z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

Tisk

zdenka saletova200Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně s podtitulem z – NIT – ra představí tvorbu zlínské rodačky Zdeňky Saletové.

 

 

Tvůrčí cesta Zdeňky Saletové (1980) je provázána se zlínskou výtvarnou scénou. Zlín je nejenom jejím rodištěm, zároveň jí při směřování k umění poskytl důležité zázemí pro tvůrčí rozvoj. V letech 2000 až 2003 zde studovala na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění a ve studiích pokračovala v Praze mezi lety 2003 až 2009 na Akademii výtvarných umění, kde prošla ateliéry Jana Koblasy, Miloše Šejna a Jindřicha Zeithammla.

V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se jedná o její první samostatnou prezentaci. Výstava se zaměřuje především na tvorbu z posledních deseti let. Ta se vyznačuje vzácným citem pro kombinování nejrůznějších výtvarných technik a postupů. Vedle klasických sochařských materiálů se tak na výstavě objevují práce z papíru a na papíru, slepotisky, specificky pojaté malby, ale i další, méně tradiční formy jako jsou například vyšívané ilustrace.

zdenka saletova1

I přes materiálovou pestrost je autorčino dílo vnitřně soudržné. Často se jedná o variace vybraného okruhu motivů. Patří k nim zejména kruhové obrazce, modlitby nebo také tvary schouleného embrya, které odkazují k obecnému principu zrodu. „Nelze opomenout ani inspiraci lidovou kulturou Slovácka. Ačkoliv autorka pobývá převážně v Praze, pravidelně se vrací do rodné oblasti, která jí přináší zajímavé tvůrčí impulsy. V uplynulých letech šlo například o lidové kroje, jejichž tvarové a koloristické bohatství převedla do svébytného jazyka prací na papíře, ale i do sádrových reliéfů a malířských kompozic.“ přibližuje kurátorka Pavlína Pyšná.

zdenka saletova2

Výstava bude k vidění v 1. podlaží 14|15 BAŤOVA INSTITUTU do 27. 2. 2022. Zájemci jsou také zváni na komentovanou prohlídku s kurátorkou 14. prosince 2021 v 17.00.

Více informací naleznete na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Galerie talentů vystavuje obrázky dětí na náměstí Republiky v Praze

Výtvarně nadané děti do 17 let mohou ukázat svůj talent v ojedinělém projektu Galerie talentů. Autorem bohulibého počinu je Václav Bárta (otec zpěváka a herce Václava „Noida“ Bárty), který dětem nabízí možnost prezentace dílek v in...


Literatura

Lauritzi, otevři oči!


klapky perexZavírat oči před zjevnými věcmi nebo strkat hlavu do písku jako pštros – to je špatná vlastnost. Ale pro koho je to horší - pro toho, kdo má klapky na očích, nebo pro ty, kteří s takovou osobou musí žít? Jan Guillou přichází s dalším dílem...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...