Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

Tisk

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy konce 14. století?

 



Pavel Hrdlička se narodil roku 1942 v Praze. Maturoval na škole pro společné stravování v Mariánských Lázních a poté pracoval v pražských interhotelech. Literární tvorbě se začal věnovat až na penzi. Velmi ho zajímá historie a kniha Smrt nosí rudé škorně je jeho prvotinou a získalo mimořádnou čtenářskou odezvu. Reálie čerpal od uznávaných českých historiků, hlavně Václava Vladivoje Tomka a Jana Klápště. Prostudoval značné množství pramenů a výtečně se vyzná v reáliích středověké Prahy; navíc je obeznámený s tehdejším právem a způsobem spravování města.

Pozornost na první pohled přitáhne lákavá obálka, kterou navrhla Lucie Vávrová, v atraktivní cihlové barvě, která evokuje starou Prahu. Jedná se o autorovu prvotinu z roku 2012 a tedy první díl série, kde hlavní roli sehraje podrychtář Václav. Následovaly další detektivky: Kdo s ohněm Zachází (2014), Žebrákova pomsta (2015), Úkol pro šaška (2016) a Pouť oběšenců (2018).

Na podzim roku 1396 v Praze stojí podrychtář Václava od Černého koně před nelehkým úkolem: má totiž vypátrat vrahy mladého pána Jindřicha Bludovského, který byl zavražděn přímo na plném tržišti. Ale zákeřná vražda není jediná věc, kterou prošetřuje. Následuje ztracená truhla plná peněz, záhada strašidelného domu a další menší či větší rozepře mezi obyvateli stověžaté Prahy.

Při čtení si člověk musí trochu zvykat na styl psaní, hlavně tedy na archaickou mluvu a některé zapomenuté výrazy. Jakmile si ale navyknete, pak se kniha čte skoro sama a můžete ji mít přečtenou za jeden den. Ačkoliv je na konci knihy soupis hlavních postav, chtě nechtě jsem se při čtení ztrácela. Bylo jich totiž strašně moc!

Na konci knihy najdeme i informace o penězích v době Václava IV. a taky vysvětlení mír a vah. Když už jsem u kritiky, musím podotknout, že mě překvapil konec – prostě nečekaně přišel; chyběl mi klimax, nějaké vyvrcholení krize. Následného rozřešení jsme se dočkali, ale na to, že jde o autorův debut, musím před ním stejně smeknout. Chválím autora za jeho popis Prahy a fungování správy, za historicky ověřitelná fakta a netradiční styl jazyka. Popral se s tím nadmíru dobře a ráda vidím, že i čeští autoři dovedou umně uchopit historickou detektivku.

Smrt nosí rudé škorně doporučuji jako lehkou detektivku pro příznivce historických reálií a našeho hlavního města. A myslím, že autora nejde dostatečně ocenit za mravenčí práci, kterou zde předvedl!

smrt nosi rude skorne

Název: Smrt nosí rudé škorně
Autor: Pavel Hrdlička
Žánr: historický román
Nakladatelství: Brána, Knižní klub
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 288
Hodnocení: 75 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/334664-smrt-nosi-rude-skorne.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MICHAEL KOCÁB: JE TOHO HODNĚ. A BUDE TOHO JEŠTĚ VÍC!

kocab 200Povídali, že mu hráli – tak se jmenuje nová supraphonská kompilace složená z pecek Michaela Kocába – originálního skladatele, textaře, zpěváka, instrumentalisty a šoumena. A když se řekne Kocáb, všichni víme, že je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Politika očima mladého aktivisty

ocima mladeho aktivisty 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Očima mladého aktivisty od Šimona Hlinovského, absolventa politologie zajímajícího se o veřejné dění.

 

...

Literatura

Léčivé byliny v květináči a na zahradě

lecive byliny v kvetinaci a na zahrade 200Divoké rostliny na talíř pro naše zdraví nám v červnu přineslo nakladatelství Grada v podobě knihy Léčivé byliny v květináči a na zahradě německých autorek Heide Bergmannové a Ulrik...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se ...