem poničeného domova seniorů v Hodoníně a též charitativní aukce ve prospěch Nadačního fondu LuckyBe pro pomoc neonatologického oddělení nemocnice Na Bulovce.

V zahraničí to byla galerie La Petite Galerie de Saint Galixte v provincii Quebec, Galerie d'Art Vivant v Montreálu, dále putovní výstava "Courte Point" v Kanadě a v New York City USA, též to byla výstava v Triangle Gallery - Museum of Modern Art v Calgary a zhruba před rokem jsem vystavoval v Gallery of Contemporary Art New York v Rochesteru USA.

jerry foto2

Je rozdíl mezi českými a zahraničními návštěvníky Vašich výstav?

Co se týká návštěvnosti, tak si to nemyslím. Pokud bych tuto otázku mohl s dovolením nasměrovat více na obchod s uměním, tak například svého času Andy Warhol pronesl něco v tom smyslu při jeho návštěvě Vancouveru v Kanadě, že se tam skoro vůbec nekupuje umění. To ovšem tak docela neplatí o francouzské části Kanady. Ale od té doby se to mění, nedá se to však podle mne pořád srovnávat s USA. Podařilo se mi totiž prodat větší obraz do Chicaga, a to v době, kdy jsem již žil v Čechách, a tento obraz byl stále v Kanadě. Jinak všeobecněji řečeno, měl jsem a mám více sběratelů mezi Čechy, ale to je také dáno tím, že žiji zde.

Kde a kdy jste začal malovat a prvně vystavovat?

Kreslit jsem začal samozřejmě již jako dítě, a to obkreslováním ilustrací od Zdeňka Buriana, jelikož v té době mne zajímala palentologie a geologie. Také můj děda si se mnou kreslil a on sám rád maloval, ale čistě jako amatér. Snad svůj první obraz olejem jsem namaloval ve svých čtrnácti letech, a to zámek Hluboká, a představte si, že ho mám doposud (smích). Pokud si dobře vzpomínám, tak první vážnější výstava proběhla v Kulturním domě v Berouně začátkem osmdesátých let.

jerry foto3

Vraťme se ještě k ARTVARIUM. Co jste říkal tomu, že Vaše verze slavného obrazu Dáma s Hranostajem má i „bratříčka“ či „sestřičku“, a to v díle malířky Rosany De Montfort?

Když jsem v ARTVARIUM viděl poprvé její obraz, byl jsem celkem v šoku. Říkal jsem si, jak je to možné? Potom jsem si uvědomil, že k těmto tzv. záhadným skutkům dochází a že náhody nejsou. Mám s tím nejednu zkušenost. Jedná se o zákon rezonance. To, co pustíme tzv. do Vesmíru, na co myslíme a co si přejeme se k nám občas vrací zpět. A mezi námi existují vnímaví jedinci, co to dokážou v paměti Vesmíru podvědomě zachytit. Jsem velmi rád, že k tomu došlo a že jsem tak získal cennou kamarádku a kolegyni v umění. Rosana je velmi talentovaná malířka a má podobný náhled a cítění jako já, a to nejen na dnešní neklidnou a divnou dobu. Dokáže ve svých obrazech varovat a podle mne je jasnovidkou budoucnosti.

Toho, že v současnosti vystavuji v ARTVARIU, si velmi vážím. Tento projekt byl a je skvělým nápadem kurátorky Reny Mužíkové a jeho vedení, jmenovitě galeristky Hany Homolkové a ředitelky Štěpánky Zinkaizlové. V Artvarium, můžete vidět výběr současné umělecké tvorby, a to i za každého počasí, a za každé situace. Co bych rád zde podotknul je to, že hlavně v době lockdownu a uzavření galerií, bylo možno si sem zajít na výstavu. Jelikož výstava probíhá v pasáži a obrazy jsou ve vitrínách. To je přece velmi chvályhodný počin.

Oslavíte kulatiny. Co všechno máte v plánu v nejbližší době?

Hlavně mé kulatiny proběhnou v den vernisáže, a i to nepovažuji za náhodu. Co bude v nejbližší době a co chystám? No, to ponechám řekněme osudu a Vesmíru. Vše je již vypuštěno (smích). Co má být, to bude, a co je tam nahoře, se i stane.

jerry foto4

Zdroj foto: archiv Jaroslav Jerry Svoboda


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dvě pražské výstavy fotografií jubilanta Vladimíra Birguse ukazují svět svobody a totality v sugestivních barevných kontrastech

birgus200Černá a bílá a Červená a modrá – to jsou názvy dvou nových autorských výstav Vladimíra Birguse, uznávaného českého fotografa, pedagoga a neúnavného propagátora české a slovenské fotografie v zahraničí. První z nich, Černá a bílá, se koná od 10. dubna d...


Literatura

Stařec, který se rozhodl změnit běh dějin

tajna kniha 200Letošní rok díky sedmdesátému výročí ukončení druhé světové války zásobuje knižní trh knihami vzpomínek, autobiografiemi, historickou literaturou faktu, ale ani prozaici nejsou pozadu. Dnes vám představíme prvotinu Tajná kniha francouzskéh...

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...