Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

Tisk

altVe středu 25. dubna se v kulturním centru Písecká brána uskutečnil křest knihy jedné z nejpopulárnějších světových autorek románů pro ženy současnosti. Alexandra Potter vydává u nás své druhé dílo s názvem Já a pan Darcy. Po předchozí knize Není přání jako přání dokazuje, že s dobýváním knižního trhu bude u nás pokračovat.

 


„Přála bych si poznat muže, mezi jehož zájmy patří monogamie...“ Kdo sem tam zvedne oči k reklamním poutačům (nejen) v metru, rozhodně zaregistroval nedávná bizarní a úsměvná přání hlavní hrdinky z pera této autorky. Přání, která přímo mluvila z duše mnohým ženám. A to tak moc, že první český náklad díla byl takřka ihned vyprodán. Zrzka Heather, žijící v Londýně a její příběh o zklamání z nevěry, vypořádání se s nemocí v rodině a hledání nového (věrného) partnera, tak sídlí v mnoha knihovničkách žen, které leckdy zažily něco podobného (nebo by chtěly, přinejmenším alespoň závěrečný happy end). Vsadit na Alexandru Potter a vyrukovat s ní i na tuzemském trhu byl výborný nápad. Autorka se stihla již proslavit takřka po celém světě, má za sebou deset vydaných románů, z nichž ani jeden se nesetkal s „jen“ průměrným prodejem či reakcí.

alt

Konkrétně za knihu Já a pan Darcy získala před čtyřmi lety prestižní cenu The Best New Fiction. Nasadit tedy tento titul jako druhý v řadě překladů jen slibuje navázání úspěšného prodeje prvního. Koneckonců kniha vypráví o hledání pana Pravého, tedy o vtipných i tragických schůzkách, o šílenostech, které se běžně stávají na cestě za náručí tou jedinou a vytouženou. Emily, zkroušená sérií katastrofálních vztahů a pokusů o nich, si tedy naordinuje pauzu od randění s cílem věnovat se jen sama sobě. A začte se do své nejoblíbenější knihy, kde s jistotou ví, že alespoň tam toho pana pravého alias Darcyho na chvíli nalezne.

alt

Jak si Emily povede ve svém příběhu dál a zda nalezne nejen literárně imanigárního Darcyho není velkou otázkou, vzhledem k žánrovému ladění románu. Otázkou by mohlo být spíš to, jak rychle titul zmizí z knihkupeckých pultů. Už na samotném křtu si skoro každý domů odnášel  jeden výtisk. A to do konce i samotní kmotři českého vydání, mezi nimiž rozhodně v očích dam přítomných zazářil Ondřej Brzobohatý, jenž by možná mohl dost dobře, soudě dle počtu jeho fanynek, takovým panem Darcym být. Druhým z kmotrů byl vždy galantní a elegantní Ondřej Havelka. Slavnostního křtu se zúčastnila i překladatelka Dagmar Brejlová, která pracovala i na první knize, stejně jako redaktorka titulu paní Jíchová. Celý křest se nesl v romantickém duchu, v plamenech plápolajících loučí s hudebním doprovodem. K romantické knize romantická atmosféra. A tak by to mělo být :)

alt

Zdroj foto: autorka článku, Radioservis (obálka knihy)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ptáci na zahradě

ptaci na zahrade 200V únoru nám nakladatelství Esence udělalo radost další publikací Alexe Gutjahra o ptácích, tentokráte půvabnou knihou plnou fotek s názvem Ptáci na zahradě s podtitulem Pozorování, určování, ochrana. A věřte mi - nemusíte být or...


Literatura

Když se podělá pohodovej kšeft

lars perexŘíkají mu Lars a možná byste chtěli vědět, co je vlastně zač. Hrdina týhle detektivky není žádnej anděl, i když svýho času nosil uniformu. Nosil ji vlastně jenom proto, že se snažil zavděčit tátovi. Policejní legendě, která si mě neuměla představit ...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Včelka Mája slaví 100. narozeniny!
ImageNaše kamarádka včelka Mája bavila naše maminky, nás a teď i naše děti. Dobrodružství včelky Máji, Vilíka, Hopa a mnoho dalších přátel zkrátka nestárne. V českém znění bylo vydáno hned 104 dílů. Animované příběhy vycházej...