7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

Tisk

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům písmenek, okupoval internet, dnes je zván měsícem čtenářů. Máme z toho radost a tak nás napadlo, zeptat se několika zajímavých lidí, kteří mají co do činění s knihami, jací jsou čtenáři a co budou v březnu sami dělat.

 

 

Odpověděli nám na těchto pět otázek:

Březen – měsíc čtenářů – co vás napadne jako první, při vyslovení tohoto sloganu?
Jaký jste čtenář/čtenářka, knihomil nebo knihomol - vybíráte si pečlivě nebo zhltnete naprosto všechno?
Která knížka bude pro vás v březnu tou hlavní?
Doporučíte nám nějaké pěkné čtení, které by nám nemělo uniknout?
Chystáte se navštívit nějakou čtenářskou akci – besedu, autorské čtení, křest nebo sám/sama něco takového organizujete?

Dnes na otázky, zpracované PhDr. Janou Semelkovou, odpovídají Eva Kaiserová, David Martinek, Lucie Dvořáková, Kateřina Šípková (Hejlová) a Květa Strejčková. Ti všichni mají něco společného s literaturou, knihami či kulturou.

Jejich odpovědi jsou řazeny dle pořadí otázek uvedených výše.

Eva Kaiserová, Fortuna Libri, spol. s r. o.
Je fajn, že jsou čtenáři!
Vybírám. Času není nazbyt!
Náš titul Karel IV. - Tajný deník.
Mám dva favority: Projekt manželka od Graeme Simsiona a Zastřihávání křídel od Venduly Pačesové.
Určitě bude zajímavý křest a povídání s autorem knihy Karel IV. – Tajný deník, Josefem Prokopem. Bohužel termín ještě není stanoven.

BMC Kaiserova

David Martinek, režisér
Čtení kultivuje myšlení. Otázkou je, jestli v dnešní době není kultivovaná mysl spíše vadou charakteru.
Knihy zbožňuji, stejně jako společenská a kritická tisková média, ale dnes je nejlepším zdrojem hypertext. Internet nabízí neuvěřitelné možnosti přístupu ke skvělým textům a knihám. Dají se tady provádět vcelku zajímavé hlubinné ponory.
Čtu knihy Tekutá láska a Tekutý dohled od Zygmunta Baumana.
Zaujal mě Viktor Farkas a jeho Lži za války a v míru a Válka médií. Líbí se mi, jak srozumitelně popisuje způsob, jakým je utvářena a ovlivňována realita prostřednictvím mainstreamových médií.
Největší radost mám z akcí, kde je propojeno slovo, poezie, hudba a večírek. Například v lednu proběhla přesně taková vernisáž performera a výtvarníka Marka Pražáka v Hudebním bazaru. Básníci, muzikanti, spisovatelé, architekti a výtvarníci za mikrofonem. Paráda.

BMC Martinek

Lucie Dvořáková, ilustrátorka
Zasním se a představím si, že mám celý březen volno a nerušeně čtu všechny knihy, které jsem našla pod vánočním stromem.
Vybírám si, přeskakuji mezi knihami i mezi žánry, mám rozečtených několik knih najednou.
V březnu budu číst rukopis knížky pro děti, kterou se chystám ilustrovat. V té době nic jiného nečtu, abych se nerozptylovala během práce. Když mám ilustrace vymyšlené, při realizaci si pouštím hudbu nebo audioknihy.
Nadchla mě kniha Krystyny Wanatowiczové Miloš Havel. Strhující dokument o českém filmovém magnátovi. Čte se jako román. Pro chvilky poezie doporučuji básně v próze od Patti Smith: Korálové moře Když k tomu budete poslouchat její CD Horses, bude zážitek dokonalý.
Ještě první dva březnové dny je možné navštívit nádhernou výstavu Jana Híska, malíře a ilustrátora, v Galerii Václava Špály. (pozn. red. - editační plán nám nedovolil uveřejnit dříve, omlouváme se)

BMC Dvorakova

Kateřina Šípková (Hejlová), Litoměřice, spisovatelka, překladatelka, toho času na mateřské dovolené.
Jak je príma, že i v dnešní přetechnizované době pořád ještě existují lidé, kteří se snaží posilovat význam a hodnotu knih prostřednictvím podobných aktivit. Kéž by jich bylo víc.
V posledních letech jsem byla nucena konvertovat ke knihomilům, neboť času na čtení s věkem povážlivě ubývá. Svůj pečlivý výběr si ale opravdu vychutnávám. A stále častěji také „sahám“ po audioknihách. Není sice nad vůni knih, ale mluvené slovo má hodně do sebe. Nemluvě o jisté míře pohodlnosti. Mohu „číst“ v autě, za chůze nebo prostě když mi oči padají únavou.
Vzhledem k tomu, že se nám před sedmi týdny narodila holčička, tak literatura, která si momentálně žádá mou pozornost, je značně monotematická. Nicméně mi na nočním stolku leží Skleněný pokoj od Simona Mawera a taky nový Murakami a už se nemůžu dočkat, až se do obou knih vyhladověle zakousnu. Doufám, že během pár měsíců opět najedu na svůj obvyklý průměr – jedna až dvě knihy měsíčně.
Co mě nedávno zaujalo, byla kniha Malcolma Gladwella: Mimo řadu. Knížek o tom, jak být v životě úspěšný, slavný či bohatý vyšlo nepřeberně, tahle na mě však zapůsobila nejen svým svižným stylem, ale především velmi neotřelým úhlem pohledu. V hledáčku autora je úspěch jednotlivce v kontextu doby a společnosti. Na základě řady sociologických průzkumů a statistických dat boří tradiční mýtus o tom, kterak mladík z chudé rodiny díky své píli a houževnatosti k úspěchu a bohatství přišel. A na příbězích slavných osobností (Beatles, Bill Gates atd.)brilantně demonstruje, jak je běžné chápání úspěchu a faktorů, které ho ovlivňují, mnohdy značně vzdálené komplikovanější realitě.
V následujících týdnech asi spíše ne, přestože naše litoměřická knihovna má na únor a březen opravdu zajímavý program. Plně kojím, takže na akce tohoto tipu, byť jsou pro mě velmi zajímavé a podnětné, si musím ještě chvíli počkat. Už se ale nemůžu dočkat, až se do světa kultury opět vrátím. Popravdě už se mi hlavou honí námět na novou knihu, takže doufám, že brzy znovu zasednu za svůj psací stůl.

BMC SipkovaHejlova

Květa Strejčková, knihovnice pro dospělé, Husova knihovna v Modřanech
Duben – měsíc bezpečnosti silničního provozu. Šlo o jakési připomenutí všech řidičských povinností, bývaly posilovány hlídky na silnicích. Na nejisté řidiče padl děs a nevyjížděli v dubnu vůbec – už třeba proto, že neměli vozidlo úplně v pořádku J Podle mého názoru, jde o téměř totožnou akci, jen s jiným zaměřením. Začne tzv. „rojení“.
Březen – měsíc čtenářů (nebo knihoven?), zviditelnění knihoven nebo čtenářů? Většina knihoven se snaží v březnu nějak vyhovět, ať už z vlastní vůle či nikoliv. Všude se vyrojí články o akcích knihoven a začíná být trochu přehuštěno. Téměř každá knihovna pořádá akce po celý rok, které také zveřejňuje na svých webových stránkách, internetu či na sociálních sítích. Dostávají se do podvědomí tak nějak nenápadně a čtenáři jej buď přijmou, nebo ne. Což mi připadá správné. Nejsem ze sloganu nijak pohoršená, ale také ne nadšená prostě „akce“. Možná nastartuje méně aktivní knihovny k zajímavým programům pro své čtenáře. Nevím, nejsem odborník
V době kdy býval březen měsícem knihy, šlo myslím o něco jiného. Podobně jako dnes dobře vymyšlený Knižní čtvrtek.
Budu spíše člověk, který si hodně vybírá. Knížky mám ráda jako takové, jejich vůni, zpracování a hlavně dobrý příběh. Řídím se známým citátem „Obsah knihy je ten, který tam je“. Musím se přiznat, že mám velké mezery v klasické četbě, které se mi nedaří dohnat. Stále není ta chuť. Pracuju v knihovně a mám stále pocit, že přehlédnu „něco zásadního“, ale to máme asi každý. Ráda o knížkách mluvím s přáteli, ráda se o ně podělím s ostatními. Na internetu je několik dobrých webů, kde se o knížkách vedou rozhovory a to já považuji za nejlepší prostředí pro knihomily i knihomoly.
Ján Rozner – Sedm dní do pohřbu. Vzpomínková próza zakázaného slovenského autora je ohlášená na Knižní čtvrtek 20. března nebo Žítkovské čarování od Jiřího Jilíka.
V poslední době se nemůžu začíst do žádné mimořádně zajímavé knížky. S výjimkou naposledy dočtené: Návrat do Crow Lake – Lawson, Mary. Či mojí oblíbené: Slyšel jsem sovu zavolat své jméno – Craven, Margaret.
Mohu však doporučit pár těch, které nám v knihovně čtenáři chválí.
* Dcera sněhu – Ivey, Eowyn
* Šíleně smutné povídky – Tereza Boučková
* Matky – Rankov, Pavol
* Kdo zachránil jeden život – Borská, Ilona
* Dřív než půjdu spát – Watson, S. J.
* O rackovi a kočce, která ho naučila létat – Sepúlveda, Luis
* O holčičce, co si ráda hrála se sirkami – Soucy, Gaétan
* Andělé všehomíra – Gudmundsson, E. M.
Přiznám se, na návštěvu jiných čtenářských akcí nemám čas. Dostatečně nás zaměstnávají naše akce a to po celý rok, vyjma velkých prázdnin. V březnu, stejně jako další měsíce máme 6 pravidelných akcí, na které jsou čtenáři již zvyklí.
* Setkávání rodičů – Maminky a tatínkové se mohou volně ptát lektorek na své trable ve výchově dětí, zároveň se mohou podělit o své zkušenosti mezi sebou. Na setkání může volně přicházet každý, kdo má zájem. Klub je bezplatný. Každé druhé úterý v měsíci 9.30 – 11.30
* Kreativní odpoledne – 4x do měsíce s lektorkou, každý čtvrtek od 16.00 – 19.00
V březnu mohu pozvat čtenáře na výstavu Milana Arnošta Václavíka: Živá příroda kolem nás v makrofotografii. (výstava končí 10. 4. 2014)
Nebo na Modrožluté čtení aneb autorské čtení s kytarou: Renáta Šťastná – autorka povídkových knih a Jan Paulík – kytara. Začínáme 9. dubna v 18.00 

BMC Strejckova

Sledujte další díly našeho seriálu, věnovaného Březnu - měsíci čtenářů. Další odpovědi od mnoha inspirativních osobností máme ještě v zásobě a budou vycházet po zbytek února a dále pak v březnu!

7 BMC 2014

Zdroj foto: archiv nebo webové stránky respondentů

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...


Literatura

Chrám plný květů: poezie čistá a hravá jako potůček vinoucí se mechem

altV češtině doposud největší výběr toho nejlepšího z japonského národního pokladu - poezie haiku – přineslo na sklonku loňského roku na pulty knihkupců malé, nezávislé a nekomerční nakladatelství DharmaGaia ve spolupráci s Če...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Scooby-Doo v celovečerním animáku


Scoob perexScooby-Doo a jeho přátelé se dočkali prvního celovečerního animovaného dobrodružství, které na český trh přináší společnost Magic Box. Členové Záhad s.r.o. by se rádi posunuli dál a zača...