„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

Tisk

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jubileum slavíme. Tento rok jsou naše koncerty hodně vzpomínkové, ale pochopitelně budeme hrát staré písničky v novém stylu.Ta další číslovka je 7, to je šťastné číslo pro mnohé z nás. Po sedmi letech se vracíme do Lucerny.

O: Velký koncert znamená velké přípravy. Hodně vašich fanoušků je zvědavých, co vše uvidí a uslyší Můžete už teď pootevřít dveře vaší hudební kuchyně a říci co chystáte právě pro tento koncert?

Na našem jarním turné v Maďarsku jsme hráli písničky z našeho posledního alba, které se jmenuje Rhapsody a představili novou Symfonii, složenou ze základních hitů OMEGY. Tento symfonický zvuk je důležitou a nezbytnou součástí našich současných pódiových vystoupení. Ohledně pražského koncertu žádné detailní rozhodnutí ještě nepadlo.

O: Co pro Vás znamená Praha? A proč jste si vybrali právě toto místo pro oslavy?

Praha je pro OMEGU mimořádně důležitá, to bezpochyby.V roce 1971 jsme naposledy vyměnili člena kapely. A hned poté náš první koncert byl v Praze. Považovali jsme ho za jistý mezník v naší činnosti. Pamatuji se na skvělý koncert v Praze s kapelou Blue Efect. Když jsme naposledy hráli v Praze – v Lucerně samozřejmě, psal se rok 2005. Byl to jeden z nejúžasnějších koncertů posledního desetiletí a na tento koncert si dobře pamatujeme dodnes. Takže, když jen poukážu na tyto 2 koncerty, je jasné, že není výročí OMEGY bez PRAHY. A mimo jiné, jsem architekt a procházky Prahou jsou pro mě vždy inspirací. Do Prahy se rád vracím a těším se na ni stejně tak, jako když jsem tu byl poprvé.

O: Je toto místo jediné, nebo budou ještě další, v jiných městech a zemích?

Tento rok jsme měli cca 20 vystoupení. Hráli jsme v Maďarsku Rumunsku, Slovensku, Srbsku a také v Německu.

omega

O: Chystáte pro své pražské fanoušky nějaké hudební překvapení?

Jistě, každý koncert má své speciální momenty. Ale překvapení je překvapení. Uvidíme.

O: Propojení se Symfonickým orchestrem je určitě hodně zajímavé. Jak došlo k vaší vzájemné spolupráci a co z ní vzniklo v případě pražského koncertu?

Poprvé jsme s Halle Symfonic Orchestra hráli v roce 2010, takže už máme něco společně za sebou. Pro Prahu bude toto spojení určitě zajímavé.

O: Speciálním a jediným hostem na tomto koncertu bude známý jazzmann Pavel Jakub Ryba. Nabízí se otázka: co Vy a jazz?

Znám jen dobrou a špatnou hudbu. A jazz Pavla Jakuba Ryby je skvělý.

Na viděnou v Lucerně.

omega

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...


Literatura

Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Devátá oběť, perexJako milovnici sněhu a všeho zimního mne kniha Devátá oběť upoutala svojí dokonalou obálkou z dílny Jana Matošky. Mrazivá atmosféra sněhové vánice a osamělého srubu kdesi v divočině napovídá, že půjde o napínavé čtení. Na pulty knihkupectví právě dorazil...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...