Pavel Křížek: „Sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění.“

Pavel Křížek: „Sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění.“

Tisk

Pavel Ochrana fauny Pavel KřížekKřížek je zakladatel organizace Ochrana fauny ČR. Na svém kontě mají lidi z této organizace mnoho zachráněných zvířat a  mnoho dalších  projektů, které se týkají nejen fauny a flóry, ale také pořádání různých kulturních akcí. Položila jsem proto panu Křížkovi pár otázek, které se týkaly nejen hlavní činnosti jeho organizace, ale také provázanosti této organizace s kulturní činností...


V názvu máte slovo „ochrana“. Pro ty, kteří nejsou moc informovaní o činnosti Vaší organizace, můžete ji ve stručnosti popsat?
Jsme nezisková organizace, která je zaměřena především na ochranu přírody a ekologickou výchovu veřejnosti, zejména dětí. Fungujeme bezmála již 15 let na území okresů Benešov, Příbram a Tábor. Provozujeme Stanici pro zraněné živočichy, která původně sídlila ve Voticích na Benešovsku. Hlavní sídlo však nyní bylo přesunuto do Hrachova u Sedlčan. Dále máme dvě Centra ekologické výchovy, a to v Táboře a na Farmě Čapí hnízdo u Olbramovic.

Které ze zvířat, jež jste zachránili, Vás vzalo nejvíce za srdce?  
V tom množství zvířat za těch patnáct let jsou tisíce přijatých zvířat, desítek druhů a každé z nich mělo svůj příběh. Je však jedno jisté, že většinou jde o zvířata, která utrpěla zranění díky naší lidské civilizaci. Nejčastěji zranění od automobilů, vlaků, elektřiny, od různých zbraní, pastí a dalších nástrah.

Jste otevřeni i pro veřejnost? Co by měli udělat ti, kteří by s vaší organizací rádi spolupracovali, mají šanci?
Určitě, spolupracujeme se školkami a školami v celém regionu, s obecními a městskými úřady, hasiči, policií a s orgány státní správy. Do naší organizace chodí na praxi studenti ze středních i vysokých škol. Dále se snažíme spolupracovat s mysliveckými a rybářskými spolky a vědeckými institucemi. V loňském roce naše akce navštívilo na 29 tisíc lidí.

Jak se Vám daří právě v nově otevřené pobočce na Hrachově ve vašem okrese, co všechno jste dokázali?
Centrum Ochrany fauny ČR na Hrachově u Sedlčan je srdcová záležitost. Jedná se o jeden z nejmodernějších areálů na ochranu zvířat v České republice. Veřejnost již začala nový areál navštěvovat a máme pouze pozitivní reakce. Máme zde výstavy, expozice zvířat a další lákadla.

Ochrana fauny, včelojed

Vaší činnost spojujete také s kulturou. V minulosti to byla třeba výstava obrazů, teď, 24.8. v Příbrami to bude koncert dvou rockových  legend KEKSU a TURBA.
Naše organizace se od počátku snaží zviditelnit přes kulturní projekty. Dělali jsme řadu výstav např. moderního umění, betlémů, secesních šperků, loutek a nyní na Hrachově máme výstavu panenek. Dvakrát jsme také vystavovali v Národním muzeu Praha s výstavou „Světlo pro Prahu“. Skupina Keks již podpořila darem z Vánočního koncertu pro naší záchrannou stanici.  

Proč jste se rozhodl propojit  vaši činnost  právě s kulturními akcemi?
Za prvé se považuji za kulturního člověka a mám takovéto žánrové propojování rád. No a za druhé přes takovéto projekty se naše práce dostává do podvědomí více lidem a taky tak získáme prostředky na naší činnost. Oni totiž sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění a tak na to musíme prostředky zajistit. Aby bylo na výjezdy, mzdy, léčiva a krmení a potřebnou reklamu.

Vaše spolupráce s JV agency, která koncert pořádá není první. Co všechno máte spolu za sebou a jaké máte další společné cíle do budoucna?
S touto firmou spolupracujeme od počátku. Honza Vyskočil je letitý kamarád a příznivec naší organizace. Ze společných akcí lze jmenovat Dětskou lední revue, Vánoční koncert Keks či Sázava fest, který nás také podporuje.

Do další činnosti vaší organizace Vám přeji hodně úspěchů , velké množství příznivců a mnoho vydařených projektů.             

Zdroj foto: archiv Pavla Křížka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...


Literatura

Agatha Christie jako hlavní postava - Talent na vraždu

talent na vrazdu 200V lednu vydalo nakladatelství Knižní klub knihu Andrewa Wilsona Talent na vraždu, ve které sází na hlavní hrdinku. Není jí totiž nikdo jiný, než světoznámá spisovatelka detektivních příběhů, Agatha Christie. Jak se příběh, který...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...