Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

Tisk

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni do jednoho očekávali delegaci z města v čele se starostou už několik posledních dnů. Jenže Alanovi se na oslavu nechtělo. Proč by měl dělat opičky před místní honorací, když svět bez příkazů, nařízení a zákazů je tak blízko. Stačí otevřít okno a vylézt ven.

 

Stoletý stařík, muž činu, to udělal: v den svých narozenin vylezl oknem, trošku podupal macešky pod ním a namířil si to na autobusové nádraží. Šel jenom v tom, co zrovna měl na sobě, na nohou měl trepky. Ostatně brzy se dozvíme, že Alan celý život cestoval nalehko, vždy pouze s nejnutnějším vybavením. Nyní zase hodlal odjet pryč, jedno kam, jen daleko od zlé sestry Alice, co nemá vstřícný vztah k potřebám čiperných staříků.

Mužík vypadal unaveně. A zřejmě někde v polovině Alanova výkladu ztratil nit, poněvadž se po několika vteřinách přemýšlení zeptal:
„A kam byste, pane, chtěl jet?“
Alan se znovu nadechl a připomněl mužíkovi, že mu právě vysvětlil, že cíl cesty, jakož i způsob cestování podřizuje věcem, jako je a) čas odjezdu a b) cena.
Mužík opět několik vteřin mlčel a přitom nahlížel do svých jízdních řádů a stravoval Alanova slova.
„Za tři minuty odjíždí autobus číslo 202 do Strängnäsu. Hodí se vám to?“
Jistě, Alan usoudil, že se mu to hodí, načež se mu dostalo informace, že zmíněný autobus odjíždí z nástupiště přímo před dveřmi terminálu a že nejjednodušší bude, když si jízdenku koupí přímo u řidiče.
Alanovi vrtalo hlavou, co mužík v tom okýnku dělá, když neprodává jízdenky, ale nic neřekl. Mužíkovi možná hlavou vrtalo totéž. A tak Alan poděkoval za pomoc a pokusil se nadzvednout klobouk, který si v samém spěchu zapomněl vzít s sebou.(strana 13)

Alan Karlsson po celý život vyhazoval mosty do vzduchu, zdokonaloval se v oboru od svých devíti let – díky své dovednosti byl oslavován i zatracován. Nikdy neskuhral, na všem neradostném okamžitě našel pozitivní stránku věci. Bezměrný optimista milující kořalku, rád klábosil, jedno s kým, a vždycky měl po ruce vlastní životem prověřenou zkušenost na jakoukoli aktuální situaci. Tím tak trochu připomíná Haškova Josefa Švejka, který obdobně nikdy neztrácí optimistický pohled na svět a pokaždé nachází správný příměr.

stolety starik

Jonas Jonasson vystavil román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel ve dvou rovinách – první se věnuje útěku stoletého muže z domova důchodců, kde se mu nelíbilo. Na dobrodružné cestě za svobodou čelí Alan gangsterům a potkává nové přátele. Poněkud snadno získá veliký balík peněz, který hodlá uhájit pro sebe. A přesně podle hesla: všechno je, tak jak je a všechno bude, tak jak bude, mu celá peripetie vychází tak, jak si představuje.

V druhé linii Alan vzpomíná na prožitý život. Autor zde odvíjí dějinné události od května 1905 (datum narození staříka) do května 2005. V těchto kapitolách čteme o výrazných osobnostech historie, navštívíme různé země, poznáme různé ideologie a rozličná náboženství. Jonasson vše popisuje s nadhledem, činy jednotlivců hodnotí ironicky, s notnou dávkou humoru a vlastně z nich vytváří normální smrtelníky, kteří jen měli kliku, a k něčemu nachomýtli. Tato jiskřivá a humorně laděná konfrontace s historií přináší autorovi další možnosti k rozvíjení osudů jednoho Švéda, co sice uměl jenom vyhazovat mosty, ale dokázal tím uvést do zmatku celý svět. Díky ní mohl vystavět veselý až bláznivý příběh o svérázném staříkovi, který nenáviděl ideologii a pohrdal politikou, přesto či právě proto se vždycky nějak zapletl do velkých historických událostí.

Neutuchající veselá mysl, vtipné repliky, jiskřivé obraty, dokonalý nadhled, to vše nutí čtenáře hltat stránku za stránkou, dozvídat se nové pravdy o historii, nahlas se smát, hýkat radostí a předčítat úryvky, citovat... Když dočte na konec čtyřsetstránkové knihy, když vystoupí ze světa radostného žvatlání, brilantních skutků i náhodných činů naplněných optimismem, je mu líto, že je na konci, protože onu euforii prvotního čtení už asi při dalším pročítání Alanových dobrodružství se mu vyvolat nepodaří. Ale i na pak to jistě bude prima. Jiné, ale prima… Však to dobře známe z Švejkových příhod!

Velkou pochvalu je třeba udělit i překladateli Zbyňkovi Černíkovi. Díky němu se musí každému z nás zdát, že ve Švédsku mají sice nezvyklá jména lidí i měst, ale rozhodně tam všichni mluví česky. Že pan Jonasson nám prostě Alana Karlssona napsal v češtině a ne jinak.

Jonas Jonasson se narodil v roce 1961 ve Växsjö v jižním Švédsku. Po studiu švédštiny a španělštiny na Univerzitě v Göteborgu pracoval jako novinář pro večerník Expressen a deník Smålandsposten. Později byl činný jako mediální konzultant a založil vlastní poradenskou firmu. Byl také producentem švédské televize TV4. Po dvaceti letech ve světě médií prodal svou firmu, přestěhoval se do švýcarského kantonu Ticino, kde se začal věnovat psaní.

V současnosti žije spolu se svým synem, kočkou a kuřaty na ostrově Gotland v Baltském moři a dopisuje svou druhou knihu. Mezi jeho nejoblíbenější spisovatele patří Jaroslav Hašek a Milan Kundera.

stolety starik onassonJonas Jonasson: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Přeložil Zbyněk Černík
Vydal Panteon roku 2012

Zdroj foto: www.kosmas.cz, www.jonasjonasson.com, www.facebook.com/jonasjonassonauthor, http://jonasson.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Věčná vzpoura v srdci bytostného konzervativce

Tomsky perexNakladatelství Leda vydalo v edici Životy knihu Věčná vzpoura v srdci konzervativce s podtitulem Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená public...


Literatura

Hodní psi k jižnímu pólu nedojdou

Hodní psi k severnímu pólu nedojdou

Po náhlé smrti svého pána Majora Thorkildsena zůstane jeho věrný psí přítel Tassen sám s paní Thorkildsenovou. Každý z nich se...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...