Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

Tisk

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínští The Ministry Of Wolves, ale těšit se můžete na spoustu dalších. My jsme se spoustu zajímavých informací o festivalu dozvěděli od jeho organizátora pana Pavla Tesaře.


Pane Tesaři, zdravím vás a zeptám se na úvod, jaký je to pocit chystat druhý ročník festivalu Henry Lee Fest? Kdy jste se rozhodl pro další ročník a kdy jste začal s přípravami?
Je to dobrý pocit, protože to je nekomerční akce dělaná z čisté lásky k hudbě a bez kompromisů i bez ohledu na ekonomický výsledek. Čisté nadšení je velká radost, stejně tak určitá naivita, která k nadšení patří.

Je něco, co vás minulý ročník naučil? Nějaká negativní nebo i pozitivní zkušenost, která vás letos posunula dál?
Loňský ročník byl tak skvělý, že na něj vzpomínáme dodnes, takže máme o to více energie. Obohatili jsme festival o velké jméno ze zahraničí – o Australana Micka Harveye, který je ikonou světové alternativní scény od 80. let kdy mnoho let vystupoval v kapele Nicka Cavea.

Co je pro vás obecně při pořádání a zařizování takové akce nejdůležitější? Máte nějakou věc, na kterou si dáváte obzvlášť pozor?
U Henry Lee Festu máme cíl, aby vše bylo kvalitní a v duchu Henry Lee Festu, to znamená, že i kdyby přišel nějaký nápojový sponzor a nabídnul nám velký sponzoring tak jej třeba nevezmeme – zejména v případě nějakého europiva. Takže na barech budou jen dobré věci, dobré pivo, nejlepší víno, jídlo od bio dodavatelů a bar s kvalitní kávou a čajem a doprovodnou projekcí. Podobná je i dramaturgie – vše v podobném duchu a s vysokou kvalitou. Kdyby zavolal třeba Kryštof, že tam chce hrát zadarmo tak jej zdvořile odmítneme – nám nejde o davy lidí, o komerční a mediální úspěch. Řekneme „ milý Kryštofe jeď raději na Votvírák nebo Sázavafest , ale tohle je festival jdoucí proti módním trendům a mainstreamu“. Svým způsobem bojujeme proti multikulturním festivalům, kde každá kapela je jiný styl, publikum je zmatený dav ovcí a pořadateli jde jen o maximální návštěvnost – vzniká tak bezduchý komerční nesmysl.

A je něco, na co si sice dáváte pozor, ale zároveň na to pořád musíte myslet a jste kvůli tomu nervózní?
Dáváme pozor na detaily, například i personál na barech musí být caveovsky laděn, všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu. Snad se to povede tak jako loni… snažíme se.

Letošní ročník se koná o dva týdny později než ten loňský. Má to nějaký speciální důvod?
Loni jsme si všimli, že lidé se vracejí z dovolených a studenti přijíždějí až koncem září, tak jsme termín posunuli.hlf 1

Měl jste už nějakou představu, koho budete chtít pozvat nebo se to vše vyvíjelo až časem?
Určitě sním o Sonic Youth, kdyby se dali dohromady, a pokud se nesejdou tak o Kim Gordon, jejich frontmance.Další sen je PJ Harvey.

Jednou z hlavních hvězd je Australan Mick Harvey, který léta spolupracoval právě s Nickem Cavem, který nepřímo dal festivalu jméno. Je to pro vás velká pocta? Jak se vám s ním jednalo?
Jednalo se s ním dobře, je skromný a telefonujeme si každých 14 dní.

Povězte nám o dalších hvězdách, která pro vás nejvíce znamená a opravdu se na ni těšíte?
Velká legenda je Vladimír Mišík a E.T.C., úžasný je Chadimův MCH Band i The Prostitutes, já mám rád i My Dead Cat – dravou postpunkovou kapelu z Brna… S Mickem Harveyem přijede temná kapela Ministry Of Wolves ve které hraje Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten.

Bylo domlouvání s interprety vždy jednoduché? Je například někdo, kdo měl nějaké výjimečné požadavky?
Vše bylo jednoduché, jsou to kapely z undergroundu, čili „skromňáci“.hlf 2

Vy ostatně máte s účinkujícími jistě velké zkušenosti už díky klubu Mersey, který oslavil 20 let existence. Máte v paměti nějakého speciálního hosta, který si hodně „vymýšlel“?
Problémy byly s DJs, zejména některými českými. Také vzpomínám jak někteří DJs z ciziny museli létat soukromým letadlem a diktovali jakým typem letadla a tak. V této sféře se již nepohybujeme, naštěstí…

Řekněte nám ještě něco o doprovodném programu, co vše bude připraveno?
Budou dvě podia, na druhém budou po skončení hlavního programu hrát DJs Steve Morell z Berlína a členové kapely Sunshine s programem Bounce Bounce… dále chystáme kavárnu s projekcí slavných kapel jako Joy Division, Sonic Youth atp….

A jak to letos bude s občerstvením? Na co se mohou návštěvníci těšit?
Budeme mít vynikající pivo Rychtář, výborné víno od firmy Vinium, jídlo od Vegalite a od Jiného Cateringu atp….

Na závěr vás poprosím, abyste na Henry Lee fest nalákal ty, kteří ještě váhají.
Nenechte si ujít zejména koncert Micka Harveye – zakládajícího člena The Bad Seeds !!!

Děkuji za rozhovor!


Zdroj foto č.2: Wikipedia

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...


Literatura

České dějiny očima psa

200lit„Co bylo, to bylo…“ tak začíná celý příběh našeho malého žlutého Psa s hnědými fleky. Nejspíš obyčejný, český oříšek. Obyčejný? Určitě ne, tento Pes prošel neobyčejnými dějinami Českého národa, vždy věrně po boku člověka. A nejenom to. Tento pes je v mno...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...