Dům kultury v Kroměříži nabídne i letos výstavy s tvorbou renomovaných tvůrců

Dům kultury v Kroměříži nabídne i letos výstavy s tvorbou renomovaných tvůrců

Tisk

km vystavy200Nejen koncerty, divadelní přestavení či plesy, ale do tradičního programu Domu kultury v Kroměříži patří i zajímavé výstavy. Pro letošní rok je připraveno celkem 13 výstav a prezentací, kdy se představí malíři a fotografové – známí a renomovaní, ale i méně známí či začínající kumštýři z Kroměříže a okolí.

 

V úterý 16. ledna bude zahájena výstava Každý okamžik je výjimečný, která představí svou fotografickou tvorbu herečka, fotografka a spoluautorka dětských knih Jarmila Vlčková. Na její výstavě uvidí návštěvníci makro fotografie přírody, fotografie z divadelních představení i ze zahraničních cest.

„Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku a já jsem za něj neskonale vděčná. Když mám v ruce fotoaparát, tak nic jiného moc nevnímám, jen světlo, kompozici a náladu možné fotografie. A provází mě to už od malička. S tatínkem jsem ještě zažila kouzlo staré fotografie,“ říká Jarmila Vlčková, která má za sebou šest výstav.

Svůj čas věnuje rodině, fotografii, tvorbě pro děti a divadlu. Hraje v několika českých divadlech a jezdí na zájezdy. Zatímco v legendárním představení Hrdý Budžes účinkuje s Bárou Hrzánovou už řadu let, v inscenaci Mistrovská lekce je její hereckou partnerkou Dagmar Pecková.

Kroměřížská výstava fotografií Jarmily Vlčkové, jejíž vernisáž proběhne v úterý 16. ledna v 17 hodin, potrvá do 22. února 2024. V rámci vernisáže bude odhaleno i obří srdce od uměleckého kováře Vítězslava Bumby. Bude symbolem letošní kampaně nazvané Srdečně s kulturákem, která provádí rokem, ve kterém Dům kultury v Kroměříži slaví šedesátiny. Obří kovové srdce bude celý rok součástí foyer DK.

km1

Dalším vystavujícím ve foyer Domu kultury v Kroměříži bude grafik, karikaturista muzikant a bavič Janko Grabec, jehož výstava by měla být od 26. února do konce března. Narodil se v Kyjově, ale nyní žije a tvoří na Slovensku v obci Drietoma. K tužce, pastelkám a barvám měl vřelý vztah už v ranném dětství. Vodovky a tempery spolu s olejovkami ho vždy bavily, no nejvíc měl v oblibě lineární tvorbu pomocí obyčejné tužky, pera nebo fixy. Jeho karikatury a kreslený humor se postupně začaly objevovat v regionálních týdenících. Kromě karikatur a kresleného humoru ale nezanevřel ani na akvarely, tempery a olejomalbu.

V březnu proběhne ještě jedna výstava, a to v rámci už loni zahájeného cyklu Junior Art, která představuje mladé výtvarníky. Letos v březnu budou v Pravé klubovně (nachází se v prvním patře Domu kultury) vystavuje Alžběta Valášková a Adéla Přecechtělová.

Zatímco v dubnu bude patřit foyer tradiční výstavě Kroměřížský výtvarný salón 2024, kde bude k vidění tvorba kroměřížských výtvarníků, v květnu bude zase v těchto prostorách vystavovat slavný fotograf Jindřich Štreit. Z dalších vystavujících kumštýřů bude vystavovat také další známý fotograf Otto Dlabola, který se proslavil v 60. létech černobílými fotografii a barevnými plakáty osobností české populární hudby, olomoucká malířka a módní návrhářka Alena Ciková nebo zajímavý přerovský fotograf Pavel Ondrůj. Zajímavé je, že oba posledně jmenovaní tvůrci slaví v poslední době úspěchy i v zahraničí.

km2

V září by měla proběhnout výstava, která by měla přiblížit fotografie z akcí v Domě kultury v Kroměříži, který letos slaví šedesát let trvání. V říjnu bude na programu další tradiční výstava Fotobraní, kde se prezentují nejlepší kroměřížští fotografové, přičemž listopad nabídne mezinárodně pojatou výstavu nazvanou Pod modrým nebem, kde se představí kumštýři z Kroměříže a ze Slovenska.

Na společné prosincové výstavě by se měli ve foyer Domu kultury v Kroměříži představit tři tvůrci – francouzský malíř Vincent Chignier, česká malířka Rosana de Mortfort a český sochař Radomír Bárta. Všichni tři tvůrci se nejen dobře znají a vlastně to nebude ani jejich první společná výstava, ale navíc jsou uznávaní i na zahraniční scéně.

To je v kostce vše, co by měl letos nabídnout v rámci výstav Dům kultury v Kroměříži. Jak už bylo uvedeno, výstavy budou probíhat většinou v rozsáhlém foyer v přízemí, anebo v „komorním“ prostoru Pravé klubovny v prvním patře.

km3

Zdroj foto: archiv a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Obrazy Markéty Černé jsou o hledání, tápání a nalézání

vystava cerna perexObrazy o hledání, tápání a nalézání. Vernisáž výstavy Druhý břeh (především) olejomaleb výtvarnice a lektorky výtvarných kursů Markéty Černé se v pondělí 6. září uskutečnila v pobočce Městské knihovny na Pohořelci.


Literatura

Sejdeme se v knihkupectví – tajemství a hádanky

sejdeme seStrýček Billy byl pro Mirandu vždycky jedno velké dobrodružství. Když se objevil, nikdy nevěděla co čekat, ale jedno bylo jisté – bude to neskutečná zábava. Nikdy jí přesně neřekl, o co dané odpoledne půjde, právě naopak. Prostřednictvím hádanek a ...

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...