V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

Tisk

altDo České republiky se dostal překlad třetí knihy norského spisovatele Toma Egelanda s názvem Luciferovo evangelium. Po Konci kruhu a Strážcích úmluvy se opět dostáváme do světa plného napětí, dobrodružství a nyní i rituálů.

 

Hlavní hrdina je opět Bjorn Belto, albínský outsider, který je ovšem profesionál ve svém oboru - architektuře. Je hodně nedůvěřivý a nepříliš sdílný či upovídaný, ale právě pro jeho práci a důslednost si jej lidé najímají. V minulých knihách dokázal být i hodně vtipný či cynický, zde se zdál více přemýšlivý a smířený se svým samotářským osudem. Přesto si ho můžete snadno zamilovat a když mu jde o život, tak mu tajně držíte pěsti a to platí i v případě jeho problémů s láskou.

Hlavním námětem je zde rukopis s názvem Luciferovo evangelium, tedy jeho třetí část, která byla objevena v Egyptě. Už od prvních listů knihy se rozbíhá honba za poklady a informacemi, která nasvědčuje tomu, že nejde jen o nějaký obyčejný rukopis. Prozrazovat či popisovat děj by opět u takové knihy byl největší hřích, prozradím jen, že se můžete těšit na satanistickou sektu i babylonskou věž, která nebyla jen věží jazyků.

Upřímně mě hodně dlouho u knihy tak nebrnělo tělo, jako při popisu rituálního procesu zmíněné satanistické sekty. Jejich oběti odkrvovali, protože ztrátou krve vás přimějí říci pravdu... Nahý člověk, ruka uzavřená v truhle, chlad a hlavně ostří skalpelu... Napsáno to bylo opravdu věrohodně.

alt

Jelikož jsem četla i předešlé díly volně navazujících příběhů o Bjornu Beltovi (Konec kruhu, Strážci úmluvy), nemohla jsem si nevšimnout podobného scénáře knih. Jednoduché schéma by se dalo shrnout takto: nález - jedna strana, která po něm touží - druhá strana - nečekané souvislosti - další objevy - cestování - rozhřešení. Když jsem na to myslela, moc mi to vadilo, ale pak přišlo vždy něco, co mi vyrazilo dech a já si musela říkat, že je to prostě úžasně napsáno.

Celá kniha se skvěle čte, je obtížné od ní odejít, protože se pokaždé dozvíte nějakou novou informaci a ta vás nutí číst dál. Motiv je také velmi zajímavý a hlavně propracovaný. Opravdu knihu doporučuji.

alt

O autorovi:

Tom Egeland je norský spisovatel, jehož novely jsou publikovány v 21 jazycích. Jeho nejznámější kniha je Konec kruhu, která má podobný námět (ale vznikla dříve) jako Šifra mistra Leonarda od Dana Browna. Další byla kniha Strážci úmluvy, která poodhalovala tajemství Vikingů. Mimo jiné napsal thriller Night of the Wolf nebo knihu pro mládež The Girl in the Mirror. Jeho poslední kniha nese název Lies of the Fathers a měla by vyjít i u nás.

Luciferovo evangelium

Autor: Tom Egeland
Překlad: Pavla Maxová
Žánr: thriller/dobrodružný román
Vydáno: 2011
Stran: 505
Vydalo nakladatelství: Knižní klub

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: www.tomegeland.com, www.bux.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když se do vztahu motá někdo třetí, nedělá to nikdy dobrotu

manzelka mezi nami 200V nakladatelství Motto letos vyšla kniha Manželka mezi námi od autorek Greer Hendricks a Sarah Pekkanen. Kniha byla označená zlatou pečetí Edice TOP dávající najevo, že jde o světový bestseller, který se dočkal vřelého přije...


Literatura

Jónas - muž s nářadím

propast200V knihách se setkáváme s různými hlavními hrdiny. Američtí spisovatelé často píší o úspěšných obchodnících, právnících, lékařích, o obyčejném člověku už se tak často nedočteme. Za to na Islandu se obyčejnosti nebojí, a tak se v románu Nad propastí ...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.