Do centra Vinohrad se vrací galerie současného umění s názvem Prostora

Do centra Vinohrad se vrací galerie současného umění s názvem Prostora

Tisk

prostora200Nový prostor věnovaný současnému umění představuje celoroční netradiční kurátorský záměr. Během jednoho roku ukáže čtyři výrazné osobnosti současné české výtvarné scény z jiného pohledu. Zástupci a zástupkyně malířů, sochařů, fotografů či architektů nebudou vystavovat svá vlastní díla, ale obrazy a objekty jiných umělců, které sami vlastní. Představí díla svých kolegů napříč generacemi, svůj osobní výběr, záliby a obliby. První výstava cyklu je věnovaná výrazné osobnosti výtvarného umělce a pedagoga Jiřího Petrboka, který se letos na konci semestru loučí se svým působením na pražské AVU, kde 28 let učil.

 

Galerie Prostora nepředstaví jeho vlastní tvorbu, ale jeho koníček a zálibu dostávat, nacházet, měnit a kupovat obrazy, sochy, kresby svých kolegů umělců z oboru. Největší procento děl zde tvoří věci jeho nedávných studentů AVU, které občasnou koupí jejich výtvarné produkce podpořil. Výstava s názvem MOJE, MOJE... představí díla autorů a autorek jako je: Tomáš Absolon, Ondřej Basjuk, Jiří Baštýř, Ondřej Boušek, Renata Ciroková, Jozef Čižmár, Beatrice Dandová, Štěpán Dlouhý, Michal Drozen, Andros Foros, Tereza Frindová, Veronika Gabrielová, Jakub Gajdošík, Martin Gerboc, Alexander Gryner, Jakub Hubálek, Marek Hyksa, Jakub Janovský, Martin Kolář, Roman Košťál, Anna Tretyakova Krajčová, Kristýna Láníková, Majka, Miloš Mamula, Jiří Marek, Tomáš Mitura, Michal Nesázal, Karolína Netolická, Aleš Novák, Jaromír Novotný, Floriana Oprescu, Marcela Putnová, Michal Rapant, Jaroslav Róna, Ondřej Roubík, Dana Sahánková, Adriana Sarnová, Miroslav Šeda, Klára Sedlo, Martin Šilha, Gabriela Slaninková, Hana Súsová, Ivana Štenclová, Jan Štulíř, Lubomír Typlt, Jakub Tytykalo, Jan Uličný, Jan Vidlička a Jan Vytiska. Součástí výstavy bude i doprovodný audiovizuální program a komentované prohlídky.

prostora1

Jiří Petrbok (*1962) se narodil na Kladně a poté žil dvacet jedna let v Komárově u Hořovic. Po učňovské praxi v době, kdy již x let pracoval v železárnách Buzuluk Komárov se rozhodl přihlásit na Akademii výtvarných umění, kde také v letech 1984–1990 studoval. Od roku 1995 zde působil jako odborný asistent v ateliéru kresby prof. Jitky Svobodové a od roku 2011 do června roku letošního působil v tomto ateliéru jako vedoucí pedagog. Se svými studenty a studentkami navázal velmi blízký vztah a ateliér kresby patřil mezi výrazné ateliéry na AVU. Tvorba jeho i jeho studentů je zastoupena v mnoha galerijních sbírkách, ale i ve sbírkách soukromých sběratelů či milovníků umění. V obrazech Jiřího Petrboka se snoubí jeho osobní zkušenosti, velmi silná imaginace a jeho obrazy mají velmi osobitý, barevný charakter. Právě jakási symbioza mezi pedagogem a studenty, tedy vzájemné konsultace a diskuse, ho i ve své vlastní tvorbě posouvala a provokovala k dalšímu hledání nových možností ve výtvarném projevu.

prostora Jiri Petrbok

Prostora je nový neziskový projekt architektky Marcely Steinbachové, zakladatelky ateliéru Skupina, spolku Kruhu a ředitelky jeho aktivit (přednáškové cykly o architektuře, festival Den architektury a festival Film a architektura, vydávání publikací). Prostora sídlí v bývalých telefonních ústřednách v Blanické ulici 9 nad náměstím Míru, v 1. patře. Název galerie vychází ze synonyma častěji používaného slova prostor, prostora ale definuje prostředí více vymezené, ohraničené, v tomto případě výstavní.

„Prostora vznikla náhodou. Rozšířili jsme naše kanceláře o industriální prostor v centru města a část věnujeme kultuře. Charakterem interiéru navazujeme na předchozí využívání. Nedokonalosti prostoru/prostory, popraskané nerovné podlahy, zaštukované otvory, díry a praskliny jsou součástí těla galerie, její předností. Kurátorský cyklus představí současné české významné umělce jiným způsobem a měl by ukázat šíři těchto osobností, jejich obliby a záliby“. Říká k využití prostoru pro galerijní účely Marcela Steinbachová.

Výstava byla zahájena vernisáží 20.6.2023 za přítomnosti Jiřího Petrboka a dalších umělců a umělkyň.

Součástí výstavy budou komentované prohlídky či diskuse s výtvarným umělcem Jiřím Petrbokem (28.6 od 17:30) a Marcelou Steinbachovou atd.

prostora2

Otevírací doba:
středa–pátek: 14:00–17:30
sobota: 14:00–17:30
či na vyžádání

Vstupné dobrovolné.

Více informací:

www.prostora.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Třináctiletá Kateřina vdechla život místům v Praze 4

krupickova 200Fotografie konkrétních míst Prahy 4 domalovala na nástěnný kalendář městské části třináctiletá Kateřina Krupičková z Braníka, která se „čtyřkou“ do roku 2015 spolupracuje a kreslí motivy také na různé kulturní akce. Obrázků je v kalendáři, k...


Literatura

Nechal jí vzkaz a zmizel beze stopy. Proč?

Jeho posledni slova perexOwen Michael zmizel beze stopy. Své ženě Hannah zanechal jen vzkaz, ve kterém stojí: „Ochraň ji.“ Hannah ví, koho má Owen na mysli: svou dospívající dceru Bailey, která v dětství přišla o matku a která nechce mít s m...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela...