Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve návštěvníky do exotické krajiny Hany Mikulenkové

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve návštěvníky do exotické krajiny Hany Mikulenkové

Tisk

mikulenkova 200Hana Mikulenková na výstavě představuje především obrazy z posledního roku z cyklu pojmenovaného příznačně FLOW. Abstrahovanou exotickou krajinu na těchto plátnech protínají proudy energie a světla. Vzniká tak obsah přítomnosti s odkazem na minulost a vzkazem do budoucnosti a jsou svým způsobem jakýmsi autorčiným deníkovým záznamem. Výstava bude zahájena vernisáží v úterý 8. března v 17 hodin a k vidění bude ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 5. června 2022.

Hana Mikulenková (*1985) patří k mladé generaci malířek. Absolvovala studia v ateliéru Ivana Csudaie na katedře malby a jiných médií na Vysoké škole výtvarných umení v Bratislavě (2005–2011). Po stážích v Brazílii, Řecku a Portugalsku byl pro její další umělecký vývoj podstatný pobyt na indonéském ostrově Bali, kde v letech 2017–2018 navštěvovala Institut umění v Denpasaru. Nyní žije a tvoří ve Vidči u Rožnova pod Radhoštěm.

„Krajina jako expresivní prožitek z barev a světla, vycházející z předem připraveného plánu, přesto i s ponechaným místem pro improvizaci a cit. Tak by se dala ve zkratce vystihnout tvorba Hany Mikulenkové,“ přibližuje kurátor výstavy Ivan Bergmann z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Stěžejní se pro autorku stal její opakovaný pobyt na indonéském Bali. Inspiraci našla nejen ve zdejší bohaté fauně a flóře, ale i v samotném moři. Sleduje neustálé proměny přírody, která je pro ni metaforou života a svobody. Symbolicky často ztvárněnou motivem ptáka.

„Mikulenková je vlastně velká romantička, která pracuje se symbolikou odkazující ke křehkosti a ženskosti. Tento přístup pak staví do kontrastu se silnou expresí. Různě tak kombinuje jemné pastelové barvy s těmi fluorescentními a třpytivými. Její gestický malířský rukopis postavený na postupném vrstvení je zbaven přílišné popisnosti a blíží se abstrakci. Patrný je zde i vliv street artu, který se odráží v užití sprejových barevných ploch i prací s písmem a slovy, které autorka do obrazů někdy ukrývá,“ doplnil Ivan Bergmann.

Mikulenkova1

Výstava FLOW Hany Mikulenkové volně zapadá do cyklu projektů, sledujících malířské přístupy k barvě samotné a vůbec tvorbu autorů spojených se Zlínským krajem.

K výstavě jsou plánovány také komentované prohlídky, s její autorkou se uskuteční v úterý 5. dubna v 17 hodin a s kurátorem pak v úterý 3. května v 17 hodin.

Autorka Hana Mikulenková se také rozhodla svou činností podpořit Ukrajinu a na vernisáži bude nabízet k prodeji grafické listy, z limitované a nelimitované série, které vznikly převážně v zahraničí. Celý výtěžek půjde na konto Člověka v tísni.

Mikulenkova 2

Zdroj foto: Klára Stojanovičová

Více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

tri lamri200Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.


Literatura

Fin Mcleod potřetí

Sachove figurky 200Trilogie Petra Maye je kompletní. Po Skále a Muži z ostrova Lewis celý jeho osobní příběh vrcholí v Šachových figurkách. Opět je před námi stejné schéma jako v předchozích knihách – Fin, ač už není u policie, se snaží rozlousknout ...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...