Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

Tisk

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie z obrazovek nebo filmového plátna. Své charisma však propůjčuje také divadelním rolím. Například v úspěšném muzikálu s hity skupiny Elán Osmý světadíl už přes dva roky hraje otce dospívající dcery!


Jak se vám v Osmém světadílu ztvárňuje postava rodiče dospívajícího dítěte? Sám zatím tak velké potomky nemáte.

To máte pravdu. Naštěstí mám neteře, takže na jevišti můžu zužitkovat zkušenosti svého bratra. Navíc je důležité, že se jedná o dceru, tedy o ženu. Jako chlap si umím představit nejrůznější podoby a zákoutí vztahu se ženou, čili i vztah otec – dcera. Nevidím jako až zas tak velký problém přijít na to, jaké emoce v něm můžou hrát roli.

Rodičovské zkušenosti sbíráte už tři roky díky prvorozenému synu Jakubovi. Změnilo vás otcovství?

Neumím si představit, že by někoho nezměnilo. Ani já nejsem výjimka, jen bych asi neuměl přesně popsat, k jakým změnám to u mě vlastně došlo. Ne že bych se teď na každém kroku víc hlídal, nic takového říct nemůžu. Nicméně uvnitř mě se určitě mnohé pohnulo.

revai 1

Uměl jste se o Jakuba odmala postarat se vším všudy?

A víte že jo! Od samých začátků mi nedělalo problém přebalovat, koupat… až jsem byl některým kamarádům pro legraci. Dobírali si mě, že Kubu snad i kojím. Mně ale všechny ty povinnosti těší.

Jakou cestu ve výchově razíte?

Určitě nejdeme směrem k neustálým zákazům nebo peskování. Dělám všechno pro to, abychom byli s Kubou kámoši a náš vztah byl maximálně otevřený. Neustále mu budeme opakovat, že neexistuje nic, s čím by za námi nemohl přijít, na co by se nás nemohl zeptat, s čím by se nám nemohl svěřit. Základem je podle mého názoru vzájemná důvěra.

revai 5

Vraťme se ještě k muzikálu Osmý světadíl, který už dva roky zvedá ze sedadel diváky v hledišti pražského Divadla Kalich. Co vás na něm zaujalo?

Oslovil mě do něj režisér Ján Ďurovčík, čímž mi udělal radost, protože každá spolupráce s ním mě velmi těšila. Vyprávěl mi u kafe o tom, jak probíhají přípravy Osmého světadílu, a zničehonic říká: Vždyť tobě už taky není zrovna dvacet, pojď hrát otce. Takhle jsem tedy přišel ke své divadelní dceři. A musím vám říct, že do Divadla Kalich chodím hrát Osmý světadíl moc rád. Na jevišti jsem obklopený velice talentovanými mladými kolegy, kteří mají energie na rozdávání. Pořádný kus si jí od nich vždycky odnesu i já.

revai rozhovor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...


Literatura

Srdce je pohřebiště lásky milenecké, ale věčný pramen lásky mateřské

srdce je pohrebiste perexNakladatelství Sofa books vydalo zajímavý román nazvaný Srdce je pohřebiště lásky, který vypráví o Caresse Crosbyové, vynálezkyni první podprsenky. Knihu napsala její prapravnučka, která se ve třech různých časových...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...