Constantin Kinský o svém dětství, předcích a milovaných lesích

Constantin Kinský o svém dětství, předcích a milovaných lesích

Tisk

všechno je dar perex
Útlá knížka se životními názory Constantina Kinského a jeho vnitřní filozofií vznikala po dobu dvou let při rozhovorech s Natálií A. Rollko. Ukazuje, jak na malém prostoru se dá vyjádřit filozofie člověka tak, až má čtenář pocit, že se mu říká všechno.

 


Kinský přibližuje své dětství v Paříži, kde se narodil, či v Anglii, kde chodil do školy. Tam si rozšířil jazykové znalosti češtiny a francouzštiny o angličtinu, později ještě o němčinu, italštinu a latinu.
Svá slova mnohdy doplňuje výstižnými citáty známých osobností. Zabývá se také kořeny svých předků, tedy z jakého rodu pocházeli i jak jsou jimi ovlivněny jeho vlastnosti. Zmiňuje podíl na dějinných událostech, kdy jeden dědeček bojoval s Charlesem de Gaullem proti Romelovi a druhý, patřící mezi českou šlechtu, podepsal Deklaraci na obranu Československa.

Odkaz předků zavazuje


Obdivuje sílu žen vzpomínkou na babičku, která se podílela na vzniku dvou soukromých přírodních rezervací v ČSR. Také na první nositelku Nobelovy ceny míru Berthu von Suttner z jejich rodu. Mezi rodinné přátele patřila Lata Brandisová, první žena, která vyhrála Velkou pardubickou. Tvrdí, že společnost se může změnit jedině přes ženy, protože ony nepotřebují nikomu nic dokazovat, ani být v něčem rychlejší, ale dokáži ovlivnit své potomky.


Jeho otci, imunologovi, bylo sice dovoleno pracovat v Československu, ale pro jeho další rozvoj byla vhodnější Francie, kde v roce 1957 zůstal. Jeho francouzská matka ho naučila pravidelně číst a to činí dodnes.


Vadí mu, že svět je příliš rozkouskován a že od mladých se už od počátku žádá specializace. Připomíná své zážitky z dětství, kdy anglická výchova dětem umožňovala prostor ke všemu se vyjádřit. Přiznává, že studoval spoustu věcí, které mu v reálném životě k ničemu nebyly. Protože chce-li člověk objevovat a vynalézat, musí být kreativní a měl by umět kombinovat racionalitu s chytrostí tvořit.  

Milované lesy


Největší pozornost, mimo oprav zámku ve Žďáru, na které chce použít výtěžek z této knihy, věnuje státním Českým lesům. Velmi ostře kritizuje, jak republika hospodaří se svým přírodním bohatstvím. Vadí mu, že se lesy běžně nečistí, že se nevěnuje dostatečná pozornost kůrovci, jemuž v rozmnožování nahrává způsob vyhlašování výběrových řízení. Než celá anabáze proběhne, kůrovec už je dávno někde jinde. Co nechápe, je vývoz dřeva až do Číny, místo aby se zpracovávalo tady. Je členem Sdružení vlastníků lesů, což sice umožňuje jednat s ministerstvem zemědělství, ale převahu při jednání mají Státní lesy. Připomíná, že už Marie Terezie vydala Lesní zákon, jímž se v Rakousku stále úspěšně řídí a lesy tam mají zdravé. Obnova lesa je běh na dlouhou trať, v řádu 50-100 let, proto je nutné s tím neotálet a chovat se jako správný hospodář.

Knížka obsahuje 23 kapitol, každá se věnuje jinému tématu a dokáže člověka ledasčím inspirovat, doplněna je o řadu zajímavých dokumentů a  fotografií.

všechno je dar

Všechno je dar
Autoři: Constantin Kinský, Natalie A. Rollko
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020
Počet stran: 184


Hodnocení: 95 %

www.universum.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

...

Literatura

Mašinka Tomáš a její příběhy na dobrou noc

masinka tomasek 200Mašinka Tomáš, kterou děti znají také z televizní obrazovky, žije na ostrově Sodor, který je rájem vlaků. Ostrovem křižují koleje, na pobřeží stojí veliké depo a přístav, kromě mašinek a vagonů tu žijí i další stroj...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...