„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

Tisk

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se v něm, že kulinářskému umění se může naučit každý, a zjistíte, kde se dají v Česku sehnat ingredience, které byste jinak mohli koupit jen v Anglii, Francii a Itálii. 

 

 

Paní Petro, jak dlouho škola vaření funguje? 
Škola vaření Chefparade funguje od roku 2007. Založil ji Marcel Vargaeštók, ve snaze spojit věci, které jsou jeho vášní – vaření, podnikání a marketing. 

Nabízíte přes třicet kurzů vaření. Který je nejoblíbenější a proč tomu podle Vás tak je?
Mezi nejoblíbenější kurzy patří steaky a celkově masové kurzy. Přeci jenom my Češi jsme masožravci a kupodivu poměr mužů a žen je na těchto kurzech stejný. Nabízíme dva druhy kurzů steaků – z argentinské svíčkové a steaky entercote, dále pak např. kurzy Maso, maso, maso… či Speciality z hovězího masa. Dalším velice oblíbeným kurzem je sushi. Zde se domnívám, že se jedná zčásti o módní záležitost, ale i o to, že lidem již není lhostejné, co konzumují, a sushi patří mezi zajímavé a zdravé pokrmy. Získává si stále větší popularitu. Nesmíme zapomenout ani na kurzy francouzské či italské kuchyně (ty jsou většinou oblíbeny hlavně u žen) a kurzy ryb, jejichž obliba stále roste. I díky tomu, že již není problém nejrůznější čerstvé ryby sehnat a lidé se nebojí experimentovat s přípravou. A nakonec kurzy exotické kuchyně – Thajsko, Indie, Čína – tyto kurzy mají své stálé příznivce a jsou vždy zaplněny do posledního místa. Zde platí, buď tuto kuchyni milujete, nebo nenávidíte… 

skola vareni 1

Kde kurzy probíhají a kolik lidí se jich průměrně účastní? 
Kurzy zpravidla probíhají ve studiu na Žižkově a konají se v minimálním počtu 5 a maximálním počtu 12 osob. Výjimkou jsou sezónní akce (jako například Valentýnské vaření, Halloweenská párty nebo grilování), které se konají v pobočce Chefparade v pražské tržnici, kde jsou prostory až pro 120 osob. 

Jsou kurzy vhodné také pro úplné začátečníky, kteří doposud s vařením nemají žádnou zkušenost?
Naše kurzy jsou vhodné pro všechny. Začátečníky i pokročilé, malé i velké, ženy i muže. Pokud je někdo úplný začátečník, není problém předem upozornit šéfkuchaře na daném kurzu a ten tuto skutečnost zohlední během celé akce.

Podle jakého klíče šéfkuchaře vybíráte?
Naši kuchaři musí projít poměrně přísným sítem. Kuchař, který vede kurzy v Chefparade, musí mít zkušenosti s mezinárodní kuchyní, musí umět prezentovat a předávat zkušenosti, umět účastníky zaujmout, ale také být trpělivý a empatický. Výhodou je samozřejmě cizí jazyk, protože mnoho akcí, nejen pro turisty, ale hlavně firemních, je vedeno v cizím jazyce. V současné době můžeme nabídnout kromě angličtiny, němčiny a ruštiny také francouzštinu a holandštinu.

skola vareni logo

Provozujete také obchod s ingrediencemi. Jak dlouho tento obchod provozujete a kdo vůbec přišel s myšlenkou ho založit?
Mnoho lidí na našich kurzech pátralo, kde si mohou různé suroviny zakoupit, proto jsme (nejen pro ně) v roce 2011 otevřeli náš obchod a e-shop Chefparade Warehouse. Stejně jako u Chefparade jako takového, stál u jeho zrodu Marcel Vargaeštók. Jsme hrdí, že se nám podařilo ve Francii a Itálii navázat spolupráci s lokálními výrobci s dlouholetou tradicí - na výrobu kávy, originálních sýrů Parmigiano Reggiano a Grana Padano či balsamica, a že jejich výrobky můžeme zprostředkovat našim zákazníkům. V našem obchodě lze pořídit i francouzská vína, teriny a paštiky, italské olivové oleje a těstoviny, všechny potřebné suroviny na přípravu sushi nebo asijské kuchyně. V současné době se obracíme i směrem k našim lokálním potravinám a můžete u nás zakoupit i domácí výtečné Tradiční paštiky Tomáše Babince

Které suroviny z obchodu jdou na odbyt nejvíce?
Nejoblíbenějším sortimentem je bezesporu Prosecco a výtečné italské sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano, které nabízíme za bezkonkurenční ceny. Dále sušená rajčata, bazalková pesta, Francouzské teriny Jean Brunet a Rochambeau, těstoviny Tagliatelle, Pappardelle a Paglia e Fieno. Určitě nesmíme zapomenout na výbornou Arborio rýži, která je ideální na rizoto. A také sushi set, v kterém naleznete vše potřebné a s kterým si můžete i doma připravit tuto výtečnou záležitost. 

Založili jste i festival jídla. Můžete stručně popsat, co je jeho náplní a jak probíhá? 
Festival Foodparade přináší lidem radost ze společného setkání a zážitku ze skvělého jídla. Koná se vždy začátkem září v zahradách zámku Troja – 4. ročník bude 6. a 7. září 2014. Festival představuje známé pražské restaurace a jejich šéfkuchaře, kteří připraví své nejlepší speciality. Návštěvníci také mohou ochutnat výborná vína, lahodnou kávu, dobré pivo, exotické koktejly a delikatesy z celého světa. Pro malé i velké labužníky je připraven bohatý doprovodný program – kulinářské a barmanské show, sommeliérské rychlokurzy, kávové degustace, ochutnávky destilátů, besedy s odborníky, kurzy vaření i pro děti. V dětském koutku (největší dětský koutek na podobných akcích, zdarma) navíc i soutěže, kreativní dílny a zábavné atrakce. Loňskou novinkou byla amatérská kuchařská soutěž I Love Food, soutěžící měli za úkol připravit originální recept, jehož základní, hlavní a povinnou ingrediencí byla dýně. Porota vybírala z více než 97 zaslaných receptů a výhercem se nakonec stala 23letá Ivana, studentka z Tábora se Salátem z pečené dýně se sezamem, čerstvou mátou a limetovým dresinkem s chilli, česnekem a koriandrem. Moc hezkým doplňkem festivalu byl malý farmářský trh, kde měli návštěvníci možnost nakoupit čerstvé pečivo, kávu, dobré víno, cider, domácí paštiky nebo také ochutnat vojenskou kuchyni, ústřice a Žebrový burger – novinku z Chefparade Foodtrucku. 

skola vareni auto

Rok 2013 máme definitivně za sebou. Jak byste ho zhodnotila? 
Škola vaření Chefparade přichází každoročně s několika inovacemi. V roce 2013 to byl Chefparade Foodtruck, který na jaře vyjel do ulic, aby lidem ukázal, že i z „dodávky“ na ulici můžete dostat fantastické jídlo, které je zdravé, čerstvé, z kvalitních surovin a za přijatelnou cenu. Poslední novinkou, zatím, je Chefparade magazín, který začal vycházet koncem roku 2013 a je prvním čistě online magazínem o novinkách v gastronomickém světě v České republice. Prohlednout si první dvě čísla můžete zde a přihlásit k odběru na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

Děkuji za rozhovor!

https://www.facebook.com/chefparade?directed_target_id=420598571381643

www.chefparade.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...


Literatura

Historický romantický příběh: V lásce a válce

v lasce a valce200V únoru vydalo nakladatelství Domino knížku V lásce a válce britské autorky Maggie Brookes. Španělsko sužuje občanská válka a svět je na pokraji chaosu. Příběh o lásce a obětování inspirovaný skutečnými událostmi.

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...