Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

Tisk

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu. Pustili se za důkazy, studiemi i praxí a vznikla kniha, o jejímž vzniku nyní budou oba vyprávět.

 


Rozhovor s panem MUDr. Jonášem:

Pokud jsem správně pochopila úplně ve zkratce, rafinovaný bílý cukr není pro náš organismus přirozený a neumíme ho zpracovat. Pokud k tomu tělo neustále jeho konzumací nutíme, rozhazuje nám to jeho normální fungování a následně poškozuje orgány… Přesto se vás zeptám, co je na bílém cukru pro organismus jednoznačně nejškodlivější? Co by nám mělo zablikat v hlavě ve chvíli, kdy saháme po přeslazené čokoládové tyčince?
Problém konzumace rafinovaného cukru nelze úplně zjednodušit. Problematika je více komplexní záležitost, než si lidé představují. První problém je množství spotřebovaného cukru. Lidé se soustředí na to, jestli sladí nebo nesladí čaj. Různé druhy cukru se v jistém množství vyrábí a v civilizovaném světě spotřebovávají. Z množství vyrobeného a spotřebovaného cukru vyplývá, že lidé (včetně novorozeňat a diabetiků) zkonzumují 40-60 kg cukru za rok. Když odečteme ty, kteří žádný cukr nejedí, bude to ještě o 10 kg více. Přiměřená konzumace, která nezpůsobí žádný zdravotní problém, je asi 10 kg na rok. To je 5-6 krát méně než dosud. Lidi ničí množství cukru, nikoliv cukr samotný.

Kdy přišel ve vaší praxi poprvé ten okamžik, kdy jste zcela vážně začal bílý cukr podezírat z nemalé účasti na množství zdravotních problémů?
Vlivem potravy na zdraví lidí jsem se začal zabývat v roce 1980. To vím zcela přesně. Rozšířil jsem svůj zájem o alternativní medicínu z akupunktury a fytoterapie na vliv naší stravy.

jonas krest

Jaké jsou reakce vašich pacientů na to, když jim v jídelníčku omezíte cukr? Věří jeho škodlivosti, je znát nějaký posun v myšlení lidí, že toto skryté nebezpečí přestávají podceňovat?
Většina lidí podvědomě tuší, že jejich konzumace cukru je problém. Potřebují to však slyšet ještě od nějaké autority.

Máte sám na sobě nějaké zkušenosti s vlastním zdravím, které vás jednoznačně utvrzují v tom, že cukr opravdu raději NE?
Osobní zkušenost nemám. Větší množství cukru jsem nikdy nejedl. Ovšem cukr není jediný stravovací problém. Díky určitým dietám netrpím řadou zdravotních problémů a stejně tak členové mé rodiny. Mé děti nikdy nepotřebovaly antibiotika.

Jak jsem si všimla, nejen ve svém okolí, ale také ve vaší knize, kterou jste napsal s Jiřím Kuchařem, velkým problémem je obsah cukru v potravinách pro děti. Dětské výživy, neřknu-li dětské obilné kaše, jsou naprosto nepoživatelné. Obranou je pouze dělat si tyto první příkrmy doma sami, ale přesto mi nejde do hlavy, proč? Co je tím hnacím motorem výrobců tak strašlivě přeslazovat?
Komerčně zneužitelná je chuť dětí na „sladké“. Ta je přirozená. Již ve starověké Číně byl pojem „Jin“ spojený s růstem, expanzí, uvolněním a veselostí. Potraviny sladké chuti jsou typickým zástupcem “Jinové“ energie. Tehdy se ovšem nic nevědělo o rafinovaném cukru a o tom, že jednou nastane den, kdy bude sladká potravina velmi snadno dostupná. Rodiče jsou bohužel neinformovaní a netuší, že trvale poškozují zdraví i mentální schopnosti svého dítěte. „Vždyť ono mu to chutná“ zní velmi často odpověď.

jonas obalka

Pracoval jste jako primář psychiatrické kliniky. Vliv cukru na psychiku je možná nejméně připouštěn. Uvědomujete si zpětně (pozn. pokud jste už cukr neměl v podezření hned po studiích?), že i u těchto vašich tehdejších pacientů mohl někdy hrát roli v jejich zdravotním stavu cukr a závislost na sladkém?
Rafinovaný cukr pravděpodobně nemá za následek dramatické duševní nemoci. Má ovšem plíživý efekt na lidské zdraví. Postupně zvyšuje úzkostlivé stavy, přecitlivělost a snižuje odolnost vůči stresu. Tato „změkčilost“ je potom příčinou psychických poruch. Odolnost vůči stresu je poukázkou na duševní zdraví.

Mám jednu konkrétní zkušenost. Začátek užívání antidepresiv a naprosto nepřekonatelná chuť na čokoládu. Čím to?
Tuto informaci slyším poprvé. Je rozdíl mezi cukrem a čokoládou, a čokoládou a čokoládou. Kakaovníkový plod je zdrojem minerálních látek (především hořčíku), ale také psychostimulačních látek a látek podporujících vylučování endomorfinů. Obsahuje i tryptofan, ze kterého vzniká serotonin. Čokoláda s obsahem 60% a více je zdravá záležitost.

Na závěr se zmíním o opravdu velkém množství alternativ rafinovaného cukru. Na výběr máme opravdu mnoho, drtivou většinu toho, co uvádíte, jsem ani neznala. Z vašeho osobního pohledu, čím je tedy nejlepší sladit z toho, co jste v knize jmenoval?
Je jisté, že nejlepší je sladit co nejméně. A když už, tak sladidly, které mají přirozený, nerafinovaný charakter. Doma používáme sirup agáve. 

Foto: Pavlína Brzáková a Eminent.cz


 
Banner

Přihlášení



Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Eliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Nejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen tak vydala básnickou sbírku Proudy, novelku Mimo prostor a čas a v roce 2021 již pod nakladatelstvím Albatros Media knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit, na jejímž pokračování pracuje. Také má rozepsaných několik románů a jako šéfredaktorka vede internetový magazín Kultura21.cz.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná. Román Tvrdý jak voda se odehrává v místech, kde se autor narodil, na Oradelské vrchovině uprostřed Číny. Je jaro roku 1968, zuří kulturní revoluce a hlavní hrdina, Kao Radboj odchází z armády, aby "přenesl plamen nového myšlení na rodnou hroudu".

Čtěte také...

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...


Literatura

Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Vzpoura oceanu1 perexTento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze spol...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...