Strašidelné povídky frčí

Strašidelné povídky frčí

Tisk

altHorory frčí. Čtou je rádi dospělí, nacházejí v nich oblibu děti. Strašení bylo, je a bude in. Vždyť se s ním setkáváme od mala, kdy jsme se báli o pohádkové hrdiny, kteří bojovali s příšerami, čaroději, ježibabami a jinými potvorami. Mladá fronta přispěla do ranečku „lekavých povídek“ knížkou Půlminutové horory. Je pravda, že všechny příběhy jsou krátké, úderné a hlavně neskutečně napínavé. Hrají si s představami čtenáře, podněcují jeho fantazii, jen naznačují.

 

Výběr 72 příběhů poskládala do velmi pěkného celku editorka Susan Richová, oo které se v medajlonku říká, že strašila jako redaktorka v starých nakladatelstvích v New Yorku a Torontu, kde dnes žije se svým ďábelským manželem a děsivými dětmi. Takže, odbornice na slovo vzatá. Podmínkou zařazení příběhu do sborníku byla stručnost, děsivost a napětí založené především na psychologických faktorech. V žádném příběhu či komiksu se nesetkáte s velkými monstry, tady se straší pocity, náznaky a jitřením fantazie…

Došel jsem příliš daleko, až jsem skončil v části města, kde všechny domy vypadaly opuštěně. Pouliční lampy se rozsvítily a já běhal od jednoho kruhu bílého světla k druhému a hledal něco, co by mi bylo povědomé.
Nakonec, když jsem seznal, že jsem se dočista ztratil, jsem přišel k domu, kde pohyb záclon naznačoval, že není opuštěný. Doufal jsem, že se dozvím, kudy dál, a zaklepal jsem na dveře.
Muž, který mi otevřel, byl mým příchodem až podezřele nadšen. Jako by na mě nebo někoho podobného čekal. Uvedl mě do potemnělého pokoje.
„Takže nikdo neví, že tu jsi,“ pronesl.
Uslyšel jsem otočení klíče v zámku.
(Gloria Whelanová: Příliš dlouhá procházka; Půlminutové horory, Mladá fronta, 2012, str. 32)

Po takovémto příběhu bych neusnula – a takových je tady většina. Všechny jsou uvěřitelné, všechny se mohly skutečně přihodit. Krátké příběhy, básně, balady, nejsou delší, než dvě tiskové strany a prostřídávají je děsivé ilustrace a hororové komiksy. Jsou ve stejném duchu, jako texty. Nápadité, jednoznačné, strašidelné. Jasným důkazem je třeba ilustrace Jona Klassena (Legenda o Alexandře a Róze) ze strany 21, na níž je vyobrazen ponurý dům s kůlnou, kolem kterého se rozkládá chmurná zahrada s holými stromy a jedním rýčem a v obrázku jsou zakreslena čísla od jedné do sedmi. Pod ilustrací je jednoduchá legenda k číslům – velmi snadno zjistíte, co se v domě událo a vaše fantazie začne pracovat na plné obrátky.

alt

Myslím, že není třeba dodávat víc. Velmi oceňuji mistrovství autorů, za jejich stručnost a skvělé pointy. Stejná slova chvály zasluhuje Lucie Křesťanová za jejich překlad. Ilustrace celému povedenému sborníku dodávají pověstnou třešničku na dortu. Celkový dojem – zdařilý projekt, který nadchne děti i dospělé. Jen ještě jednou zdůrazňuji – nečtěte tyto horory před spaním. Zaručeně neusnete. Rada na závěr – kdo nemusí pavouky, nechť vynechá strany 86 a 87. Po téhle povídce se jich bude bát ještě víc!

Půlminutové horory. 72 příběhů, které vás nenechají spát!
Editor:  Susan Richová
Překladatel:  Lucie Křesťanová
Žánr: horory
Vydáno: 2012
Stran: 150
Vydalo nakladatelství:  Mladá fronta
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Mladá fronta

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych ještě jednou řekla: „Tak Karle, dobrý světlo!“

malek200Chtěla bych dnes krátce zavzpomínat na pana Karla Málka, moudrého a skromného člověka, který mi vstoupil do života a zanechal tam otisk už napořád. Poznala jsem ho jako pamětníka, vypravěče, fotografa a spisovatele. Na svou knihu Letecké legendy byl práv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čech na palubě sovětské plachetnice

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopad...


Literatura

Kniha pro ty, co chtějí doma čarovat

HausMagick 200V nakladatelství Jota vyšla kniha HausMagick s podtitulem Kouzelné bydlení ve stylu Hygge.

 

...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...